Usikkert hvor Russlands nye grenser går

KAN IKKE SE GRENSE, SELV OVER VANN: Selv om Russlands annektering av fire regioner i Ukraina ble høytidelig kunngjort av Vladimir Putin og feiret med storslått popkonsert på Den røde plass fredag, samt enstemmig ratifisert av Statsdumaen i dag, er det ingen som vet nøyaktig hvor de nye grensene går. Det selv om Kreml har erklært at de vil forsvare dem med alle tilgjengelige midler. «Vi vil fortsette å konsultere med folk som bor i disse områdene», sa pressetalsmann Dmitri Peskov etter å ha blitt konfrontert med uklarhetene i dag. Russland gjennomførte forrige helg falske folkeavstemninger i et forsøk på å gi annekteringen et skimmer av legitimitet, men kontrollerer i praksis bare deler av dem (og mister stadig nye biter etterhvert som ukrainske styrker rykker fremover). Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy sa i går at to nye landsbyer i Kherson-regionen er frigjort.


FEM POLITIHØGSKOLE-ANSATTE OM NNPF: «Her er det ledere på mange nivåer, i store deler av politiorganisasjonen, som har gitt NNPF faglig legitimitet på narkotikafeltet. Politihøgskolen har heller ikke vært nok på banen», sier Tania Randby Garthus

Fem ansatte ved Politihøgskolen forteller til Filter Nyheter om årevis med frustrasjon over NNPFs innflytelse i politietaten som de mener har manglet forskningsmessig tyngde. Blant annet forteller Paul Larsson og Evy Frantzson om en hendelse at det var snakk om at det skulle være en ‘motstemme’ som var medlem i foreningen på en forelesning om rusregulering. «Hvis jeg skulle snakket om politiets innsats på feltet partnervold, måtte jeg da hatt med noen som kommer med motinnlegg? Som forsker høres det ganske merkelig ut», sier Larsson. Les hele artikkelen her.  


  • Gi Filter Nyheter en liten håndsrekning! Siden 2016 har vi drevet med granskende journalistikk uten rike onkler i ryggen. Våre inntekter kommer utelukkende fra annonser og abonnenter. Tegner du et abonnement, er du med på å hjelpe Filter Nyheter å holde hjulene i gang i oktober. Klikk her for å lese mer.

«WE GET IT». I en oppsiktsvekkende snuoperasjon har den britiske regjeringen bestemt seg for å droppe skattekuttet for rike som ble lansert forrige uke og så dårlig tatt imot i markedene at sentralbanken måtte gripe inn mot dramatiske fall i verdien til britiske pund og statsobligasjoner. «We get it, and we have listened» skrev finansminister Kwasi Kwarteng i en tweet der u-svingen – som statsminister Liz Truss så seint som søndag forsikret om at ikke ville komme – ble kunngjort. Kwarteng sier ifølge BBC News at regjeringa vil gå videre med andre dleer av sin plan for å stimulere til vekst i den britiske økonomien, og at han ikke har vurdert å gå av. Flere erfarne konservative parlamentsmedlemmer har de siste dagene gått ut offentlig mot skattekuttet.


ØKT VAKTHOLD I NORGE: Med økt sikkerhetsnivå som følge av krigen i Ukraina og sabotasjen på Nord Stream-ledningene i Østersjøen holder væpnede heimevernssoldater nå vakt ved en rekke landanlegg i Norge. Det gjelder blant annet gassanlegget på Nyhamna i Møre og Romsdal, Mongstad og Kollsnes i Vestland og Kårstø i Rogaland. Flere tusen HV-soldater kan bli kalt ut for å bistå med vakthold og kontroll i ukene som kommer, skriver NRK. Kystverket ber alle skip som skal inn til de 19 havnene med skjerpet sikkerhet, om å forberede seg på økt kontroll. 


MOT NY VALGRUNDE I BRASIL: Jair Bolsonaro gjorde det bedre enn meningsmålingene skulle tilsi, og fratok sin sosialistiske opponent det alminnelige flertallet som ville avgjort presidentvalget i Brasil. Den sittende presidenten får rundt 43 prosent av stemmene mot Luiz Inácio Lula da Silvas 49,3 prosent – og siden ingen fikk over 50 prosent går valget videre til en avgjørende runde 30. oktober. For Lula da Silva, som var hadde embetet mellom 2003 og 2011 er det likevel et oppsiktsvekkende comeback etter soningen av den lange fengselsdommen for korrupsjon, en dom som siden er annulert.

Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.