Zelenskyj: Russland tok beslag i nødhjelpskonvoi, personell tatt til fange


God morgen. Det er onsdag 23. mars, og dette er noe av det som ble kjent mens du sov:

«VI KAN HVILE NÅR VI HAR VUNNET»: Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj lovet å fortsette utrettelig å «dytte Russland i retning fred» gjennom forhandlinger som foregår praktisk talt daglig, er «svært vanskelige, nærmest skandaløst» men som likevel gir «fremgang, steg for steg». Det skjedde i presidentens daglige videotale i går kveld.

Om Mariupol sa Zelenskyj at det fortsatt er 100 000 mennesker som lever under inhumane forhold i den beleirede byen ved Svartehavet, uten mat, vann og medisiner og under «konstant beskyting og bombing». Han anklager russerne for å sabotere forsøk på å evakuere mennesker via humanitære korridorer, med beskyting og «målrettet terror», og at en konvoi med nødhjelp i går ble stanset av okkupantene. Både nødhjelpspersonell og bussjåfører skal ha blitt tatt til fange. USA har bekreftet at russiske styrker nå er inne i byen.

OGSÅ I KHERSON, den første større byen som ble inntatt av russiske styrker, er den humanitære situasjonen i ferd med å bli bekmørk. 300 000 innbyggere er i ferd med å gå tom for mat og helsehjelpforsyninger, ifølge det ukrainske utenriksdepartementet. En varsler på innsiden av den russiske etterretningsorganisasjonen FSB skal ha advart mot at det planlegges «enorm terror» mot byen og at Kreml har mistet tålmodigheten med demonstranter i byen, skriver The Guardian.

VLADIMIR PUTINS TALSMANN Dmitry Peskov nektet gjentatte ganger å utelukke at Russland kan ta i bruk kjernefysiske våpen da han ble

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.