Ytre høyre-statsminister saksøker «Gomorrah»-journalist

SAKSØKT AV STATSMINISTEREN: Italias ferske ytre høyre-statsminister Giorgia Meloni saksøker en av landets mest kjente journalister, Roberto Saviano, for å ha injuriert henne på tv i 2020. Slik det gjengis av The Guardian omtalte han Meloni, blant flere, som «bastards» i et segment om en 6 måneder gammel migrant som hadde druknet i Middelhavet, og med henvisning til at Meloni tidligere hadde argumentert for at havrettens bestemmelser om plikten til å redde mennesker i nød bare gjelder under visse omstendigheter. Saviano, som i 15 år har levd under politibeskyttelse etter å ha eksponert mafiaen i sin prisbelønte og tv-dramatiserte bok «Gomarrah», er tidligere anmeldt for injurier av Melonis koalisjonspartner Matteo Salvini. i en sak fortsatt er pågående. Journalisten risikerer inntil tre års fengsel og skal forsvare seg i retten torsdag. Presseorganisasjoner frykter at sakene vil kjølne ytringsklimaet i landet, skriver The Local.


BIDEN OG XI MØTTES: Joe Biden har i formiddag hatt sitt første ansikt-til-ansikt-møte med Xi Jinping siden de ble presidenter for henholdsvis USA og Kina (de to har hatt flere videotelefonmøter de siste to årene, samt møtt hverandre ved tidligere anledninger, blant annet som visepresidenter). Møtet skjer i forkant av G20-toppmøtet i Bali, og etter flere måneders intense forhandlinger i det stille om betingelser og format. Biden har annonsert pressekonferanse 14.30 norsk tid, men møtet skal ikke munne ut i noen felles uttalelse fra de to stormaktslederne og forventningene til konkrete resultater er lave.

I forkant var tonen likevel satt om intensjoner om å finne en vei til forbedring av det iskalde forholdet som har utviklet seg de siste årene, forårsaket av såvel Kinas økende makt som global vareprodusent, Xis stadig mer autoritære håndtering av minoriteter i Xinjang-provinsen og demokratibevegelsen i Hong Kong, det Beijing oppfatter som amerikanske provokasjoner med semi-offisielle besøk på Taiwan, og selvsagt kinesisk støtte til det krigførende Russland. 


  • TUSEN TAKK FOR STØTTEN. Responsen fra våre lesere har vært overveldende etter at Medietilsynet fredag avslo å gi Filter Nyheter mediestøtte. Hjelp oss å lage mer grundig journalistikk ved å tegne et abonnement – klikk her!

LAKSOKALYPSE NÅ? Laksegiganten Salmar har gitt lokalsamfunnene på Senja og Frøya en særs dårlig start på uka, med varsel om permittering av hele 851 ansatte ved sine prosesseringsanlegg (en mindre del av det er selskapets årvisse permittering grunnet sesongvariasjoner). Selskapet sier varselet i hovedsak er forårsaket av regjeringens statsbudsjett for neste år, der det innføres en grunnrenteskatt på produksjon av laks, ørret og regnbueørret med en effektiv sats på 40 prosent. Direktør Frode Arntsen krever ifølge E24 både at innretningen endres og at en annen pris enn den såkalte normprisen legges til grunn. 

I forrige uke sendte oppdrettsselskapet Lerøy permitteringsvarsel til 339 ansatte på Hitra, Osterøy og Skjervøy, mens en tredje operatør i bransjen, Mowi, sier det vil følge etter med mindre innretningen på skatten straks endres. Flere tusen kan bli permittert de neste ukene, sier Senja-ordfører Tom-Rune Eliseussen (Sp) til næringslivsavisa


OPTIMISTISK ZELENSKYJ: Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj kalte landets overtakelse av Kherson etter den russiske uttrekningen for «begynnelsen på slutten» av krigen, og sier «vi er klare for fred, og beveger oss fremover» da han i dag avla regionhovedstaden et kort besøk. Samtidig rapporterer Reuters at det pågår samtaler mellom representanter for russiske og amerikanske myndigheter i Ankara i Tyrkia. Den russiske sjefen for etterretningstjenesten SVR, Sergei Naryshkin, skal være blant utsendingene fra Kreml. Offisielt er samtalene ikke bekreftet. Washington avslørte i forrige uke at det pågår visse samtaler mellom de to stormaktene for å unngå en kjernefysisk eskalering av krigen i Ukraina. Tidligere i dag avlyste Vladimir Putin sin årlige pressekonferanse for første gang på ti år.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.