Wonekayi (35) i kø for å stemme: – Ingen tar Mugabe seriøst. Han er gammel og senil

Wonekayi Gandi (i rød hatt) ventet i 3,5 timer utenfor valglokalet før hun fikk avgi sin stemme mandag.

  • SISTE: Valgdeltakelsen i Zimbabwe skal ha vært svært høy – mellom 75 og 85 prosent, ifølge noen anslag. Valglokalene stengte mandag klokken 19 lokal tid. Resultatene er ventet nær helga.

Valget i Zimbabwe tok en pussig vending søndag kveld, da den avsatte diktatoren Robert Mugabe (94), som bare har ytret seg én gang i offentligheten siden han ble tvunget fra makta etter 37 år som president i fjor, inviterte til pressekonferanse ved den private luksusresidensen «Blue Roof» i hovedstaden Harare:

Der gjorde 94-åringen det klart at han ikke ville stemme på den sittende presidenten Emmerson Mnangagwa (75) fra sitt tidligere parti Zanu-PF, som har hatt makta i landet siden 1980. Mnangagwa sto i ledetog for å avsette Mugabe, i det som eks-diktatoren mener var et statskupp fra sine egne.

De siste ukene har det vært svært jevnt på meningsmålingene mellom president Mnangagwa og hovedutfordreren Nelson Chamisa (40) fra Movement for Democratic Change (MDC). Da Mugabe også valgte å framsnakke Chamisa på søndag, gikk det ikke lenge før 40-åringen ble omtalt som «en stedfortreder» for Mugabe av den statlige, Zanu PF-vennlige avisen Herald.

Den analysen kjøper imidlertid ikke skribenten Wonekayi Gandi (35), som da Filter Nyheter snakket med henne mandag sto i kø utenfor et valglokale i Lobengula/Magwegwe, et valgdistrikt i Zimbabwes nest største by Bulawayo. På spørsmål om hun tror Mugabes omfavnelse vil skade Chamisa, svarer hun resolutt nei.

– Etter min mening er det ikke skadelig i det hele tatt. Dette er en mann som styrte Zimbabwe med jernhånd. Etter at han ble kastet tar ikke folk ham alvorlig i det hele tatt. Han er gammel og senil. Han snakker om hvordan landet var fritt da han satt ved makten, selv om tusenvis av mennesker forsvant fordi de turte å kritisere regimet hans. Mugabes pressekonferanse søndag var en spiker i egen kiste. Han viste hele verden at han ikke er mektig lenger. Hvem kan ta en virkelighetsfjern person seriøst? Chamisa har fortsatt sterk støtte i befolkningen, sier Gandi.

https://twitter.com/wonekayigandi/status/1023876971183435776

«Krokodillen» mot «Obama»

Omtrent 5,6 millioner stemmeberettigede har registrert seg foran valget i Zimbabwe mandag, der både presidenten, setene i det nasjonale parlamentet og lokale styringsorganer skal velges. Selv om det finnes over 20 kandidater til det gjeveste embetet, har kampen i realiteten stått mellom Emmerson Mnangagwa og Nelson Chamisa.

75 år gamle Mnangagwa omtales som «krokodillen», fordi han har overlevd flere drapsforsøk, noen av dem begått av Mugabe-vennlige aktører, men likevel «glefset» tilbake. Han var aktiv i frigjøringskampen på 60- og 70-tallet, samt visepresident under Mugabe fram til november i fjor, da han fikk sparken fordi diktatoren heller ville at kona Grace skulle etterfølge ham som president.

Sparkingen var en utløsende årsak til at militæret og store folkemasser mobiliserte og tvang Mugabe til å gå av. Samme måned ble Mnangagwa leder for Zanu-PF. Bare få dager senere ble «krokodillen», som skal ha vært ansvarlig for flere av Mugabe-regimets grusomheter, forfulgt politiske opposisjonelle og av egne barn blir karakterisert som «prinsipiell, men følelsesløs», tatt i ed som president.

Sittende president Emmerson Mnangagwa og hovedutfordreren Nelson Chamisa.

Mandagens valg blir sett på som Mnangagwas mulighet til å legitimere sin egen makt på en demokratisk måte, men han har hatt fått sterk motstand fra Nelson Chamisa, som på grunn av sin unge alder er blitt omtalt som en afrikansk Obama.

Med sine lovnader om å få den skakkjørte økonomien på rett kjøl (noen anslag sier at 90 prosent av arbeidstakerne jobber svart), bygge en jernbane for hurtigtog og sørge for at Zimbabwe kan arrangere OL og fotball-VM (kritikere mener at samtlige av Chamisas løfter er umulig å holde), er han blitt svært populær blant yngre velgere, noe som ikke er uviktig: Cirka 43 prosent av de stemmeberettigede er under 35 år.

Wonekayi Gandi, som blant annet omtaler afrikansk politikk på sin egen blogg, sier til Filter Nyheter at hun vil stemme på opposisjonspartiet MDC i lokalvalget og en uavhengig kandidat til parlamentet. Hvem som er hennes presidentkandidat, vil hun helst ikke avsløre.

– Men folk i køen sier at de vil stemme på Chamisa, fordi de ønsker seg noen som er ung og energisk. De er trette av Zanu-PF og vil at staten skal skilles fra partiet, sier 35-åringen, som er redd for at det bryter ut vold når valgresultatet er klart.

– Presidenten har hæren i ryggen

– Ja, jeg er redd. Alle er redde. Ingen vet hva valgresultatet blir. Dersom Chamisa taper, er nok sjansene for vold ganske små. Han har ingen hær til å støtte seg. Og tilhengerne hans er i stor grad fredelige. Hvis Mnangagwa taper, er sjansen for vold høy. Han har hæren i ryggen og jeg tviler på at han vil gi fra seg makta uten kamp. Det er en vanskelig situasjon og alt er veldig usikkert, sier Gandi.

Hun er ikke alene om å være bekymret. I en meningsmåling fra Afrobarometer svarer 40 prosent at de frykter vold etter at valgresultatet er offentliggjort. 41 prosent tror ikke at sikkerhetsmyndighetene vil akseptere resultatet, mens 44 prosent tror at feil valgresultat vil bli offentliggjort.

Flere organisasjoner har også vært kritiske til om valget er så fritt og demokratisk som myndighetene hevder: Ett av ankepunktene er at de ansatte i ZEC, som er Zimbabwes valgkommisjon, gjerne har militær bakgrunn og tradisjonelt har støttet Zanu-PF-regimet. Militær tilstedeværelse blir også tolket som en stille trussel, samtidig som mange sterke ledere i små lokalsamfunn har sterke bånd til den sittende regjeringen.

Wonekayi Gandi mener likevel at mandagens valg må karakteriseres som «fritt»:

– Valgprosessen har vært fri. Folk har ytret sin mening uten frykt for å bli arrestert. Opposisjonspartier har fått drive valgkamp, noe som ikke var tilfellet i 2008 og 2013 (der flere tilhengere av opposisjonspartiene ble systematisk forfulgt og torturert, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner, journ. anm.). Zanu-PF er riktignok blitt kritisert for å sende tekstmeldinger til folk, der de spør om stemmer. Jeg er ikke registrert som Zanu-medlem, men fikk likevel en sms. Hvor fikk de nummeret mitt fra? Det må være ZEC, som skal være uavhengig. Derfor går det rykter om at ZEC er et redskap for Zanu-PF, sier Gandi, som stemmer for tredje gang i sitt liv og understreker at valg oppleves som ganske nytt for de fleste i Zimbabwe:

– Frihet er vakkert og vi ber om at den som vinner opprettholder freden, samt at taperen aksepterer resultatet, sier hun.

Tidligere president Robert Mugabe (94) ble avsatt i november i fjor. Her under en tale for FN i 2015.