289 kandidater på valg i Sverige har gitt uttrykk for rasisme eller nazisme

  • Uavhengig journalistikk om politisk ekstremisme, hatkriminalitet, rasisme og relaterte temaer

NYE NAZI-AVSLØRINGER I SD: 289 kandidater i årets valg i Sverige, hvorav 214 fra Sverigedemokratene (SD), har gitt uttrykk for rasisme eller nazisme, ifølge en fersk rapport fra researcherne i Acta Publica. (Les hele rapporten i pdf-versjon her) Totalt omfatter rapporten personer på lister til de fem siste riksdags-, lokal- og fylkes-valgene i Sverige, der det samlet har vært omlag tusen kandidater som kan knyttes til rasistisk aktivitet. Hele 80 prosent av dem er fra SD. 

Dokumentasjonen spenner fra personer som tidligere har deltatt på offentlige nazimarsjer i regi av Den nordiske motstandsbevegelsen eller blitt straffedømt for hatefulle ytringer, til politikere som knyttes til enkeltkommentarer på forum som henvender seg særlig til rasister/høyreekstremister. En av enkeltsakene fra rapporten som torsdag skapte overskrifter i svenske medier, er lokalpolitikeren Anders Nielsen, som er listekandidat for SD i Göteborg. Han viser seg å både ha marsjert med DNM i 2017 og å ha vært aktiv i nazistiske nettfora blant annet med hyllest av Adolf Hitler.

De siste årene har SD forsøkt å gi inntrykk av at partiets røtter i høyreekstreme miljøer er et helt tilbakelagt stadium og at nyere avsløringer om rasistiske politikere dreier seg om noen få villfarne enkeltpersoner som raskt blir ekskludert. Den nye rapporten ...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.