• Det er koronatilfeller i mer enn halvparten av alle sykehjemmene i Oslo, ifølge en oversikt i Dagens Næringsliv. I tillegg til påvist smitte i 23 sykehjem, har det tidligere vært smittede ved ytterlige fire institusjoner som nå er «friskmeldt».
  • USA har siste døgn registrert 2000 døde av covid-19, det høyeste sifferet på en enkeltdag i noe land. Samtidig er situasjonen på sykehusene i New York nå langt bedre enn de verste scenariene tilsa på grunn av stengningstiltakene.
  • Washington Post har fått tak i korona-overlevende og pårørende i Iransom forteller om treg respons fra myndighetene, kaos på sykehusene og noen familier som ikke engang er informert om årsaken til  dødsfall.
  • I Brasil, der dødstallet nå har passert tusen, er det stor fare for at utbruddet skal komme ut av kontroll i favalaer og andre fattige områder.
  • 5G-teknologi er også i korona-krisen syndebukken for folk med svak kildekritisk sans som tror på skrøner fra internett om at stråling fra mobilmaster er livsfarlig for mennesker og at myndighetene legger skjul på dette i intrikate komplotter. Noen av konspirasjonsteoretikerne er ekstremister, og politiet i Storbritannia har de siste par ukene registrert over 30 tilfeller av brannstifting mot telefonanlegg og minst 80 tilfeller av teknikere som har blitt trakassert på jobb for teleselskapene. Det farlige sludderet brer om seg, blant annet  i Facebook-grupper med totalt over 500 000 følgere, skriver New York Times.
  • Generelt fører myndighetenes tiltak under krisen til mindre kriminalitet i de fleste land, særlig de med ekstreme antall voldstilfeller i utgangspunktet. I El Savador er for eksempel de offisielle drapstallene nå nede i «bare« to per dag, mens kriminaliteten angivelig har falt med 84 prosent i Peru. Se tall fra flere land her.
  • En av de store snakkisene de siste dagene har vært at forskere har vist hvordan joggere og syklister kan spre en sky av mulig smitte på personer de passerer – eller noe sånt. Vel, foreløpig er ikke dette engang et publisert forskningsprosjekt, eller noe som burde skape ytterligere frykt for utendørsaktiviteter. Vær generelt skeptisk til virale (sic.) nyheter om forskning som verken har gjennomgått tidsskriftenes vanlige kvalitetssikring  eller vært offentlig lenge nok til at andre fagpersoner har rukket å stille kritiske spørsmål.
  • Storbritannia frykter at britene vil samle seg på strender og i parkområder når det snart er ventet temperaturer på opp mot 26 grader.


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Vil arbeidsplassen din støtte Filter Nyheter? Send en epost til [email protected] eller besøk denne nettsiden for mer informasjon.

Våre bedriftsabonnenter får fire utgaver av Filters papirmagasin til kontoret hver måned for 3000 kroner i året.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.