Mistet oversikten? Her er de viktigste korona-nyhetene fra Norge torsdag 16. april:

Fersk Filter-artikkel:

Virus-situasjonen nå:

  • 6 848 personer er bekreftet smittet av koronaviruset i Norge.
  • 177 er innlagt på sykehus, 64 ligger på intensivavdeling og 52 er tilkoblet respirator.
  • 152 er døde.

«Smittestopp»:

  • Folkehelseinstituttet og statseide Simulas nyutviklede «Smittestopp»-app ble lansert torsdag, men grunnet stor pågang hadde flere brukere i de første timene problemer med å ta den i bruk.
  • Målet med appen er å gi FHI anonyme data om hvordan grupper beveger seg i samfunnet, blant annet for å måle effekten av smitteverntiltak. På sikt skal brukere også få beskjed om de har vært i nærkontakt med koronasmittede (i mer enn 15 minutter).
  • Appen er allerede svært omstridt, blant annet fordi kildekoden er lukket – og fordi brukerens lokasjonsdata lagres sentralt. Stortingsvara Solveig Schytz (V) vil ikke laste den ned: – Jeg føler meg ikke trygg nok på at personvern og sikkerhet er godt nok ivaretatt, sier hun.
  • – Personlig mener jeg at hvis vi skal få hverdagen og friheten tilbake, må flest mulig laste ned appen, sa imidlertid statsminister Erna Solberg under ettermiddagens pressekonferanse (hun har selv lastet den ned etter å ha konsultert med Politiets sikkerhetstjeneste).
  • Rundt 450 000 personer i Norge har allerede fulgt statsministerens eksempel, opplyser FHI torsdag kveld. En ekspertgruppe som gjennomgår sikkerheten i appen, skal levere rapport til regjeringen 30. april.

Mer korona-nytt:

  • Flere sykehus går fra gul til grønn beredskap i ukene som kommer, deriblant Akershus universitetssykehus og Oslo universitetssykehus. Torsdag morgen sa helseminister Bent Høie (H) at sykehusene bør «gå over til mer normal drift der det er mulig».
  • Så blir det altså ikke barnetog på 17. mai i år, verken i Oslo, Trondheim, Stavanger og flere andre kommuner. På et webseminar i regi av NHO torsdag, sa helsedirektør Bjørn Guldvog at det er «lite sannsynlig» med ansamlinger av 30-100 mennesker i hele 2020.
  • Næringsdrivende og selskaper i Norge får utsatt frist for å levere skattemelding med tre måneder til 31. august på grunn av koronakrisen. – Mange har andre ting å tenke på akkurat nå, sier finansminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Vil arbeidsplassen din støtte Filter Nyheter? Send en epost til [email protected] eller besøk denne nettsiden for mer informasjon.

Våre bedriftsabonnenter får fire utgaver av Filters papirmagasin til kontoret hver måned for 3000 kroner i året.

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.