Få litt oversikt i «tidenes lokalvalg»: Nord-Norge, Sør-Norge, Vestlandet

Pjuh! 365 kommunevalg, 11 fylkestingsvalg og 15 bydelsvalg. Vi skal ikke late som vi har stålkontroll – men én ting er sikkert: Det er ikke de vanlige overdrivelsene fra oss journalister at akkurat dette lokalvalget er veldig mye mer spennende enn normalt.

To eksempler:

  • Noen av de store kommunene kan ende opp uten at –noe– parti har over 20 prosent oppslutning. – Det har aldri skjedd før, sier valgforsker Johan Giertsen til DN.
  • Senterpartiet setter ny norsk rekord i framgang om målingene slår til – fra 8,5 prosent i 2015 til over 17 prosent i 2019, mer enn en dobling fra det som sist gang var regnet som et godt valg. Samtidig kan Sp få sin største oppslutning noensinne. (Hat tip til Thor Egil Braadland)

NORD-NORGE

Apropos Sp: Senterpartiet kan bli største parti i det nye, geografiske gigantfylket Finnmark og Troms, med ett knepent mandat mer enn Ap, ifølge Infacts måling i regionen.

Tall fra Valgdirektoratet viser at uvanlig mange velgere i Nord-Norge har forhåndsstemt. Statsviter Jonas Stein ved UiT forklarer det overfor NRK som proteststemmer mot fylkessammenslåinga.

Det er alvorlig for Ap, som har dominert i Finnmark siden etterkrigstida. 

I Nordland er fylkesordførervervet også utrygt. En fersk fylkesmåling fra NRK viser nå at Senterpartiet er Nordlands største parti med en oppslutning på 25,6 prosent.

Om målingene går Senterpartiets vei kan partiet totalt kapre 38 av 80 ordførerkjeder i Nord-Norge. I dag har de elleve.

Foto: Ragne B. Lysaker, Senterpartiet

TROMSØ: Kun 0,8 prosentpoeng skilte Arbeiderpartiet (16,9 %) og SV (16,1%) på VGs partibarometer for Tromsø onsdag 4. september. Et resultat som ligner på dette vil være krise i Ap-leiren og full jubel for SV, som er byens nest største parti på mandag om dette blir valgresultatet. Om SV kan juble over mer enn dobling, kan Sp sprette sjampisen: Partiet ligger an til å firedoble oppslutningen, skal vi tro målingene.

Ap har knapt, om noen gang, fått mindre enn 20 prosents oppslutning i noen by i Nord-Norge.

Politisk kommentator i regionsavisa Nordlys, Skjalg Fjellheim, setter en knapp på at det blir rødgrønt flertall i ishavsbyen, med Senterpartiet eller MDG som støtteparti. Det er imidlertid en joker i spillet: Protestpartiet Nei til bompenger (NBT). De håper å havne på vippen og forhandle seg til bompenge-nei i bytte mot parlamentarisk støtte. Regjeringspartienes håp i Tromsø er å lokke velgerne sine ned fra gjerdet igjen.

BODØ: Det er en helt spesiell politisk situasjon i Nord-Norges nest største by: Loddtrekning har blitt lansert som et alternativ for å avgjøre hvilken av blokkene som får innta Rådhuset i høst. Partiet Rødt får trolig rollen som kingmaker – men de vil ikke ha den! Partiet har tidligere samarbeidet med Arbeiderpartiet og sikret rødgrønt styre i byen, men nå er det vondt blod mellom partene, og særlig de to partilederne, etter Ap i fjor kastet Rødt ut av flertallsvarmen. MDG trakk seg senere ut av samarbeidet, og omfavner vippeposisjonen med glede – eller, ikke helt. Frp har styrket seg i byen de siste målingene, noe som gjør borgerlig støtte vanskeligere å svelge.

Hvis MDG ender med å støtte de rødgrønne er det dødt løp mellom blokkene om resultatet matcher de siste meningsmålingene: 18-18 i mandatfordeling, med Rødt i midten. Partiet vil ha store politiske innrømmelser fra Ap, og truer med loddtrekning om de ikke blir fornøyde.

SØR- OG ØST-LANDET

Også her handler mye om Arbeiderpartiets fall i de største kommunene.

OSLO: Nylig ble partiets popularitet målt så lavt i hovedstaden at vi må tilbake til starten av forrige århundre for å finne lavere Ap-oppslutning i et valg. Samtidig gjør Miljøpartiet de grønne (MDG) det så bra i Oslo at det rødgrønne bystyret har gode muligheter til å  fortsette å styre.

Partiet får mye av æren for at det blir bedre å være syklist og fotgjenger i Oslo, og slår de beste meningsmålingene til, går MDG mot en dobling i forhold til forrige lokalvalg i Oslo. Oslo-folk som foretrekker privatbil vil samtidig kunne sørge for at Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) vil bli representert i bystyret for første gang, selv om det ferske partiets målinger har spriket mye.

Tendensen med kraftig tilbakegang for Ap og tilsvarende fremgang for MDG kan også observeres i blant annet Bærum og Drammen. I både Ullensaker, Lindesnes (tidligere Mandal) og på Hvaler ligger det derimot an til knivskarp kamp mellom Frp og Ap om ordførervervet, og i Moss er samferdsels- og byutviklingslista Ny Kurs blitt en markant spiller, blant annet med sin markante motstand mot en ny jernbanetrasè og utbygging av fergehavna. Det nye partiet, som ledes av en tidligere Frp-politiker, kan bli kommunens nest største.

