USA sier nei til jagerfly-bytte som kunne gitt Ukraina sterkere luftvåpen

DET AMERIKANSKE FORSVARSDEPARTEMENTET sier det ikke er aktuelt å la Polen donere sine gamle, russisk-produserte jagerfly til Ukraina, via en Nato-base i Tyskland, og få dem erstattet av nyere, amerikanske fly med tilsvarende kapabiliteter. Polske myndigheter kunngjorde i går at de er klare for en slik byttehandel, som er ment å hurtig utstyre det ukrainske luftforsvaret med fly de er trent på å bruke, men tok tydeligvis amerikanerne på senga: En talsmann for Pentagon sier nå det vil være for risikabelt for Nato å la jagerfly lette fra en amerikansk flybase og entre omstridt luftrom over Ukraina. «Vi fortsetter å diskutere med Polen og andre Nato-allierte om saken og de vanskelige logistiske utfordringene den presenterer, men mener ikke Polens forslag er holdbart», sier Pentagons talsmann. Russland har tidligere gjort klart at de anser land som lar ukrainske jagerfly lette fra deres områder, som part i krigen.

USA sender samtidig luftvernbatterier med Patriot-missiler til Polen for at landet skal kunne beskytte seg dersom russiske missiler enten med vilje eller ved uhell blir skutt mot landet. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier angrep på alliansens forsyningslinjer mot Ukraina vil regnes som et angrep på hele Nato.

Det internasjonale atomenergibyrået har mistet kontakt med datasystemet som automatisk overvåker det nedstengte atomkraftverket i Tsjernobyl, og uttrykker bekymring for de ansatte som ikke har vært i rotasjon siden Russland overtok kontrollen i området. Byrået undersøker nå status for overvåkingssystemene for radioaktiv stråling andre steder i Ukraina.

Kinas president Xi Jinping, som så langt har vært mild i språkbruken om Ukraina-krigen, sp...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.