Vil avsette oljesjeik som klimasjef

MDG og SV mener regjeringen må gripe inn for å få Sultan al-Jaber – toppsjef i Emiratenes største oljeselskap – fjernet som leder ved årets klimatoppmøte i Dubai i desember. MDGs Une Bastholm frykter oljesjeiken vil bruke denne posisjonen til å unngå en diskusjon om utfasing av olje og gass, og hun ber statsminister Jonas Gahr Støre om å støtte opp de internasjonale stemmene (deriblant flere hundre klimaorganisasjoner, hundre medlemmer av EU-parlamentet og den amerikanske Kongressen) som krever en ny leder. 

Al-Jaber er minister for industri og avansert teknologi i Emiratene, samtidig som han er konserndirektør for oljeselskapet Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) som pumper opp rundt fire millioner oljefat daglig. Selskapet satser også på fornybar energi i selskapet Masdar. 

Verken Arbeiderpartiet, Høyre eller Venstre støtter kravet fra MDG og SV. Klimaminister Espen Barth Eide mener man bør gi al-Jaber «fordelen av at han kan overraske positivt». Venstres Ola Elvestuen mener det blir en nytteløs diskusjon ettersom han har fått stillingen, og at man heller bør benytte anledningen til å legge større press på både ham og Emiratene, skriver NRK. 

MORNA BUNGA BUNGA: Silvio Berlusconi er død, og alt du trenger å vite om ham er at Vladimir Putin i dag var blant de første til å kondolere. «Silvio var en kjær og sann venn. Jeg har alltid oppriktig beundret hans visdom, hans evne til å ta balanserte, fremsynte avgjørelser selv i de vanskeligste situasjonene. Jeg ble ladet opp av hans utrolige livsenergi, optimisme og humoristiske sans. Hans bortgang er et uopprettelig tap», uttaler Russlands despot. Den gjennomkorrupte italienske eks-statsministeren, som på et vis fant opp Trump-æraen før amerikanerne, rundet selvfølgelig av sitt politiske liv med å legge skylda på Ukrainas president for Russlands invasjon og å skryte av sine Lambrusco-gaver til Putins bursdag mens andre ga ukrainerne våpen.
 

  • Hvis du tegner et årsabonnement på Filter i juni eller juli går halve summen til å støtte uavhengig regimekritisk journalistikk i Russland. Det trengs i landet, som nå er blant verdens dårligste på pressefrihet. Les mer her – eller klikk her for å bestille årsabonnementet.

GJENEROBRER LANDSBYER: Ukrainas militærledelse rapporterer i dag om kraftige kamper flere steder langs fronten, etter at Kyiv i går meldte om de første, beskjedne gjenerobringene etter at den lenge varslede motoffensiven kom i gang (og offisielt bekreftet av Volodymyr Zelenskyj lørdag). I alt skal det i dag ha stått 25 slag nær Bakhmut og andre byer i Donetsk, samt nær Bilohorivka i Luhansk. Tre mindre bosettinger skal være befridd fra russisk okkupasjon, hevder Ukrainas viseforsvarsminister Hanna Maliar

Kyiv anklager i dag Russland for å ha ødelagt nok en demning for å forpurre den ukrainske fremrykkingen. Dette vannreservoaret – i Mokri Yali-elven i Donetsk – er av langt mindre omfang enn Kakhovka-reservoaret som brast i forrige uke. Som vanlig er alle opplysningene umulig å ettergå og verifisere for uavhengige medier. 

Vladimir Putin appellerte til russernes patriotisme i det han kalte en vanskelig tid for nasjonen, men gikk ikke mer spesifikt inn på utviklingen i angrepskrigen han har satt i gang, da Kreml markerte årsdagen for vedtaket av den russiske grunnloven i dag.


FRA FREI-JA TIL FREI-NEI? Det ikoniske reklameskiltet på Egertorget står fortsatt, men Freia blir boikottet av stadig flere norske bedrifter etter at Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet i mai svartelistet eierselskapet, den amerikanske matvaregiganten Mondelez International, som har opprettholdt en viss aktivitet i det russiske markedet. SAS var blant de første til å kutte ut Freia-produkter, og i helga kom boikotterklæringene på rekke og rad: Norwegian, Widerøe, togselskapet SJ, hotellkjeden Strawberry og Den norske turistforening er blant dem som velger andre godterileverandører eller avslutter samarbeidsavtaler (dagligvarekjeden Bunnpris er blant dem som i dag har kunngjort at de IKKE boikotter Freia). Statsminister Jonas Gahr Støre seifer og sier det må være opp til folk selv å avgjøre hvilken sjokolade de kjøper, mens Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund frykter for norske arbeidsplasser og ber regjeringen om en avklaring. Selv sier Mondelez Norge at problemstillingen er komplisert: «Jeg vedder at omtrent halvparten av merkevarene i norske kjøkkenskap produseres av et selskap som fremdeles er til stede i Russland. Det er den regelmessigheten vi ber om at skal bringes inn i debatten» sier administrerende direktør Chris Callanan til NRK.


Nå kan du prøve vårt nye digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.