Her er frontene i slaget om Europas asylpolitikk

For de som måtte tro at krisen er over nå som antallet asylsøknader i Europa har sunket til 2014-nivå: Det er den ikke. I Italia befinner det seg for tiden over 170 000 asylsøkere og anslagsvis 500 000 uregistrerte innvandrere. Italias nye innenriksminister Matteo Salvini har lovet å deportere disse ulovlige innvandrerne. Mer enn én million innvandrere ankom i Tyskland sommeren 2015 etter at Angela Merkel åpnet landets grenser. Nå har kansleren problemer på hjemmebane med  regjeringspartneren CSU. I Sverige, som sammen med Tyskland tok inn flest migranter under krisa for to år siden, fosser anti-innvandringspartiet Sverigedemokratene fram på meningsmålingene fram mot høstens valg. Alle er enige om at Europas asylpolitikk ikke fungerer, og må endres. Ingen er helt enige om hvordan.  Ifølge EUs offisielle program skal medlemslandene bli enige om viktige punkter i en ny asylordning i sommer. Få eksperter på migrasjonspolitikk tror det vil skje. Resultatet er alliansebygging i alle retninger, både langs kjente og ganske utradisjonelle skillelinjer.

Kompromiss-forkjemperne

Tyskland, Sverige, Belgia: [caption id="attachment_3516" align="alignnone" width="1356"] Støtter det belgiske kompromissforslaget.[/caption]   Den ene gruppen, sterkest frontet av Tyskland og Sverige, men også av mottakslandene i sør, mener Europa må ha et system som fordeler asylsøkere og flyktninger blant alle landene i henhold til et kvotesystem, uavhengig av hvilket land asylsøkerne kom til først. En asylsøker som kan påvise familiære bånd eller annen tilknytning til et bestemt EU-land skal også kunne reise direkte dit, i s...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.