Dette er politiets beviser mot Israels statsminister i korrupsjonssaken som kan felle ham

Tirsdag kveld var det et faktum: Politiet i Israel anbefaler tiltale mot statsminister Benjamin Netanyahu i korrupsjonsskandalen som har rystet regjeringen hans de siste månedene.

Etterforskningen har pågått i over et år, og nå mener altså korrupsjonsjegerne å ha nok beviser til å be påtalemyndigheten sette statslederen på tiltalebenken for blant annet å ha handlet «i strid med offentlighetens interesser».

Netanyahu viser ingen tegn til å ville gå av som følge av den dramatiske utviklingen i straffesaken. I en direktesendt tale tirsdag kveld uttalte han at han har «viet hele livet til Israel».

– Jeg vet sannheten, og kan fortelle dere at dette ikke vil lede til noe. Beskyldningene er fullstendig grunnløse, hevdet han.

Statsministeren har ligget i åpen konflikt med politiet helt siden etterforskningen ble kjent, og har forsøkt å undergrave troverdigheten til blant andre en politisjef som har uttalt seg i Netanyahus disfavør.

Innstillingen som nå er sendt påtalemyndigheten kunne knapt vært verre for Netanyahu. Politiet mener han bør tiltales for å ha mottatt bestikkelser – den strengeste korrupsjonsbestemmelsen i loven – i to ulike saker.

Den ene delen av siktelsen handler om kostbare gaver statsministeren har fått som etterforskerne mener å kunne knytte til konkrete gjenytelser fra Netanyahu. Dette dreier seg om verdier for rundt én million shekel – over to millioner kroner – ifølge etterforskningen.

Men la oss se nærmere på hvilke beviser politiet har offentliggjort:

1) Champagne, smykker og sigarer som smøring

Den israelske Hollywood-produsenten Arnon Milchan og den australske kasinomilliardæren James Packer er mennene som skal ha overøst statsministeren og familien hans med gaver gjennom lang tid. Ifølge etterforskningen har de blant annet gitt:

 • Jevnlige forsendelser av flasker med rosé-champagne og dyre sigarer
 • Kostbart smykke i bursdagsgave til kona Sara Netanyahu
 • Flybilletter og femstjerners hotellopphold til sønnen Yair
 • Billetter for hele familien til en Mariah Carey-konsert (Carey er ekskona til James Packer)

Parallellt med gavedrysset, mener politiet at Netanyahu:

 • Presset på for en lovendring som ga skattekutt for israelere som returnerer hjem etter å ha bodd i utlandet, noe som Milchan sparte over en million shekel på.
 • Brukte kontakten med USA til å hjelpe Milchan med å skaffe visum dit med ti års varighet
 • Satte opp et møte med en toppbyråkrat i kommunikasjonsdepartementet for å fremme Milchans interesser i det israelske tv-markedet
 • Presset på for å godkjenne en kontrakt knyttet til Milchans forretningspartner i India, Ratan Tata, på tvers av ønskene fra egen stab og og Forsvarsdepartementet
 • Grep inn for å hindre konkurs i Kanal 10, en tv-kanal Milchan var aksjonær i.

Netanyahus tidligere finansminister Yair Lapid, er politiets vitne på at den omtalte skattelovendringen kom i stand for å tekkes Milchan.

Netanyahu hevder at gavene var uskyldige, symbolske uttrykk for vennskap, mens politiet kaller relasjonen «kriminelle bestikkelser». Ut fra det som er offentliggjort mangler det ennå eksplisitte koblinger mellom de enkelte gavene og hva giverne skulle ha igjen for det.

2) Tukling med mediebransjen for å skaffe positiv omtale

Etterforskerne mener Netanyahu inngikk en hemmelig avtale med avisutgiveren Arnon Mozes for å stagge kritisk omtale i den israelske storavisa Yedioth Ahronoth. Hestehandelen skal ha gått ut på at statsministeren lovet Mozes at opplaget til konkurrenten Israel Hayom skulle begrenses.

Her har Netanyahu – som hevder han bare skulle «teste» medieeieren og at tilbudet ikke var alvorlig ment – store forklaringsproblemer:

 • Politiet har lydopptak av samtalen mellom Netanyahu og Mozes, etter at statsministerens stabsjef (som skal ha gjort opptaket for Netanyahu), ble politiets vitne for å få strafferabatt i en annen sak.
 • Eieren av Israel Hayom har fortalt i avhør at Netanyahu faktisk tok kontakt for å overtale ham til å legge avisas utvidelsesplaner på is.

Hva skjer nå?

Påtalemyndigheten skal nå ta stilling til bevisene politiet har lagt fram. Så skal Netanyahus advokater få tilgang til materialet. Ifølge Haaretz blir det så avholdt en høring der statsministerens juristkorps får kontradiksjon.

Først etter dette skal justisministeren Avichai Mandelblit (utnevnt av Netanyahu) ta beslutningen om hvorvidt Netanyahu skal tiltales.

På grunn av alvorlighetsgraden i politiets anklager vil det være svært vanskelig for Mandelblit å legge saken død, selv om han skulle ønske det. Prosessen kan imidlertid ta mange måneder.

I mellomtida blir Netanyahu etter alt å dømme sittende.

Ifølge Jerusalem Post har de to tidligere høyesterettsjustitiariusene Meir Shamgar og Aharon Barak uttalt at en statsminister som er under tiltale, må gå av. Dette er imidlertid ikke opplagt juridisk sett, og mange tror Netanyahu vil klore seg fast selv om prosessen går videre i hans disfavør.

Men etter tirsdagens kunngjøring øker presset voldsomt. I en meningsmåling fra desember referert av Haaretz, svarte 60 prosent av de spurte at Netanyahu burde gå av hvis det kom til en innstilling på tiltale fra politiets side – altså dagens situasjon.

Her er en av de store Netanyahu-kritiske demonstrasjonene for to måneder siden:

Det er ikke første gang en israelsk statsminister  er siktet for korrupsjon. Men da daværende statsminister Ehud Olmert var under etterforskning i 2008, valgte han å gå av allerede før stadiet Netanyahu-saken er på nå.