Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Jan Tore Sanner (H) la søndag kveld frem ytterligere tiltak for å sørge for at norske bedrifter holder seg flytende gjennom koronakrisen.

Tiltakene kommer på toppen av den store pakken som ble presentert fredag (og som opposisjonen på Stortinget nå har foreslått flere endringer i).

Solberg og Sanner presenterte følgende på pressekonferansen like etter klokken 19:

 • Bedriftene får utsatt innbetalingen av arbeidsgiveravgiften.
 • Regjeringen oppretter to nye låneordninger for norske bedrifter – hver med en foreløpig ramme på 50 milliarder kroner (rammen kan altså bli større):
 1. Staten skal garantere for nye banklån til små- og mellomstore bedrifter. Detaljene her er ennå ikke på plass, men finansminister Sanner uttalte at regjeringen snarlig vil komme med en proposisjon til Stortinget.
 2. Statens obligasjonsfond blir gjenopprettet. Ordningen er spesielt rettet mot de store bedriftene, som oftere låner penger i obligasjonsmarkedet. Fondet skal forvaltes av Folketrygdfondet, opplyste Sanner under pressekonferansen.

Obligasjonsfondet ble opprettet som et virkemiddel under finanskrisen. Også den gangen var målet å sikre tilgang på penger for å opprettholde betalingsevnen i norske bedrifter. Det ble avviklet i juni 2014.

Søndagens tiltak kommer altså i tillegg til det som ble presentert før helga – blant disse var nye permitterings- og skatteregler.

– Vi er villig til å gjøre alt som trengs og bruke de pengene som er nødvendig for å bistå norsk næringsliv, uttalte statsminister Erna Solberg under pressekonferansen.

Per søndag klokken 19.45 er 1231 bekreftet smittet av koronoviruset i Norge. 37 av dem er innlagt på sykehus. Tre har omkommet som følge av viruset.


Støtt Filters journalistikk

Rett på sak: Filter Nyheter lanserer månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig. Klikk her og støtt oss!

 • De økonomiske følgene av korona-krisen er denne uken i ferd med å bli en krise også for uavhengige medier, og vi i Filter Nyheter er i denne sammenhengen særlig utsatt – akkurat i det den presise journalistikken vi er kjent for er viktigere enn noen gang.
 • Som du sikkert vet, ønsker ikke Filter å ekskludere lesere gjennom dyre abonnementer. (I går bestemte vi oss til og med for å la andre medier publisere artiklene våre på sine flater). Vi har ingen form for pressestøtte fra staten å lene oss på, og vi er heldigvis ikke finansiert av «rike onkler» med en politisk agenda.
 • Heldigvis har vi et lag av de beste i bransjen som nå jobber alle våkne timer av døgnet for å satse –mer– på grundig journalistikk i stedet for å permittere ansatte eller klage over omstendighetene.
 • Den gode nyheten er at vi lenge før korona-utbruddet var i ferd med å planlegge et månedlig magasin (ja, på papir!) som takk til de som støtter oss langsiktig, der vi skal samle et utvalg av nettartiklene våre sammen med noen overraskelser. Dette har vi framskyndet slik at den første utgaven snart er klar til de som bidrar.
 • Om du bestemmer deg nå, bidrar du til at både selve magasinet blir bedre og at redaksjonen får større ressurser i en periode der uavhengige medier er viktigere enn noensinne.

Klikk her og støtt oss!

Stjel artiklene våre

 • Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.
 • Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her!