USA sier nei til jagerfly-bytte som kunne gitt Ukraina sterkere luftvåpen

DET AMERIKANSKE FORSVARSDEPARTEMENTET sier det ikke er aktuelt å la Polen donere sine gamle, russisk-produserte jagerfly til Ukraina, via en Nato-base i Tyskland, og få dem erstattet av nyere, amerikanske fly med tilsvarende kapabiliteter. Polske myndigheter kunngjorde i går at de er klare for en slik byttehandel, som er ment å hurtig utstyre det ukrainske luftforsvaret med fly de er trent på å bruke, men tok tydeligvis amerikanerne på senga: En talsmann for Pentagon sier nå det vil være for risikabelt for Nato å la jagerfly lette fra en amerikansk flybase og entre omstridt luftrom over Ukraina. «Vi fortsetter å diskutere med Polen og andre Nato-allierte om saken og de vanskelige logistiske utfordringene den presenterer, men mener ikke Polens forslag er holdbart», sier Pentagons talsmann. Russland har tidligere gjort klart at de anser land som lar ukrainske jagerfly lette fra deres områder, som part i krigen.

USA sender samtidig luftvernbatterier med Patriot-missiler til Polen for at landet skal kunne beskytte seg dersom russiske missiler enten med vilje eller ved uhell blir skutt mot landet. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sier angrep på alliansens forsyningslinjer mot Ukraina vil regnes som et angrep på hele Nato.

Det internasjonale atomenergibyrået har mistet kontakt med datasystemet som automatisk overvåker det nedstengte atomkraftverket i Tsjernobyl, og uttrykker bekymring for de ansatte som ikke har vært i rotasjon siden Russland overtok kontrollen i området. Byrået undersøker nå status for overvåkingssystemene for radioaktiv stråling andre steder i Ukraina.

Kinas president Xi Jinping, som så langt har vært mild i språkbruken om Ukraina-krigen, sp...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.