DR Kongo har så langt 65 bekreftede smittede, og det fattige, svakt styrte landet omtales som det mest sårbare i Afrika med tanke på pandemien. Fredag ​​kunngjorde guvernøren i hovedstaden Kinshasa uvanlige tiltak: Folk skulle være hjemme i fire dager, for så å bevege seg fritt i to, før de vender hjem til ytterligere fire. President Felix Tshisekedi tilsidesatte den ulogiske beslutningen: Kinshasa har 12 millioner innbyggere, mange bor i trangt uten innlagt vann. De fleste overlever på liten daglig fortjeneste fra å selge varer på markedsplasser. Lockdown ville trolig resultere i opptøyer.

 • I Rwanda har president Paul Kagame vedtatt en «sosial beskyttelsesplan», der representanter fra lokale myndigheter vil gå fra dør til dør med blant annet mat, til sårbare familier.
 • Kenyas helseminister Mutahi Kagwe sier spredningstallene i landet ikke ser «sunne ut».
 • Ellen Johnson Sirleaf, Afrikas første kvinnelige statsleder, styrte Liberia under Ebola-utbruddet i Vest-Afrika som tok nærmere 5000 liv i landet. Nå har hun skrevet et åpent brev til verdens myndigheter og folk på forespørsel fra BBC, hvor hun maner til solidaritet og samarbeid på tvers av folk og grenser.

 

 • Vietnams statsminister Nguyen Xuan Phuc varslet befolkningen, og særlig myndighetene i Hanoi and Ho Chi Minh City (Saigon), om å forberede seg på lockdown-tiltak snarlig. Landet har registrert 200 smittede.

 

 • Folk i Storbritannia flokker til Instagram-vennlige steder for å hygge seg og ta bilder, i strid med statsminister Boris Johnsons beskjed om at folk må holde seg hjemme. Politiet ved et utfartssted kalt «den blå lagune» tok affære: De farget vannet svart. Helsetoppen Dr Jenny Harries har uttalt at landet må forberede seg på at situasjonen trolig vil vare i et halvt år, om enn ikke med samme grad av tiltak.

 

 • President Donald Trump har gått tilbake på uttalelsen om å åpne USA til normal aktivitet innen påske. På en pressekonferanse sa han at antall døde trolig vil nå en topp innen to uker, og at myndighetene håper utbruddet vil avta i juni. I talen gikk han i detalj om de hjerteskjærende TV-bildene han hadde sett, av døde i gangene i sykehuset i Queens, hvor Trump vokste opp. Presidenten har tydeligvis også festet seg ved et estimat over antall døde hvis myndighetene ikke tar grep, opp mot 2 millioner. Han gjentok tallet 16 ganger, skriver Washington Post.

 

 • «Jeg skjønner ikke hvordan man kan se på disse tallene og konkludere med at noe mindre enn tusenvis av mennesker vil dø», uttalte New Yorks direktør Andrew Cuomo søndag. En person dør hver sjette minutt i delstaten på grunn av viruset, ifølge Reuters. Staten nærmer seg tusen døde.

 

 • Medlemmene av gigantmenigheter i Louisiana, Ohio og Florida deltok på gudstjenester søndag morgen, tross sosial distansering-bestemmelser. Det hjalp ikke at politikere og leger deltok på populære nyhetsprogrammer for å advare om smittespredning. I Louisiana, hvor smittespredningen øker, holdt Life Tabernacle Church gudstjenester med mer enn 550 deltakere, sa pastor Tony Spell til en lokal nyhetsreporter.

 

Dette er et nyhetsbrev du kan få hver morgen (internasjonale nyheter) og kveld (nasjonal oppsummering) rett i innboksen. Meld deg på her.


Støtt Filters journalistikk

Rett på sak: Filter Nyheter lanserer månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig. Klikk her og støtt oss!

 • De økonomiske følgene av korona-krisen er denne uken i ferd med å bli en krise også for uavhengige medier, og vi i Filter Nyheter er i denne sammenhengen særlig utsatt – akkurat i det den presise journalistikken vi er kjent for er viktigere enn noen gang.
 • Som du sikkert vet, ønsker ikke Filter å ekskludere lesere gjennom dyre abonnementer. (I går bestemte vi oss til og med for å la andre medier publisere artiklene våre på sine flater). Vi har ingen form for pressestøtte fra staten å lene oss på, og vi er heldigvis ikke finansiert av «rike onkler» med en politisk agenda.
 • Heldigvis har vi et lag av de beste i bransjen som nå jobber alle våkne timer av døgnet for å satse –mer– på grundig journalistikk i stedet for å permittere ansatte eller klage over omstendighetene.
 • Den gode nyheten er at vi lenge før korona-utbruddet var i ferd med å planlegge et månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig, der vi skal samle et utvalg av nettartiklene våre sammen med noen overraskelser. Dette har vi framskyndet slik at den første utgaven snart er klar til de som bidrar.
 • Om du bestemmer deg nå, bidrar du til at både selve magasinet blir bedre og at redaksjonen får større ressurser i en periode der uavhengige medier er viktigere enn noensinne.

Klikk her og støtt oss!

Stjel artiklene våre

 • Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.
 • Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her!