42 000 mennesker i fare etter oversvømmelsen i Ukraina

42 000 mennesker er i fare for å bli rammet av oversvømmelsen i Kherson i Ukraina etter at en av de store demningene i Dnipro-elva brast i går. Det melder ukrainske myndigheter. President Volodymyr Zelenskyj sier hundretusener i tillegg står i fare for å miste tilgangen på drikkevann, og at å erstatte dette vannet nå er regjeringens førsteprioritet ved siden av å evakuere de som har mistet sine hjem.

Uten oppdemming av reservoaret ved Nova Kakhovka vil dessuten store jordbruksområder de kommende årene mangle vann, noe som åpenbart vil få store konsekvenser for kornproduksjonen. Det er særlig dårlige nyheter for mange afrikanske land, som er avhengige av å importere korn fra Ukraina.

Vannet er ventet å trekke seg tilbake med store krefter over de neste fire-fem dagene og først da vil vi få full oversikt over katastrofen, ifølge FNs nødshjelpsjef Martin Griffiths, som orienterte Sikkerhetsrådet i et hastemøte natt. Der ble Russland anklaget for å ha respondert på hendelsen – hvis årsaker fortsatt er ukjent  – med en «gjørme av løgner» av den ukrainske utsendingen. Det var Russland som hadde mest å vinne på at demningen ble ødelagt, mener den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War.

På slagmarken melder Ukraina i dag om fremgang i flere sektorer i retning av Bakhmut, byen i Donetsk som har vært åsted for flere av krigens hardeste kamper. Russland melder på sin side at de har slått tilbake ukrainske angrep i utkanten av byen, skriver BBC News


FIKK NYSS OM SABOTASJEPLANER: I juni i fjor, tre måneder før Nord Stream-ledningene i Østersjøen ble sprengt, skal USAs etterretning ha mottatt informasjon fra europeiske kolleger om at det forelå ukrainske planer om en slik sabotasjeaksjon. Det er kommet fram gjennom de hemmeligstemplede dokumentene fra Pentagon som ble lekket på chatplattformen Discord, ifølge Washington Post. Planene, som riktignok ble omtalt som avblåst i etterretningsrapporten, hadde flere detaljer som stemmer overens med det som er kommet fram i etterforskningen – slik som at et båtcrew på seks personer ville plante eksplosiver på gassrørledningene. Det fremgår ikke av lekkasjen om ukrainske myndigheter hadde noe med, eller kjente til, sabotasjeplanene.


  • 23 plussgrader og ikke en sky på himmelen, sier meteorologene om Oslo-været de neste dagene. Da passer det ikke så verst at vi kan tilby kampanjepris på festivalpass sammen med årsabonnement på Filter Nyheter og det prislønte fotballtidsskriftet Josimar.
  • For 1800 kroner får du begge abonnementene – digitalt og papir – i tillegg til billett til både torsdag og fredag på rockefestivalen Loaded. Den går av stabelen på Kontraskjæret i Oslo torsdag og fredag med The War on Drugs og Gluecifer som toppnavn. Normal pris på denne pakka ville vært 3399 kroner (Loaded 1800, Filter 900, Josimar 699).
  • Klikk her for å slå til (FRIST: TORSDAG KL. 12!) 

SAUDI-ARABIA MED NYE STEG INN I GOLFVERDENEN: I fjor brukte Saudi-Arabia milliarder på å starte opp en helt ny golfliga – LIV Golf – der de kjøpte opp flere stjernespillere fra den eldre ligaen PGA Tour. PGA Tour svarte med å utestenge spillerne som lot seg «lokke» over til den saudi-støttede LIV Golf av de store pengesummene – og konflikten har det siste året vært betent, inkludert med søksmål. Men i 16-tiden i går kom nyheten om at LIV Golf, PGA Tour og DP World Tour (tidligere Europatouren) «slår seg sammen». Navnet på den nye golfsammenslutningen, der Det saudiarabiske investeringsfondet (PIF) vil gjøre store investeringer, er ennå ikke bestemt. 

Kritikerne av LIV Golf raser på grunn av Saudi-Arabias mange brudd på menneskerettigheter, og Amnesty International kritiserer landet for å forsøke å bedre sitt frynsete omdømme med «sportsvasking». Andreas Selliaas skriver i en kommentar på Idrettspolitikk.no at det ikke er snakk om en reell sammenslåing, men heller «første gang et land har tatt over en hel idrett». NRKs sportskommentator Jan Petter Soltvedt mener det er trist at PGA Tour lar seg kjøpe «såpass enkelt og billig», og andre sportskommentatorer spør om golfspillerne som var «utro» og gikk til LIV Tour nå «får lønn for det». (Les mer om konflikten mellom PGA Tour og LIV Golf her). 

USAs eks-president Donald Trump, som har latt LIV Golf arrangere turneringer på hans golfbaner etter at PGA Tour nektet å arrangere konkurransene sine der, skrev på sin egen sosiale medier plattform Truth Social: «A BIG, BEAUTIFUL, AND GLAMOROUS DEAL FOR THE WONDERFUL WORLD OF GOLF». 


UTLEVERER KURDER: Sveriges Høyesterett har for første gang godkjent utlevering av en kurder til Tyrkia etter anmodning fra myndighetene i Ankara. Offisielt handler begjæringen om ferdigsoning av en cannabisdom fra 2014, men den cirka 35 år gamle mannen selv mener det handler om at han åpent har støttet den kurdiske bevegelsen på sosiale medier. Han er ikke formelt tiltalt for brudd på noen terrorlov.

I løpet av uka skal svensk rett også ta en avgjørelse i en sak mot en mann som er mistenkt for å stå bak trusler i forbindelse med pengeinnsamling til PKK, den terrorstemplede kurdiske organisasjonen. 

Det er selvsagt ikke tilfeldig at dette skjer nå, like før Nato-toppmøtet i Vilnius 11. og 12. juni, påpeker Paul Levin, leder for Institutt for Tyrkia-studier ved Stockholms universitet og ekspertvitne under domstolsforhandlingen, til Aftonbladet. Svenske forhandlere skal straks i nye møter med representanter for den tyrkiske regjeringen og diskutere Nato-medlemsskap, trolig siste anledning til å sikre seg grønt lys fra Erdogan før samlingen i Vilnius.PÅ FREMMARSJ: I Tyskland har Alternativ für Deutschland igjen oppslutning på høyde med det ytre høyre-partiet opplevde under migrantkrisen i 2018 – rundt 17-18 prosent på landsbasis – og ligger an til å vinne valg i tre av delstatene i det tidligere Øst-Tyskland. Ved forrige valg, i 2021, måtte partiet nøye seg med litt over 10 prosent av stemmene, men siden den gang er innvandring igjen løftet på agendaen. I tillegg vinner AfD tilhengere på sin motstand mot bistand til Ukraina og det grønne skiftet, og misnøye med prisstigning og strømkrise, sier eksperter til Reuters. Det har åpenbart ikke skremt tyske høyrelenende velgere at partiets ungdomsorganisasjon i april ble stemplet som ekstremistisk av tysk etterretning, eller at partiet anklages for å spre russisk propaganda.


Bli abonnent – få Josimar og Natt&Dag uten kostnad i ett år

Tegn et årsabonnement på Filter nå og vi gir deg kultur- og utelivsavisa NATT&DAG og fotballtidsskriftet JOSIMAR uten kostnad i ett år. Les mer her eller klikk her for å bli årsabonnent!

Allerede abonnent hos Filter? Da skal du ha fått en epost om Natt&Dag og Josimar. Send mail til [email protected] hvis du ikke har mottatt denne!