Ungdommens klimatoppmøte: «Utrolig skuffet», «hyklersk» og «flaut»

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen gjør seg klar for klimadiskusjoner med ungdommen.
— Vi har visst dette siden midten av 80-tallet, da jeg var på deres alder, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (51).

Det napper i munnvikene hans der han kikker utover forsamlingen på «Ungdommens klimatoppmøte». Et førtitalls ungdommer kikker tilbake på den voksne mannen med stålgrått hår, svart dressjakke og ministermakt. Det er bare de voksne rådgiverne langs veggene som humrer litt.

Norge er, på tross av oljeproduksjonen som gjør oss til verdens sjuende største eksportør av klimautslipp, kjent som et foregangsland innen bærekraft. Vi hadde jo statsministeren som etablerte begrepet bærekraft til og med, Gro Harlem Brundtland, da hun la fram rapporten «Vår felles framtid» i 1987. Kanskje det er henne klimaministeren tenker på når han oppsummerer alt som har ført til at han står her i dag.

— Det er ikke slik at dere ikke blir lyttet til. Dere har allerede nå hatt betydning, fortsetter ministeren.

Han bedyrer at politikere, også de i regjeringen, nå tar fremtiden deres mer på alvor, og illustrerer det med å male opp sin egen sjupunkts prioriteringsliste for hva som må gjøres. Det første punktet handler om kull. Ministeren er varm i trøya. Denne lista har han dratt før.

— Vi må gjøre så mye at vi er under null i utslipp når dere er på min alder. Det kan virke lenge til, men er veldig kort, sier Elvestuen, til ny latter fra rådgiverne.

— Helt uinteressant

To timer tidligere:

— Vi er redd for at dette skal være en måte for å late som man hører på oss, og så ikke komme med noen lovnader, sier Nils Nerhus Rørstad.

Han er leder for Natur og Ungdoms (NU) lokalavdeling i Oslo, og har vært...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.