• Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymukhamedov har forbudt ordet «coronavirus», ifølge Reporters Without Borders (RSF). Skulle det komme til å ramle over leppene dine på gata, eller skulle du ha dekt dem til med et munnbind, kan du bli arrestert. Det er imidlertid ingen spøk: Landet grenser til Iran, som er hardt rammet av utbruddet.
 • En sørafrikansk politibetjent og en sikkerhetsvakt etterforskes for å ha skutt og drept en mann i førtiårene utenfor sitt eget huset i Vooslorus, en arbeiderklasse-forstad utenfor Johannesburg, melder BBC. Politiet mente mannen hadde brutt karantenereglene. Han ble likvidert på verandaen foran sin mor, og mannens fire nieser og nevøer ble skadet av rikosjetter. Hendelsen har skapt raseri i landet. Det er ikke første gang det meldes om politivold i landet, fire dager etter myndighetene erklærte tre ukers lockdown.
 • Panama, med 1000 bekreftet smittede, innfører lockdown fra og med i dag – med en ny vri: Damene får gå ut to timer én dag, mennene på en annen.
 • Colombia deler «ut på ærend»-tillatelsene opp etter det siste sifferet i innbyggernes personnummer.
 • Serbia prøvde seg på en hundelufting-restriksjon på én time ber døgn, men måtte gi opp etter sterke protester.
 • Den britiske helsetoppen Stephen Powis sier at andelen som tester positivt for koronaviruset i Storbritannia har flatet ut, noe som gir landet håp om at tiltakene mot smittespredning virker.
 • Litt mer lys i tunnelen: Italia melder om det laveste antallet nye smittede på to uker. Befolkningen har vært under sterke karantenetiltak i tre uker. Nå begynner folk å murre, særlig i det fattigere Sør-Italia.
 • I USA er det mørkt: «Folk bør forberede seg på at det blir noen tøffe uker. Det blir to virkelig, virkelig smertefulle uker», sa president Donald Trump på en pressekonferanse i natt. Ekspertenes scenarioer spenner fra 100 000 – 240 000 døde i landet. Så antydet Trump at «noen andre» hadde ment at USA bare skulle fortsette som før uten tiltak, men at det mener ikke han, og at han vil være positiv og en «cheerleader for the country».

 

Dette er et nyhetsbrev du kan få hver morgen (internasjonale nyheter) og kveld (nasjonal oppsummering) rett i innboksen. Meld deg på her.


Støtt Filters journalistikk

Rett på sak: Filter Nyheter lanserer månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig. Klikk her og støtt oss!

 • De økonomiske følgene av korona-krisen er denne uken i ferd med å bli en krise også for uavhengige medier, og vi i Filter Nyheter er i denne sammenhengen særlig utsatt – akkurat i det den presise journalistikken vi er kjent for er viktigere enn noen gang.
 • Som du sikkert vet, ønsker ikke Filter å ekskludere lesere gjennom dyre abonnementer. (I går bestemte vi oss til og med for å la andre medier publisere artiklene våre på sine flater). Vi har ingen form for pressestøtte fra staten å lene oss på, og vi er heldigvis ikke finansiert av «rike onkler» med en politisk agenda.
 • Heldigvis har vi et lag av de beste i bransjen som nå jobber alle våkne timer av døgnet for å satse –mer– på grundig journalistikk i stedet for å permittere ansatte eller klage over omstendighetene.
 • Den gode nyheten er at vi lenge før korona-utbruddet var i ferd med å planlegge et månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig, der vi skal samle et utvalg av nettartiklene våre sammen med noen overraskelser. Dette har vi framskyndet slik at den første utgaven snart er klar til de som bidrar.
 • Om du bestemmer deg nå, bidrar du til at både selve magasinet blir bedre og at redaksjonen får større ressurser i en periode der uavhengige medier er viktigere enn noensinne.

Klikk her og støtt oss!

Stjel artiklene våre

 • Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.
 • Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her!