• Lederne av Verdensbanken og Det internasjonale valutafondet støtter gjeldslette for å hjelpe afrikanske land med å styrke helsevesenet i møte med pandemien. Det kommer som et svar på et felles opprop fra afrikanske finansministre. Leder av Verdensbanken, David Malpass, benyttet likevel høvet til å understreke at han mener landene bør fjerne reguleringer og subsidier, og innføre frihandel.

 

 • Sent i går kveld gjorde Japans statsminister Shinzo Abe det klart at OL i Tokyo skal utsettes, ikke avlyses. Det er enigheten mellom den olympiske komité og vertslandet.

 

 • India går nå inn for tre ukers lockdown, og med det går ytterligere 1,3 milliarder av verdens befolkning i hjemme-karantene. Myndighetene lover samtidig en hjelpepakke på 2 milliarder dollar for å styrke landets helsevesen.

 

 • Malaysia, verdens desidert største produsent av medisinske hansker, har myndighetene beordret hanskefabrikkene å stenge, og fabrikkene måtte sende gjenåpningssøknad til staten, én etter én. Det får de på den betingelse at staben halveres. Argumentet er å hindre smitte på fabrikkene. I tillegg har myndighetene innført eksportforbud inntil Malaysias interne hanskebehov er sikret. Hanskefabrikkenes interesseorganisasjon sier vedtaket om redusert produksjon er «katastrofalt for verden».

 

 • Moskvas ordfører Sergei Sobyanin kom med en kraftig advarsel til Vladimir Putin, da presidenten besøkte et sykehus i byen. «En alvorlig situasjon utspiller seg», sa ordføreren, som leder Russlands offisielle respons-organ mot koronapandemien. Han mener det reelle antallet smittede som er syke, er betydelig høyere enn offisielle tall på grunn av lite testing. En rekke gjestearbeidere fra nabolandene i sør er strandet på flyplassene i landet.

 

 • Børsene verden over steg etter det ble klart at den amerikanske kongressen ble enige om en økonomisk redningspakke på størrelse med to norske oljefond: 22 000 milliarder kroner.

 

 • «God håndhygiene» er mantraet verden over i kampen mot koronaviruset. I Jemen mangler imidlertid 18 millioner adgang til rent vann – eller såpe. Halvparten er barn. Leger uten grenser frykter situasjonen forverres ytterligere når regnet kommer.

OBS: Dette er et nyhetsbrev du kan få hver morgen (internasjonale nyheter) og kveld (nasjonal oppsummering) rett i innboksen. Meld deg på her.


Støtt Filters journalistikk

Rett på sak: Filter Nyheter lanserer månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig. Klikk her og støtt oss!

 • De økonomiske følgene av korona-krisen er denne uken i ferd med å bli en krise også for uavhengige medier, og vi i Filter Nyheter er i denne sammenhengen særlig utsatt – akkurat i det den presise journalistikken vi er kjent for er viktigere enn noen gang.
 • Som du sikkert vet, ønsker ikke Filter å ekskludere lesere gjennom dyre abonnementer. (I går bestemte vi oss til og med for å la andre medier publisere artiklene våre på sine flater). Vi har ingen form for pressestøtte fra staten å lene oss på, og vi er heldigvis ikke finansiert av «rike onkler» med en politisk agenda.
 • Heldigvis har vi et lag av de beste i bransjen som nå jobber alle våkne timer av døgnet for å satse –mer– på grundig journalistikk i stedet for å permittere ansatte eller klage over omstendighetene.
 • Den gode nyheten er at vi lenge før korona-utbruddet var i ferd med å planlegge et månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig, der vi skal samle et utvalg av nettartiklene våre sammen med noen overraskelser. Dette har vi framskyndet slik at den første utgaven snart er klar til de som bidrar.
 • Om du bestemmer deg nå, bidrar du til at både selve magasinet blir bedre og at redaksjonen får større ressurser i en periode der uavhengige medier er viktigere enn noensinne.

Klikk her og støtt oss!

Stjel artiklene våre

 • Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.
 • Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her!