• Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymukhamedov har forbudt ordet «coronavirus», ifølge Reporters Without Borders (RSF). Skulle det komme til å ramle over leppene dine på gata, eller skulle du ha dekt dem til med et munnbind, kan du bli arrestert. Det er imidlertid ingen spøk: Landet grenser til Iran, som er hardt rammet av utbruddet.
  • En sørafrikansk politibetjent og en sikkerhetsvakt etterforskes for å ha skutt og drept en mann i førtiårene utenfor sitt eget huset i Vooslorus, en arbeiderklasse-forstad utenfor Johannesburg, melder BBC. Politiet mente mannen hadde brutt karantenereglene. Han ble likvidert på verandaen foran sin mor, og mannens fire nieser og nevøer ble skadet av rikosjetter. Hendelsen har skapt raseri i landet. Det er ikke første gang det meldes om politivold i landet, fire dager etter myndighetene erklærte tre ukers lockdown.
  • Panama, med 1000 bekreftet smittede, innfører lockdown fra og med i dag - med en ny vri: Damene får gå ut to timer én dag, mennene på en annen.
  • Colombia deler «ut på ærend»-tillatelsene opp etter det siste sifferet i innbyggernes personnummer.
  • Serbia prøvde seg på en hundelufting-restriksjon på én time ber døgn, men måtte gi opp etter sterke protester.
  • Den britiske helsetoppen Stephen Powis sier at andelen som tester positivt for koronaviruset i Storbritannia har flatet ut, noe som gir landet håp om at tiltakene mot smittespredning virker.
  • Litt mer lys i tunnelen: Italia melder om det laveste antallet nye smittede på to uker. Befolkningen har vært under sterke karantenetiltak i tre uker. Nå begynner folk å murre, særlig i det fattigere Sør-Italia.
  • I USA er det mørkt: «Folk bør forberede seg på at det blir noen tøffe uker. Det blir to virkelig, virkelig smertefulle uker», sa president Donald Trump på en pressekonferanse i natt. Ekspertenes scenarioer spenner fra 100 000 - 240 000 døde i landet. Så antydet Trump at «noen andre» hadde ment at USA bare skulle fortsette som før uten tiltak, men at det mener ikke han, og at han vil være positiv og en «cheerleader for the country».

 

Dette er et nyhetsbrev du kan få hver morgen (internasjonale nyheter) og kveld (nasjonal oppsummering) rett i innboksen. Meld deg på her.


Støtt Filters journalistikk

Rett på sak: Filter Nyheter lanserer månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig. Klikk her og støtt oss!