Videoreportasje fra Afghanistan: «I store kamper kjenner jeg kruttrøyken. Da skjer det ting i hodet mitt»

– Fienden har kommet nærmere. De er kanskje 30-35 meter unna, sier politimannen Atiqullah Hotak (25), som er grensepoliti og har som jobb å besvare Talibans skuddsalver i Helmand-provinsen i Sør-Afghanistan. Bare uker etter at de siste fredssamtalene mellom USA og Taliban brøt sammen, skal Afghanistan lørdag velge president. Det skjer for fjerde gang siden USA invaderte Afghanistan i kjølvannet av terrorangrepene 11. september 2001 og drev Taliban fra makten. Men fortsatt er trusselen om voldelige angrep fra den militante islamistgruppa mot valgkamparrangementer og stemmelokaler overhengende – ikke minst her i Helmand-provinsen. Derfor har den USA-støttede regjeringshæren trappet opp innsatsen mot Taliban, blant annet med droneangrep. Bare den siste uka skal 150 ha blitt drept i konflikten, ifølge Al Jazeera. Men for Atiqullah Hotak handler innsatsen om mer enn det: Han har mistet flere familiemedlemmer i krigen som har herjet det lutfattige landet i 18 år. Vår reportasje om ham er laget av journalist Anders Hammer i Afghanistan og den første av tre vi publiserer i anledning presidentvalget.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.