USA foreslår «militær pakt» med Russland og Boris Johnson er klar for nye katastrofer – torsdag 14. juli på tre minutter

Det brygger opp til ny debatt om sexkjøploven og Klassekampen er rystet over at McDonald’s og Uber «overtar» Arendalsuka (er det bedre eller verre enn Øystein Djupedal?) og i Norge er det generell nyhetstørke. Ellers:

 

Mulighet for katastrofer
Boris Johnson var ikke død. Mannen som har kalt Tyrkias president«a terrific wankerer» (sic.) i et dikt om geitesex, sammenlignet Hillary Clintons utseende med en «sadistisk sykepleier på et mentalsykehus», som har fortalt kineserne at det var britene som fant opp ping-pong, lot britiske diplomater ta barregningene hans i Irak,  sammenlignet «kannibalismen» i eget parti med Papua Ny-Guinea og som i Brexit-valgkampen snakket om «halvt kenyanske» Obamas «nedarvede mistro til det britiske imperiet», er Storbritannias nye utenriksminister. Hans franske motpart har allerede kalt ham en løgner, mens Labour-politiker Kevin Brennan mener Mays utnevnelse av Johnson er «den mest bemerkelsesverdige siden keiser Caligula gjorde hesten sin til senator». Som Johnson selv sa da han ble sparket fra skyggeregjeringen under en utroskapsskandale i 2004: «My friends, as I have discovered myself, there are no disasters, only opportunities. And, indeed, opportunities for fresh disasters». (Her er resten av Theresa Mays regjeringskabal, løpende oppdatert. Siste:Michael Gove er ute.)

 

Høyt spill
USAs utenriksminister John Kerry kommer i Moskva i dag til å diskutere en «militær pakt» med Russland i kampen mot IS i Syria, med både felles bombetokter og koordinerte kommandosentraler, ifølge et dokument lekket til Washington Post. Dette skal være et «siste forslag» for å få Putin til å presse Assad fra ytterligere bombing av sivile og moderate opprørsgrupper.
Tyrkia, som aktivt støtter opprørsgrupper som kjemper mot Assad og har kalt ham en terrorist, signaliserer samtidig en overraskendeoppmykning av forholdet til Syria. «Vi har normalisert relasjonene til Russland og Israel. Jeg er sikker på at vi vil normalisere våre relasjoner til Syria også. For at kampen mot terrorisme skal lykkes, må Syria og Irak få tilbake stabiliteten. (…) Det er vårt største og ugjenkallelige mål: å utvikle gode relasjoner til Syria og Irak, og til alle våre naboer som omgir Middelhavet og Svartehavet», sa statsminister Binali Yildirim i går. Syriske opposisjonelle basert i Tyrkia ble tatt på senga av uttalelsene.
På bakken ved IS’ stadig krympende territorier ser den svært sentrale lederen Omar al-Shishani ut til å være drept på ordentlig, etter at amerikanske jagerfly har rettet angrep mot ham i Irak flere dager på rad. USA skal ikke ha fått noen endelig bekreftelse (og er varsomme etter det mislykkede attentatet i mars), men en innrømmelse fra IS og mengder av kondolanser i jihadistfora på nettet tyder på at den opprinnelig georgiske soldaten er død. «Omar tsjetsjeneren» var trolig en av de viktigste kommandantene for islamistgrupper i Syria helt fra mars 2012.

 

Norwegian Reward
Om noen lurer på hvorfor Bjørn Kjos med åpne øyne går inn i pilotopprør, kanselleringer, anklager om sosial dumping og kontinuerlig politisk støy i flere land: Selv med leasing av fly og kompensasjon til kjosfaste passasjerer, hadde Norwegian i årets andre kvartal et justert resultat på over 1,3 milliarder kroner og et resultat før skatt som er dobbelt så høyt som i fjor, etter en omsetning som økte med 13 prosent. I juni hadde selskapet en økning i passasjertrafikken på hele 17 prosent mot samme måned i fjor (elleve prosent i kvartalet sett under ett).

 

PS: Donald Trumps valg av visepresidentkandidat blir kjent enten i kveld eller i morgen. Jeg holder ennå en knapp på den løsmunnede og stormannsgale veteranen Newt Gingrich, men Indiana-guvernørMike Pence er den som har fått desidert mest oppmerksomhet den siste uka. Av en eller annen grunn ser også Chris Christie ut til å være aktuell fremdeles. (Clintons VP-kunngjøring kommer i slutten av neste uke, om ikke noe spesielt skjer).

 

*Det er forøvrig omstridt hvorvidt keiser Caligula faktisk insisterte på å gjøre hesten Incitatus til konsul.
 

Ha en fortsatt fin dag!
 

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter