Ukraina-pakken: «Deres luftforsvar beskytter våre byer fra russisk terror»

HISTORISK VEDTAK – UTEN RØDT: «Dere hjelper med luftforsvar som beskytter våre byer fra russisk terror (…) Senest i går kveld var det et luftangrep med 36 missiler». Det sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via videolink fra Kyiv til de norske stortingspolitikerne, som i dag vedtok hjelpepakken til Ukraina. Landet skal få 15 milliarder årlig fra Norge de neste fem årene, halvparten til militær støtte og resten til sivil nødhjelp. Vedtaket i Stortinget var ikke enstemmig: Partiet Rødt, med sin prinsipielle linje om å ikke støtte noen militært, stemte mot. Bjørnar Moxness var dermed fraværende på det historiske bildet der de parlamentariske lederne mottar Zelenskyjs takk.


TREKKER POLEN FOR RETTEN: Etter å ha forsøkt å overtale den polske regjeringen gjennom dialog siden desember 2021 setter EU-kommisjonen hardt mot hardt – og trekker medlemslandet inn for Domstolen i Den europeiske union for vedtak i det polske grunnlovstribunalet som kommisjonen mener strider mot EU-lov. 

«Grunnlovstribunalet møter ikke lenger kravene til uavhengighet og upartiskhet som er etablert i loven (…) på grunn av prosedyrene bak oppnevning av tre dommere og valget av tribunalets president», mener kommisjonen, ifølge Euractiv. Avgjørelsen om å ta saken til EUs høyeste domstol skjer mens Polen forsøker å få frigitt en enorm støttesum EU holder tilbake på grunn av bekymringer knyttet til domstolenes uavhengighet i landet.

De polske vedtakene EU reagerer på har tidligere vært omtalt som en «juridisk polexit» som potensielt kan starte ferden mot en utmelding eller utkastelse fra unionen. 


NY STRØMSTØTTE: I går kveld ble det klart at strømstøtten både forlenges og legges om. Ikke bare kan du puste lettet ut over at staten tar det verste av toppene helt ut neste år, og med samme prosentsats også i sommermånedene – støtten blir (etter omleggingen 1. september) basert på spotprisen time for time, ikke beregnet med basis i den månedlige gjennomsnittsprisen. Det stilner ikke opposisjonen: «Småtteri», mener Sofie Marhaug i Rødt, mens Frp fortsatt mener det beste hadde vært makspris. Vi nerder om strømstøttedetaljer i ukas Filter KALDDUSJ, vår ukentlige spalte om kraft og krise. Les den her.


  • Tegn et abonnement på Filter for å få tilgang på Filter KALDDUSJ og de andre spaltene og nyhetsbrevene vi sender ut. KLIKK HER! Bare 70 kroner i måneden – eller du kan slenge på 30 kroner ekstra og få vårt månedlige papirmagasin i posten. Februarnummeret gikk akkurat i trykken og ser slik ut:

MASSEOPPSIGELSE VED SYKEHUSAVDELING: 14 av 24 intensivsykepleiere ved thoraxkirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus (OUS) har sagt opp jobbene sine i protest mot pågående nedskjæringer ved sykehuset. Ytterligere fem har sagt at de vil si opp, men ikke formelt levert oppsigelser, melder TV 2.

«Det som virkelig er dramatisk nå er at det kun er fem sykepleiere igjen til å drifte avdelingen», sier foretakstillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund, Rolf-Andre Oxholm til kanalen. OUS har tidligere varslet at de planlegger å kutte rundt 500 årsver


TREKKER SEG UT: I dag ble det kjent at Russland trekker seg helt ut av Europarådet etter et vedtak i Statsdumaen. Dette innebærer at Russland ikke lenger vil være del av 21 avtalene de har med rådet, deriblant avtalene med Den europeisk menneskerettskonvensjonen (EMK). I mars i fjor besluttet et enstemmig Europaråd at de ville ekskludere Russland. 


HEVDER Å STÅ BAK TROLLFABRIKK: «Jeg har ikke bare finansiert den […] Jeg har funnet den på, skapt den og drevet den i lang tid». Det skrev Wagner-leder Jevgenij Prigozjin om trollfabrikken Internet Research Agency (IRA) via sin pressekanal tidligere denne uka. I uttalelsen fra oligarkens presseteam heter det også at enheten «ble laget for å beskytte Russland i informasjonssfæren fra den kjipe, aggressive propagandaen av anti-russiske påstander fra Vesten»

Trollfabrikken er blant annet anklaget av amerikanske myndigheter for å ha forsøkt å påvirke både den amerikanske presidentvalgkampen i 2016 og brexit. IRA er også beskyldt for å ha spilt en rolle i å framstille ukrainere som «fascister» i forbindelse med anneksjonen av Krym-halvøya i Ukraina i 2014. 

Ifølge utenriksdepartementet i USA innebærer uttalelsen at Prigozjin nå åpent innrømmer anklagene de kom med i 2018, ifølge Washington PostThomas Rid, direktør ved John Hopkins-universitetet, sier imidlertid til avisa at IRAs påvirkning i valgkampene er overdrevne, og at det ikke finnes noen håndfaste beviser for at trollfabrikken faktisk har undergravd politiske avstemninger. Rid påpeker at alt oligarken sier, som hevder å drive forretninger basert på spredningen av falske nyheter, må tas med en klype salt.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.