Dette er politiets beviser mot Israels statsminister i korrupsjonssaken som kan felle ham

Tirsdag kveld var det et faktum: Politiet i Israel anbefaler tiltale mot statsminister Benjamin Netanyahu i korrupsjonsskandalen som har rystet regjeringen hans de siste månedene. Etterforskningen har pågått i over et år, og nå mener altså korrupsjonsjegerne å ha nok beviser til å be påtalemyndigheten sette statslederen på tiltalebenken for blant annet å ha handlet «i strid med offentlighetens interesser». Netanyahu viser ingen tegn til å ville gå av som følge av den dramatiske utviklingen i straffesaken. I en direktesendt tale tirsdag kveld uttalte han at han har «viet hele livet til Israel». – Jeg vet sannheten, og kan fortelle dere at dette ikke vil lede til noe. Beskyldningene er fullstendig grunnløse, hevdet han. Statsministeren har ligget i åpen konflikt med politiet helt siden etterforskningen ble kjent, og har forsøkt å undergrave troverdigheten til blant andre en politisjef som har uttalt seg i Netanyahus disfavør. Innstillingen som nå er sendt påtalemyndigheten kunne knapt vært verre for Netanyahu. Politiet mener han bør tiltales for å ha mottatt bestikkelser - den strengeste korrupsjonsbestemmelsen i loven - i to ulike saker. Den ene delen av siktelsen handler om kostbare gaver statsministeren har fått som etterforskerne mener å kunne knytte til konkrete gjenytelser fra Netanyahu. Dette dreier seg om verdier for rundt én million shekel – over to millioner kroner – ifølge etterforskningen. Men la oss se nærmere på hvilke beviser politiet har offentliggjort:

1) Champagne, smykker og sigarer som smøring

Den israelske Hollywood-produsenten Arnon Milchan og den australske kasinomilliardæren James Packer er mennene som skal ha overøst statsministeren og familien hans med gaver gjennom lang tid. Ifølge ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.