• Tre og en halv million mennesker er nå registrert sittet av koronaviruset på verdensbasis. Nær en kvart million er døde. Eksperter frykter sterk underrapportering. USA har både flest smittede og døde i verden totalt. Landet med flest smittede per innbygger er nå Quatar, landet med flest døde per innbygger er Belgia. Smittetallene stiger i de folkerike landene India og Russland, og Storbritannia nærmer seg italienske dødstall.

 

  • Kommunene må rigge seg for å kunne teste fem prosent av befolkningen i uka, sier Helsedirektoratet. Fremover er det kommunene som skal drive testing, smittesporing og isolering av smittede. Direktør Bjørn Guldvog ser for seg at kommunene kan klare å bygge opp denne kapasiteten i løpet av en måned.

 

  • Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), sier til Klassekampen at byen stevner mot et underskudd på 2,4 milliarder kroner som følge av massiv inntektssvikt og økte utgifter på grunn pandemien. Selv med regjeringens støtteordninger ligger kommunen fremdeles an til et underskudd på godt over en milliard.
  • I dag avholdes Norwegians ekstraordinære generalforsamling. Småaksjonærene som tidligere varslet at de ikke ville godta flyselskapets redningsplan, har snudd ifølge en av frontfigurene for gruppen, Helge Stray. Det skal ha skjedd etter gjentatte, direkte henvendelser fra gründer og tidligere konsernsjef Bjørn Kjos. En annen representant for småaksjonærene, Jarle Drevdalavviser imidlertid at gruppen står samlet bak Strays utsagn. Natt til i dag meldte flyselskapet at det har «sterk støtte» fra selskapene som leier ut fly til Norwegian, men en avtale skal ikke være på plass i skrivende stund,
    ifølge E24.

 

  • Spenningene øker mellom USA og Kina etter at president Donald Trump søndag sa at han tror en «feil» i Kina var årsaken til pandemien, skriver CNBC. USAs utenriksminister Mike Pompeo beskyldte samme dag Kina for spredningen av koronaviruset, og sa at landet må holdes ansvarlig. USA jobber aktivt med å gjøre seg mindre avhengig av Kina både for råstoff og produksjon, ifølge embetsmenn i statsapparatet: «Vi har jobbet med [å redusere avhengigheten av våre forsyningskjeder i Kina] i løpet av de siste årene, men vi tar nå satt inn turboen i dette arbeidet» sier Keith Krach, departementsråd for økonomisk vekst, energi og miljø i USA, til Reuters. Børsene i Asia går ned i kjølvannet av uttalelsene.

Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.