• Ansatte som jobber for Amazon streiker, fordi de mener nettbutikk-giganten presser dem til å jobbe under utilstrekkelige smittevernstiltak. Amazon bestrider arbeidernes beskyldninger.

 

 

 • Spillere på Barcelona FC har gått med på å ta et 70 prosent lønnskutt under pandemien for å sikre at ikke-spillende personell får full lønn.

 

 • Ungarns regjering har vedtatt å gi seg selv omfattande fullmakter. Statsminister Viktor Orban lovet å ikke misbruke makten, men motstandere – inkludert menneskerettighetsorganisasjoner utenfor Ungarn – mener han bryter ned demokratiet. Det er ingen tidsbegrensning for disse fullmaktene. Journalister kan risikere fengselstraff hvis myndighetene misliker deres rapportering om krisen.

 

 • Nær 200 syriske asylsøkere er strandet på Nord-Kypros etter at de ble presset tilbake på havet av kypriotiske myndigheter. Al Jazeera har snakket med flyktninger ombord på den overfylte båten, som forteller at kystvakten ikke ville la dem gå i land på grunn av koronaviruset. Etter flere timer ute på havet blåste det opp, og til slutt måtte kystvakten ta affære og hjelpe flyktningene i land. Smitteomfanget i Irak, Syria og Libanon fryktes å være langt høyere enn offisielle tall.

 

 • De amerikanske smittevernsmyndighetene, CDC, vurderer å anbefale befolkningen å bruke hjemmelagede munnbind, ifølge kilder i etaten, som Washington Post har snakket med. Diskusjonen internt går på hvorvidt maskebruk vil gjøre folk mindre forsiktige, for eksempel med å holde avstand, og slik gi en falsk trygghet. CDCs nåværende retningslinjer er at friske personer ikke trenger å bruke munnbind.

 

 • En svensk matematikkprofessor sier til Expressen at han anslår at en million svensker er smittet med koronaviruset. Registrerte tilfeller i Sverige er litt over 4000.

 

Dette er et nyhetsbrev du kan få hver morgen (internasjonale nyheter) og kveld (nasjonal oppsummering) rett i innboksen. Meld deg på her.


Støtt Filters journalistikk

Rett på sak: Filter Nyheter lanserer månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig. Klikk her og støtt oss!

 • De økonomiske følgene av korona-krisen er denne uken i ferd med å bli en krise også for uavhengige medier, og vi i Filter Nyheter er i denne sammenhengen særlig utsatt – akkurat i det den presise journalistikken vi er kjent for er viktigere enn noen gang.
 • Som du sikkert vet, ønsker ikke Filter å ekskludere lesere gjennom dyre abonnementer. (I går bestemte vi oss til og med for å la andre medier publisere artiklene våre på sine flater). Vi har ingen form for pressestøtte fra staten å lene oss på, og vi er heldigvis ikke finansiert av «rike onkler» med en politisk agenda.
 • Heldigvis har vi et lag av de beste i bransjen som nå jobber alle våkne timer av døgnet for å satse –mer– på grundig journalistikk i stedet for å permittere ansatte eller klage over omstendighetene.
 • Den gode nyheten er at vi lenge før korona-utbruddet var i ferd med å planlegge et månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig, der vi skal samle et utvalg av nettartiklene våre sammen med noen overraskelser. Dette har vi framskyndet slik at den første utgaven snart er klar til de som bidrar.
 • Om du bestemmer deg nå, bidrar du til at både selve magasinet blir bedre og at redaksjonen får større ressurser i en periode der uavhengige medier er viktigere enn noensinne.

Klikk her og støtt oss!

Stjel artiklene våre

 • Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.
 • Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her!