Nordmenn i ekstreme konspi-nettverk: Derfor frykter PST angrep på vaksinesentre og helsetopper

Bare de siste månedene har myndighetene i en rekke vestlige land måttet håndtere fysiske angrep, brannstiftinger, alvorlige trusler og fysisk forfølgelse av regjeringspolitikere i tillegg til korona-demonstranter som søker fysiske sammenstøt med opprørspolitiet. Noen nylige eksempler:

  • Ved årsskiftet ble det kjent at en organisert britisk gruppe, «Alpha Men Assemble», kombinerte nærkamp-trening med oppfordringer i sosiale medier til «direkte aksjoner» mot myndighetene for å bekjempe vaksinering.
  • 17. januar ble en lege i Bulgaria overfalt av en kjent vaksinemotstander som skulle filme konfrontasjonen mens han ropte drapstrusler, én av flere lignende hendelser i landet.
  • I desember pågrep tysk politi seks militante vaksinemotstandere som skal ha diskutert attentatplaner mot Sachsens delstatsminister Michael Kretschmer (CDU) i et forum på Telegram. Bare en drøy uke senere kom nyheten om at en rekke politikere i høyreradikale AfD hadde deltatt i en annen Telegram-gruppe som fremmet borgerkrig, revolusjon, og «kupp».
  • I Nederland ble en kjent konspirasjonsteoretiker pågrepet i januar etter å ha oppsøkt flere ministre på boligene deres med en brennende fakkel og truende adferd.
  • I romjula startet Tysklands sikkerhetstjeneste etterforskning av en soldat i hæren som fikk stor spredning i sosiale medier med en video der han – i uniform – uttalte at myndighetene hadde «til i morgen klokka 16» på seg til å reversere vaksinekrav for helsepersonell og militært personell.
  • 17 deltagere på et stort italiensk Telegram-forum ble arrestert i november etter at de, ifølge etterforskningen, hadd...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.