Landsforræderi, forgiftning og «tsar Putin»: Den voldelige skilsmissen bak Ukraina-krisen

«Vi er i mulighetsvinduet. Hvilken som helst dag nå, kan Russland gå til militær aksjon mot Ukraina».

Det sa USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan søndag.

USA har i en måned advart om at Russland kan komme til å angripe Ukraina når februarfrosten har satt seg i bakken.

Mer enn 100 000 russiske soldater er utstasjonert på grensen til Ukraina, og bilder og videoer på sosiale medier viser det som skal være russiske militærtog frakte stridsvogner og artilleri til grenseposter i vest.

De siste ukene har Russland sendt flere tusen soldater og stridsvogner til Hviterussland (Belarus) – Ukrainas naboland i nord. Fra den hviterussiske grensen er det bare en 200 kilometers kjøretur ned til Kyiv, hovedstaden i Ukraina.

Kommer Russland til å invadere Ukraina? Og hva ønsker president Vladimir Putin i så fall å oppnå med det?

Det tidvis turbulente forholdet mellom Russland og Ukraina går langt tilbake i tid. For tusen år siden var landområdene del av et felles ortodoks rike, med hovedstaden Kiev som maktsentrum.

Men siden Sovjetunionens oppløsning, har Ukraina tatt skritt for å bli mindre avhengig av sin mek...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.