USAs Ukraina-plan gir liten grunn til optimisme, sier Lavrov


God morgen. Det er fredag 28. januar, og dette er noe av det som ble kjent mens du sov:

NATOS SVAR PÅ RUSSLANDS KRAV om et nytt sikkerhetspolitisk Øst-Europa sier ingenting om de mest kritiske punktene, og gir lite grunnlag for optimisme i prosessen videre, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. På den annen side skal den vestlige alliansens formelle svar studeres nøye av Vladimir Putin selv før man trekker konklusjoner, sier presidentens talsmann. Det var onsdag at USA og Nato leverte den formelle responsen til kravene, og tilbød seg å komme russerne i møte på atomnedrustning og reglene for militærøvelser. De (vi) nekter imidlertid å fjerne våpen og soldater fra tidligere sovjetstater som er blitt Nato-medlemmer etter den kalde krigen og kan ikke garantere at Ukraina aldri kan bli medlem. 

Situasjonen nå: Russland har flyttet kanskje så mye som 106 000 hærstyrker og 21 000 marine- og luftforsvarspersonell, samt tanks, artilleri, ammunisjon og jagerfly til områder nært den ukrainske grensen (noen av dem kommer helt fra Russlands fjerne østen). I tillegg er det rundt 15 000 lojale separatister i de østlige regionene Luhansk og Donetsk, en stor russisk styrke med tanks og rakettsystemer på øvelse i Hviterussland og russiske krigsskip på vei til Middelhavet, med Svartehavet som mulig destinasjon, slik at Ukraina kan bli nær omringet av fiender. Vestlige analytikere har påpekt at styrkene ser ut til å mangle feltsykehus, og følger nøye med på om det ankommer sanitetssoldater fordi det kan indikere at en invasjon er nært forestående. Reuters<...>

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.