Få litt oversikt i «tidenes lokalvalg»: Nord-Norge, Sør-Norge, Vestlandet

Pjuh! 365 kommunevalg, 11 fylkestingsvalg og 15 bydelsvalg. Vi skal ikke late som vi har stålkontroll – men én ting er sikkert: Det er ikke de vanlige overdrivelsene fra oss journalister at akkurat dette lokalvalget er veldig mye mer spennende enn normalt. To eksempler:

  • Noen av de store kommunene kan ende opp uten at –noe– parti har over 20 prosent oppslutning. – Det har aldri skjedd før, sier valgforsker Johan Giertsen til DN.
  • Senterpartiet setter ny norsk rekord i framgang om målingene slår til – fra 8,5 prosent i 2015 til over 17 prosent i 2019, mer enn en dobling fra det som sist gang var regnet som et godt valg. Samtidig kan Sp få sin største oppslutning noensinne. (Hat tip til Thor Egil Braadland)

NORD-NORGE

Apropos Sp: Senterpartiet kan bli største parti i det nye, geografiske gigantfylket Finnmark og Troms, med ett knepent mandat mer enn Ap, ifølge Infacts måling i regionen. Tall fra Valgdirektoratet viser at uvanlig mange velgere i Nord-Norge har forhåndsstemt. Statsviter Jonas Stein ved UiT forklarer det overfor NRK som proteststemmer mot fylkessammenslåinga. Det er alvorlig for Ap, som har dominert i Finnmark siden etterkrigstida.  I Nordland er fylkesordførervervet også utrygt. En fersk fylkesmåling fra NRK viser nå at Senterpartiet er Nordlands største parti med en oppslutning på 25,6 prosent. Om målingene går Senterpartiets vei kan partiet totalt kapre 38 av 80 ordførerkjeder i Nord-Norge. I dag har de elleve. [caption id="attachment_8406" align="alignnone" width="800"]

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.