Varsler slår alarm om britisk atomanlegg og universitets-skandalen i Sverige vokser – Dette må du få med deg tirsdag 6. september

Hadia Tajik kritiserer Anders Anundsen for «underlig» lederstil, USA mumler om Putin-sabotasje av presidentvalget midt under G20, og forsvarsministeren sjonglerer ennå ulike beregninger av kampflykostnader. Ellers:  

 

(Dette er webversjonen av et daglig nyhetsbrev som du kan få rett i innboksen din, gratis og reklamefritt)

 

Sellafield verre enn fryktet
I en større avsløring beskriver BBC Panorama blant annet nedslitt infrastruktur, mangeårig lagring av plutonium og uran i 2000 plastflasker, hyppig underbemanning og andre sikkerhetsbrudd ved hele Sellafield-anlegget i Cumbria i England. En varsler som tidligere var i ledelsen forteller hvordan han var bekymret for sikkerheten hver dag på jobb ved det tidligere kjernekraftverket. «Hvis det oppstår brann kan det gi en sky av radioaktivt avfall som krysser Vest-Europa», sier han i dokumentaren. (Kan ses herom du har VPN) – Dette bekrefter det vi visste fra før, nemlig at anlegget er gammelt. Samtidig viser dokumentaren at situasjonen er enda verre enn vi har antatt, sier atomfysiker og Bellona-sjef Nils Bøhmer til BT.

 

Drapsdiplomati
Filippinenes president Rodrigo Duterte sier han angrer og skylder på at han var stressa, men for seint: President Obama avlyser deres planlagte møte i Laos etter at Duterte omtalte ham som en «son of a bitch»/«horunge» (eller hvordan man sier det på tagalog) i et intervju mandag. Obama er i det minste i godt selskap: Nest etter å ha startet en krig mot narkotika som de siste sju ukene har bestått av å ta livet av rundt 1800 mennesker, er «fargerikt språk» det presidenten har blitt mest kjent for, og Pave Frans er blant dem statsoverhodet tidligere har beskrevet med vulgariteter. Som en norsk statsviter påpekte på Facebook: Hadde Trump vært president nå, ville filippinerne ha våknet opp til minst én øy mindre i dag.

Mye viktige: Hva vil en Trump-valgseier bety for Norge?Kollega Pål Nordseth har fått svar fra et knippe eksperter. Nord-Norge, Estland og Taiwan kan for eksempel ligge tynt an, og det norske forsvarsbudsjettet vil komme under kraftig press. – Kina og Russland kan meget vel kalkulere med at Trumps USA ikke vil forsvare noen øyer eller småstater langt fra USA som, slik han ser det, ikke har noen direkte betydning for USAs sikkerhet, sier professor Magnus Petersson ved IFF. Om ikke annet har Obama gjort det vanskelig for Trump å trekke USA ut av Paris-klimaavtalen, ifølge Guri Bang i Cicero.

Vingeklipper Nobel-universitet
Granskningene av Macchiarini-skandalen i Sverige har nå ringvirkninger langt utenfor Karolinska institutet, der hele det nåværende styret og tidligere sjefer må svare for lidelsen og dødsfallene forårsaket av den italienske kirurgens operasjoner på alvorlig syke pasienter. – Karolinska institutet har ikke forstått hva det vil si å være en statlig myndighet, sa minister Helene Hellmark Knutsson i går. De tidligere rektorene Harriet Walberg og Anders Hamsten får sparken fra sine stillinger i høyere utdanning sentralt i Sverige, og må gå fra utvalget ved Karolinska som gjør tildelingene av nobelprisen i medisin. Tidligere har fire nøkkelpersoner ved Karolinska gått av, og i går ble to overleger ved universitetssykehuset suspendert.

 

Massakren på Stortinget stasjon
Jeg brukte noen nattetimer på å komme igjennom Lysne II-utvalgets utredning om «Digitalt grenseforsvar», som grovt sagt er den noe mer moderate versjonen av E-tjenestens ønske om tilgang til all internett-trafikk hele tiden. Vi skal skrive en grundig artikkel (kom veldig gjerne med innspill, særlig på modellen for filtrering av metadata), men bringer i mellomtida E-tjenestens svært så detaljerte scenario (s. 78) som skal skremme deg og stortingspolitikerne til riktig konklusjon: «Tre dager etter ankomst til Norge, en fredag ettermiddag, gjennomfører gruppen et koordinert angrep mot T-banenettet i Oslo. For å oppnå størst mulig effekt og kaos detoneres selvmordsvester mens t-banevognene er i fart i tunnelene. I tillegg har to fra angrepslaget stilt seg utenfor t-baneinngangene på stasjonene Nasjonalteateret og Stortinget, og skyter mot de menneskene som forsøker å flykte. 140 mennesker blir drept og 305 skades før terroristene er nedkjempet av politiet.»

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter