• En vaksine – når den kommer – kan fungere lenge, tror forskere. Årsaken er at koronaviruset ikke ser ut til å mutere særlig raskt eller mye. Viruset har sett likt ut nesten overalt hvor det har dukket opp, og det er ingen indikasjoner på at visse avgreininger er dødeligere enn andre. Les mer hos Washington Post.

 

 • Guvernøren i Tokyo, Yuriko Koike, har bedt byens innbyggere om å bli hjemme i helgen «for enhver pris» for å unngå en «eksplosjon» av smitte. Oppfordringen kommer etter en økning i antall lokale tilfeller. Tokyo er episenteret for utbruddet i Japan.

 

 • Kan president Donald Trump virkelig tvinge gjennom at USA skal «gå tilbake til normalen» innen midten av april, for å redde økonomien? Nei, ifølge amerikanske eksperter. De trekker frem statenes tiende grunnlovstillegg, som gir guvernørene i hver enkelt stat rett til å sikre helsen til sine innbyggere på tross av økonomiske konsekvenser.

 

 • Det amerikanske justisdepartementets nestkommanderende, Jeffrey A. Rosen, har bedt politidistriktene vurdere å bruke landets antiterrorlover i etterforskning og tiltale av folk som med viten og vilje sprer koronasmitte. Kentuckys guvernør Andy Beshear sier enkelte av delstatens siste smittetilfeller er et resultat av unge personer som deltok på en «koronafest».

 

 • På børsene vedder folk på at prisen på sunne varer stiger, fordi folk prøver å holde seg friske så godt de kan. Veddemålet med mest fart i er appelsinjuice, ifølge BBC.

 

 • Informasjonskrigen relatert til koronaviruset strammer seg til. Kinas statskontrollerte medier videreformidler narrativet om Kina som «den globale leder i kampen mot pandemien», og fremhever at det er Kinas «karakteristiske styresett» som har vært en viktig nøkkelfaktor bak landets suksess med å få kontroll på det første utbruddet. G7-landene klarte ikke bli enige om en felles uttalelse onsdag, idet USAs ledere insisterer på å kalle viruset for «Kina-viruset».

 

 • Indias statsminister Narendra Modi har innstendig oppfordret innbyggerne om å bli hjemme de siste dagene. Landet har imidlertid enormt mange hjemløse, flere titusener bare i Mumbai. Det har kommet rapporter om politivold mot hjemløse etter landet innførte lockdown. The Wire India beskriver hvordan pandemien kan bli katastrofal for Indias hjemløse.

 

 • President Vladimir Putin har innført sterke tiltak mot utbruddet i Russland, som skal vare en uke, fra 28. mars til 5 april. Alle ikke-essensielle arbeidere bli suspendert, disse vil motta betalt permisjon. Samfunnskritiske tjenester som helsevesenet, apotek, butikker og banker forblir åpen. Les mer om Putins økonomiske hjelpepakke hos russiske Meduza.

 

 • Rettelse: I den første versjonen av denne nyhetsoppsummeringen videreformidlet Filter Nyheter en nyhet fra Bærums-avisa Budstikka, om at flere unge personer utenfor risikogruppene ligger i respirator på intensivavdelingen påBærum sykehus. Senere samme dag gikk helseforetaket Vestre Viken ut og sa at de ikke kjenner seg igjen i påstanden fra lokalavisa, og at «det skisserte bildet stemmer ikke med fakta». Budstikka har beklaget og dementert artikkelen.

OBS: Dette er et nyhetsbrev du kan få hver morgen (internasjonale nyheter) og kveld (nasjonal oppsummering) rett i innboksen. Meld deg på her.


Støtt Filters journalistikk

Rett på sak: Filter Nyheter lanserer månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig. Klikk her og støtt oss!

 • De økonomiske følgene av korona-krisen er denne uken i ferd med å bli en krise også for uavhengige medier, og vi i Filter Nyheter er i denne sammenhengen særlig utsatt – akkurat i det den presise journalistikken vi er kjent for er viktigere enn noen gang.
 • Som du sikkert vet, ønsker ikke Filter å ekskludere lesere gjennom dyre abonnementer. (I går bestemte vi oss til og med for å la andre medier publisere artiklene våre på sine flater). Vi har ingen form for pressestøtte fra staten å lene oss på, og vi er heldigvis ikke finansiert av «rike onkler» med en politisk agenda.
 • Heldigvis har vi et lag av de beste i bransjen som nå jobber alle våkne timer av døgnet for å satse –mer– på grundig journalistikk i stedet for å permittere ansatte eller klage over omstendighetene.
 • Den gode nyheten er at vi lenge før korona-utbruddet var i ferd med å planlegge et månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig, der vi skal samle et utvalg av nettartiklene våre sammen med noen overraskelser. Dette har vi framskyndet slik at den første utgaven snart er klar til de som bidrar.
 • Om du bestemmer deg nå, bidrar du til at både selve magasinet blir bedre og at redaksjonen får større ressurser i en periode der uavhengige medier er viktigere enn noensinne.

Klikk her og støtt oss!

Stjel artiklene våre

 • Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.
 • Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her!