• Tre og en halv million mennesker er nå registrert sittet av koronaviruset på verdensbasis. Nær en kvart million er døde. Eksperter frykter sterk underrapportering. USA har både flest smittede og døde i verden totalt. Landet med flest smittede per innbygger er nå Quatar, landet med flest døde per innbygger er Belgia. Smittetallene stiger i de folkerike landene India og Russland, og Storbritannia nærmer seg italienske dødstall.

 

  • Kommunene må rigge seg for å kunne teste fem prosent av befolkningen i uka, sier Helsedirektoratet. Fremover er det kommunene som skal drive testing, smittesporing og isolering av smittede. Direktør Bjørn Guldvog ser for seg at kommunene kan klare å bygge opp denne kapasiteten i løpet av en måned.

 

  • Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), sier til Klassekampen at byen stevner mot et underskudd på 2,4 milliarder kroner som følge av massiv inntektssvikt og økte utgifter på grunn pandemien. Selv med regjeringens støtteordninger ligger kommunen fremdeles an til et underskudd på godt over en milliard.
  • I dag avholdes Norwegians ekstraordinære generalforsamling. Småaksjonærene som tidligere varslet at de ikke ville godta flyselskapets redningsplan, har snudd ifølge en av frontfigurene for gruppen, Helge Stray. Det skal ha skjedd etter gjentatte, direkte henvendelser fra gründer og tidligere konsernsjef Bjørn Kjos. En annen representant for småaksjonærene, Jarle Drevdalavviser imidlertid at gruppen står samlet bak Strays utsagn. Natt til i dag meldte flyselskapet at det har «sterk støtte» fra selskapene som leier ut fly til Norwegian, men en avtale skal ikke være på plass i skrivende stund,
    ifølge E24.

 

  • Spenningene øker mellom USA og Kina etter at president Donald Trump søndag sa at han tror en «feil» i Kina var årsaken til pandemien, skriver CNBC. USAs utenriksminister Mike Pompeo beskyldte samme dag Kina for spredningen av koronaviruset, og sa at landet må holdes ansvarlig. USA jobber aktivt med å gjøre seg mindre avhengig av Kina både for råstoff og produksjon, ifølge embetsmenn i statsapparatet: «Vi har jobbet med [å redusere avhengigheten av våre forsyningskjeder i Kina] i løpet av de siste årene, men vi tar nå satt inn turboen i dette arbeidet» sier Keith Krach, departementsråd for økonomisk vekst, energi og miljø i USA, til Reuters. Børsene i Asia går ned i kjølvannet av uttalelsene.

Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.