Den britiske statsministeren Theresa Mays konservative mindretallsregjering er i krise, bare ni måneder før Storbritannia skal forlate EU. Dette har skjedd:

  • På fredag fikk May flertall i regjeringen for en overordnet plan for utmeldelse av EU. Planen beskrives som soft: Britene vil etablere et felles marked for varer og landbruk med EU, samt bli værende i tollunionen.
  • Planen var hard å svelge for sterke brexit-tilhengere i det konservative partiet og regjeringen. Utenriksminister Boris Johnson mente den lignet «a turd».
  • Søndag valgte brexit-minister David Davies å trekke seg fra sin stilling. Han mener Mays plan er i strid med intensjonen bak en utmeldelse av EU. Davies fikk følge av sin viseminister Steve Baker.
  • Mandag ettermiddag fulgte utenriksminister Boris Johnson etter. Johnson var en sentral figur i brexit-kampanjen som førte til et flertall for utmeldelse i folkeavstemningen for to år siden.
  • Både Davies og Johnson har allerede blitt erstattet i regjeringen, henholdsvis av Dominic Raab og Jeremy Hunt. Førstnevnte er tilhenger av brexit, mens Hunt har ønsket å bli i EU.

Men krisen er ikke over. Noen tror at Theresa Mays rolle som partileder og statsminister er i fare - og mener at ministrenes oppsigelser er posisjonering for en maktkamp i partiet. Andre hevder at det er bra for både May og regjeringen at harde brexit-tilhengere som Johnson og Davies nå er ute, slik at virkelige forhandlinger med Brussel kan begynne.

Både europeiske og britiske aviser har fyldig dekning av de siste dagenes hendelser. Her er de beste analysene av situasjonen akkurat nå: