• Tre og en halv million mennesker er nå registrert sittet av koronaviruset på verdensbasis. Nær en kvart million er døde. Eksperter frykter sterk underrapportering. USA har både flest smittede og døde i verden totalt. Landet med flest smittede per innbygger er nå Quatar, landet med flest døde per innbygger er Belgia. Smittetallene stiger i de folkerike landene India og Russland, og Storbritannia nærmer seg italienske dødstall.

 

  • Kommunene må rigge seg for å kunne teste fem prosent av befolkningen i uka, sier Helsedirektoratet. Fremover er det kommunene som skal drive testing, smittesporing og isolering av smittede. Direktør Bjørn Guldvog ser for seg at kommunene kan klare å bygge opp denne kapasiteten i løpet av en måned.

 

  • Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), sier til Klassekampen at byen stevner mot et underskudd på 2,4 milliarder kroner som følge av massiv inntektssvikt og økte utgifter på grunn pandemien. Selv med regjeringens støtteordninger ligger kommunen fremdeles an til et underskudd på godt over en milliard.
  • I dag avholdes Norwegians ekstraordinære generalforsamling. Småaksjonærene som tidligere varslet at de ikke ville godta flyselskapets redningsplan, har snudd ifølge en av frontfigurene for gruppen, Helge Stray. Det skal ha skjedd etter gjentatte, direkte henvendelser fra gründer og tidligere konsernsjef Bjørn Kjos. En annen representant for småaksjonærene, Jarle Drevdalavviser imidlertid at gruppen står samlet bak Strays utsagn. Natt til i dag meldte flyselskapet at det har «sterk støtte» fra selskapene som leier ut fly til Norwegian, men en avtale skal ikke være på plass i skrivende stund,
    ifølge E24.

 

  • Spenningene øker mellom USA og Kina etter at president Donald Trump søndag sa at han tror en «feil» i Kina var årsaken til pandemien, skriver CNBC. USAs utenriksminister Mike Pompeo beskyldte samme dag Kina for spredningen av koronaviruset, og sa at landet må holdes ansvarlig. USA jobber aktivt med å gjøre seg mindre avhengig av Kina både for råstoff og produksjon, ifølge embetsmenn i statsapparatet: «Vi har jobbet med [å redusere avhengigheten av våre forsyningskjeder i Kina] i løpet av de siste årene, men vi tar nå satt inn turboen i dette arbeidet» sier Keith Krach, departementsråd for økonomisk vekst, energi og miljø i USA, til Reuters. Børsene i Asia går ned i kjølvannet av uttalelsene.

Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.