Ukraina-krisa kan ha kommet for å bli – Kina med vellykket «rom-opprydning»


VOLDELIG SKILSMISSE: USA varslet søndag at Russland kan gå til militær aksjon mot Ukraina når som helst, mens Vesten på sin side nekter å innfri Russlands krav om garantier om at nabolandet aldri blir medlem av NATO. Kravet er siste kapittel i Russlands årelange innsats for å hindre at Ukraina orienterer seg mot vest – en innsats som inkluderer hybrid krigføring i Donbas-regionen og annekteringen av Krim i 2014. Bak Russlands interesse for Ukraina ligger ambisjoner om politisk og økonomisk samarbeid, sikkerhetspolitiske avveininger og en felles historie som skriver seg tusen år tilbake i tid.

I 2017 uttalte landets daværende president Petro Porosjenko: «I dag har Ukraina ferdigstilt skilsmissen med Det russiske imperiet». Men Russland vil ikke skrive under på skilsmissepapirene. «Hvis poenget er å hindre at landet beveger seg vestover, da må de politisk prøve å velte regjeringen i Kiev og ta hovedstaden», sier Karsten Friis ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Les mer i vår dybdeartikkel om Ukraina-krisen her.

For mer nedslående lesning, anbefaler vi denne nyhetsanalysen i New York Times om at Ukraina-krisen kan være her for å bli – i hvert fall ut 2022 – som et første steg i Russlands mer langtrukne innsats for å tvinge Vesten til å endre sikkerhetsarkitekturen i Øst-Europa.


...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.