• Det er koronatilfeller i mer enn halvparten av alle sykehjemmene i Oslo, ifølge en oversikt i Dagens Næringsliv. I tillegg til påvist smitte i 23 sykehjem, har det tidligere vært smittede ved ytterlige fire institusjoner som nå er «friskmeldt».
  • USA har siste døgn registrert 2000 døde av covid-19, det høyeste sifferet på en enkeltdag i noe land. Samtidig er situasjonen på sykehusene i New York nå langt bedre enn de verste scenariene tilsa på grunn av stengningstiltakene.
  • Washington Post har fått tak i korona-overlevende og pårørende i Iransom forteller om treg respons fra myndighetene, kaos på sykehusene og noen familier som ikke engang er informert om årsaken til  dødsfall.
  • I Brasil, der dødstallet nå har passert tusen, er det stor fare for at utbruddet skal komme ut av kontroll i favalaer og andre fattige områder.
  • 5G-teknologi er også i korona-krisen syndebukken for folk med svak kildekritisk sans som tror på skrøner fra internett om at stråling fra mobilmaster er livsfarlig for mennesker og at myndighetene legger skjul på dette i intrikate komplotter. Noen av konspirasjonsteoretikerne er ekstremister, og politiet i Storbritannia har de siste par ukene registrert over 30 tilfeller av brannstifting mot telefonanlegg og minst 80 tilfeller av teknikere som har blitt trakassert på jobb for teleselskapene. Det farlige sludderet brer om seg, blant annet  i Facebook-grupper med totalt over 500 000 følgere, skriver New York Times.
  • Generelt fører myndighetenes tiltak under krisen til mindre kriminalitet i de fleste land, særlig de med ekstreme antall voldstilfeller i utgangspunktet. I El Savador er for eksempel de offisielle drapstallene nå nede i «bare« to per dag, mens kriminaliteten angivelig har falt med 84 prosent i Peru. Se tall fra flere land her.
  • En av de store snakkisene de siste dagene har vært at forskere har vist hvordan joggere og syklister kan spre en sky av mulig smitte på personer de passerer – eller noe sånt. Vel, foreløpig er ikke dette engang et publisert forskningsprosjekt, eller noe som burde skape ytterligere frykt for utendørsaktiviteter. Vær generelt skeptisk til virale (sic.) nyheter om forskning som verken har gjennomgått tidsskriftenes vanlige kvalitetssikring  eller vært offentlig lenge nok til at andre fagpersoner har rukket å stille kritiske spørsmål.
  • Storbritannia frykter at britene vil samle seg på strender og i parkområder når det snart er ventet temperaturer på opp mot 26 grader.

Nå satser vi!

Rundt 1500 av dere har valgt å støtte Filter hver måned og få vårt nye magasin i posten. Takk! Vi ønsker nå å utvide vår redaksjon med en ny journalist, og det er her du kommer inn.

Når vi når 2000 månedlige støttespillere vil vi ansette en journalist som skal dekke helse og vitenskap på Filter-måten. Det betyr at du kan være med å ansette den journalisten samtidig som du får Filter på papir!

For 100,- kroner i måneden får du Filter Magasin rett hjem i postkassa 11 ganger i året. Ønsker du å donere årlig koster det 900,- kroner. Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Bli abonnent i dag, og hjelp oss nå målet! Om du allerede er abonnent og verver en venn sender vi deg en Filter t-skjorte som takk. Alt du trenger å gjøre er å få din venn til å sende oss en mail så sender vi den til deg.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Meld deg på Filters nyhetsbrev

Det er gratis og inneholder en forklaring av det Filter-journalistene mener er dagens viktigste nyhetssaker i inn- og utland. Ellers som for eksempel forlegger og forfatter Anders Heger sier det: «Filter Nyheter har det suverent beste grepet om hvilke nyheter som teller, og hvilke som er unødig støy». Meld deg på her.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.