KRISTIANSAND: Med en annen gammel Frp-profil i front, Vidar Kleppe, ser Demokratene ut til å gjøre det bra i Kristiansand, der valgkampen blant annet har vært preget av kampen mot en kostbar ombygging av en gammel kornsilo til et senter for moderne kunst. Kleppe har dratt nytte av at en omstridt facebookgruppe med  harde angrep på byens etablerte presse og politikere har nådd ut til over 20 000 medlemmer. Også flere andre småpartier ligger an til å bli representert i kommunestyret.

Foto: MDG/ FRP/ Ghirlandajo (Barcode) (CC BY-SA 4.0)

 

TRØNDELAG

På en av de ferskeste fylkesvalgsmålingen er Ap og Sp nesten like store, noe som beskrives som sensasjonelt: Dersom det faktiske valgresultatet blir noe i nærheten av dette, blir det kamp om fylkesordførervervet.

Tore O. Sandvik (Ap) har vært fylkesordfører i Sør-Trøndelag siden 2003 og fikk samme rolle i det sammenslåtte trøndelagsfylket i fjor. Nå får han konkurranse fra Tomas Ivar Hallem (Sp), som kan glede seg over en sensasjonell nesten-dobling på det siste målingen:

Sp øker fra 14,1 prosent i 2015 til 24,6 prosent, mens Ap går kraftig tilbake (fra 40,2 til 25,9 prosent på fire år). Høyre gjør en dårlig måling med 13,8 prosent oppslutning (mot 16,5 i 2015-valget).

TRONDHEIM: I Trondheim har Rita Ottervik (Ap) allerede vært ordfører siden 2003 – og lenge har alt tydet på at hun fortsetter etter valget. Men en av de siste målingene (publisert torsdag kveld) er katastrofal for partiet:

Arbeiderpartiet går kraftig tilbake og kan bli nesten halvert (ned fra hele 41,5 i 2015 til bare noen prosentpoeng over 20 i 2019), mens Høyre – som styrte byen i en årrekke før Ap festet grepet – er nesten like store opp fra omtrent 20 ved forrige valg.

Den tydelige tendensen er imidlertid at partiene til venstre for Ap styrker seg: Rødt har vært oppe på 7,7 prosent (fra 2,5 i 2015) og SV kan stige til rundt 12 prosent (fra 6,2).

De borgerlige sliter, selv om det finnes lyspunkter: Frp falt i slutten av valgkampen ytterligere til svake 4,8 (ned fra 6,4 i 2015), Venstre går fram til 6,1 (fra 5,5 for fire år siden) og KrF styrker seg bittelitt (de ligger nå på 2 prosent – partiet kommer til å gjøre et elendig valg).

MDG fortsetter oppturen og får 10,1 prosent på den ferskeste målingen. Venstre ordførerkandidat Erling Moe har tidligere signalisert at de borgerlige vil ha med seg MDG i folden – men «det er nok vel så sannsynlig at Nidarosdomen blir omregulert til strippebar enn at MDG skifter side», skriver VG-kommentator Tone Sofie Aglen.

(Foto: Trondheim kommune)

Per i dag er både MDG, Senterpartiet (opp fra 2,7 til skyhøye 7,3 prosent) og KrF med i ordfører Rita Otterviks brede «regnbuekoalisjon». Det eksisterer altså ingen klar borgerlig blokk, samtidig som det lenge har vært tydelig at Ottervik må se til venstre etter valget.

VESTLANDET

Ja, det var disse bompengene da.

BERGEN: Situasjonen er trolig uoversiktlig i Norges nest største by lenge etter at valglokalene har stengt. Anti-bompengepartiet FNB med Trym Aafløy i spissen kan, om de får alle protestvelgerne opp av sofaen, få rundt 17 prosent oppslutning. Samtidig ligger Ap an til å gjøre et fryktelig valg sett mot 2015.

Dagens byråd bestående av Ap, KrF og Venstre, kan likevel berge situasjonen med å få støtte fra MDG og SV – mens Høyre i statsministerens hjemby vil slite med å få flertall med FNB og Frp. Bergens tidende påpeker at høyrekonstellasjonen kan klare å lokke til seg Sp.

Her får hvert eneste prosentpoeng betydning – dette er trolig tidenes mest usikre valg i Bergen.

STAVANGER: Har hatt ordførere fra Høyre helt siden 1995 – altså i 24 år. Men nå kan det bli spennende. Partiet ligger praktisk helt likt med Ap på den siste målingen som ble gjennomført før valget. Begge de såkalte styringspartiene ligger an til å miste mandater i Stavanger etter å ha havnet godt under 2015-resultatet (Ap: 26,5, H: 28,7).

Stavanger Aftenblad påpeker at dagens flertallskonstellasjon Høyre, Frp, Venstre, KrF, Senterpartiet og Pensjonistpartiet (puh!) før stemmene ble talt opp ennå er favoritter, basert på en forhåndsavtale dem imellom om drøftinger som gir opposisjonen, med de «blokkuavhengige» FNB (målt til 8,8 prosent) og MDG et seigere utgangspunkt.

 

(Foto Myrhol: PRIVAT/PETER FISKERSTRAND)

 

  • På Filter Nyheter finner du ingen annonser, bare grundig  journalistikk. Vår forretningsmodell er innholdsmarkedsføring publisert på Filterpartner.no. Filters publikasjoner skal være åpne og gratis for alle. Har du lyst til å støtte vårt arbeid med kritisk og faktabasert journalistikk, kan du sende Filter-redaksjonen et engangsbeløp via Vipps. Velg «Betal» (den med handlekurven) og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media). All støtte går til Filters redaksjonelle arbeid.