YDMYKET LØRDAG, PRØVER IGJEN I DAG: Selv om parlamentet gikk til det skritt å samles på en lørdag for første gang på 37 år, ble det heller ikke denne helga noe brexit-avtale-vedtak i Storbritannia: Mens hundretusener marsjerte i gatene med krav om ny folkeavstemning, vedtok Underhuset at støtte til den nye, backstop-frie brexitavtalen skal holdes tilbake inntil de juridiske sidene den er fullt og helt gjennomgått. Dermed endte statsminister Boris Johnson opp med et pålegg om å søke EU om nok en tre måneders utsettelse av brexit – noe han gjorde på trassig vis ved  å sende Brüssel et usignert brev samme dag som et annet brev der han argumenterer for at en utmelding 31. oktober fortsatt må være målet. Johnson kan ende med å trekke søknaden om utsettelse dersom han får parlamentet med på en ny «meningsfull avstemning» om avtalen i dag, noe det i skrivende stund er usikkert om speaker John Bercow tillater – eller, for den saks skyld, om det fører til noe annet avstemningsresultat enn lørdag. Ifølge The Guardian søker Labour nå støtte blant såvel Johnsons partifeller som det nordirske unionistpartiet for å stoppe avtalen eller tvinge statsministeren til å gå med på en mykere brexit.

SIAN I RETTEN: «I min omgangskrets er det ingen som blir forskrekket av min måte å uttrykke meg på. Jeg har et blomstrete språk» sa SIAN-profilen Fanny Bråten da hun i retten i dag ble konfrontert med bruken av ord som «morderzombier» og «seksualpredatorer» om asylsøkere fra muslimske land. Sammen med Lars Thorsen er hun tiltalt for en rekke tilfeller av hatefulle ytringer under aktivisme for den islamfiendtlige organisasjonen. Vi dekker rettsaken – minutt-for-minutt-varianten får du på Twitter.
VOLDSHELG: Politiet måtte i helga håndtere et uvanlig høyt antall voldshendelser i Oslo – deriblant 15 til 20 tilfeller av uprovosert vold. Flere av hendelsene dreier seg om gjenger av ungdom som skal ha gått løs på tilfeldige enkeltpersoner. Fem personer, alle under 18 år, er pågrepet i forbindelse med en av hendelsene. Byrådsleder Raymond Johansen mener politiet må få mer ressurser av Regjeringen, mens justisminister Jøran Kallmyr (som selv ble pårørende da hans onkel, en mann i 40-årene, ble angrepet på Romsås T-banestasjon med brukne ribbein og kutt i ansikt og hode som konsekvens), mener ungdomskriminelle må straffes hardere og vil ha en egen enhet for unge kriminelle. Høyres gruppeleder i bystyret i Oslo, Eirik Lae Solberg, mener kommunen på sin side har sviktet i sitt forebyggende arbeid og foreslår blant annet å styrke Natteravnene og ungdommers fritidstilbud.

SATTE FYR PÅ BYEN: I Chile har president Sebastian Pinera erklært unntakstilstand og sagt at hovedstaden Santiago er i en «krigstilstand» etter at demonstrasjoner utartet til brannstiftelser og voldelige opptøyer som skal ha krevd minst sju menneskeliv. Bilder av en skyskraper tilhørende et energiselskap i full fyr viser noe av dramatikken. Demonstrasjonene, som skal ha startet på fredelig vis, er utløst av misnøye med blant annet høye strømpriser og skatteøkinger.

FNB-EKSKLUSJONER OPPHEVET: Henger du med på hvem som til enhver tid er innafor og hvem som er utafor i Folkeaksjonen Nei til bompenger? Siste nytt fra Rogaland er at to ekskluderte FNB-topper i Sandnes er tatt tilbake i varmen etter at de beklaget sin eksklusjon av en tredje FNB-profil i byen. De to vedkjenner nå at det sentrale styret har styringsrett over lokallaget, skriver Stavanger Aftenblad.

VIL INN I VENSTRE-LEDELSE: Etter at flere sentrale Venstre-folk har tatt til orde for at partiets dårlige oppslutning bør føre til endringer i ledelsen, og blant annet ungdomspartiet har tatt til orde for at Sveinung Rotevatn bør bli Venstres neste partileder, åpner Rotevatn selv for opprykk til partiledelsen. «Jeg stiller til gjenvalg i sentralstyret, og har fortalt valgkomiteen at jeg stiller meg til disposisjon for de rollene som partiet måtte ønske å bruke meg til», sier han til Aftenposten. Dagens partileder, Trine Skei Grande, har selv gitt valgkomiteen beskjed om at hun ønsker å fortsette.