Wonekayi (35) i kø for å stemme: – Ingen tar Mugabe seriøst. Han er gammel og senil

Wonekayi Gandi (i rød hatt) ventet i 3,5 timer utenfor valglokalet før hun fikk avgi sin stemme mandag.
  • SISTE: Valgdeltakelsen i Zimbabwe skal ha vært svært høy - mellom 75 og 85 prosent, ifølge noen anslag. Valglokalene stengte mandag klokken 19 lokal tid. Resultatene er ventet nær helga.
Valget i Zimbabwe tok en pussig vending søndag kveld, da den avsatte diktatoren Robert Mugabe (94), som bare har ytret seg én gang i offentligheten siden han ble tvunget fra makta etter 37 år som president i fjor, inviterte til pressekonferanse ved den private luksusresidensen «Blue Roof» i hovedstaden Harare: Der gjorde 94-åringen det klart at han ikke ville stemme på den sittende presidenten Emmerson Mnangagwa (75) fra sitt tidligere parti Zanu-PF, som har hatt makta i landet siden 1980. Mnangagwa sto i ledetog for å avsette Mugabe, i det som eks-diktatoren mener var et statskupp fra sine egne. De siste ukene har det vært svært jevnt på meningsmålingene mellom president Mnangagwa og hovedutfordreren Nelson Chamisa (40) fra Movement for Democratic Change (MDC). Da Mugabe også valgte å framsnakke Chamisa på søndag, gikk det ikke lenge før 40-åringen ble omtalt som «en stedfortreder» for Mugabe av den statlige, Zanu PF-vennlige avisen Herald. Den analysen kjøper imidlertid ikke skribenten Wonekayi Gandi (35), som da Filter Nyheter snakket med henne mandag sto i kø utenfor et valglokale i Lobengula/Magwegwe, et valgdistrikt i Zimbabwes nest største by Bulawayo. På spørsmål om hun tror Mu...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.