Ukraina inntar Kherson – viktig bro kollapset

RUSSERNE NESTEN UTE AV KHERSON BY: Ukraina er nå nær å ha full kontroll over sør-ukrainske byen Kherson, ifølge Serhij Khlan i Khersons regionale råd. Også det russiske forsvarsdepartementet kunngjør at de har fullført den varslede tilbaketrekkingen. Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Tass er alle de russiske styrkene og utstyret tilbake på østsiden. Khlan ber ukrainerne om å holde seg innendørs en stund til, mens ukrainske styrker leter etter gjenværende russiske soldater. Stemmer opplysningene har uttrekningen skjedd raskere enn noen hadde forventet, ifølge VG: «Dersom dette er riktig, så har det skjedd i et hastverk, og i et slikt kaos kan enkelte, mindre enheter ha blitt igjen», sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole til avisa.

Fredag har også den strategisk viktige Antonovskij-broen over Dnipro-elva kollapset. Foreløpig er det uklart hva som har skjedd, men det antas at russerne sprengte broa på vei ut for å hindre at ukrainerne skulle komme etter dem. Broen var den eneste nærliggende veiforbindelsen over Dnipro-elva til østsiden, og var både motorvei og jernbanelinje. Nå er den totalødelagt og delt i to, ifølge bilder og videoer publisert av den ukrainske kringkasteren The Suspilne Broadcaster. NRK melder også om at flere andre broer kan være ødelagt i forbindelse med Russlands uttrekning

Natt til fredag kunngjorde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at 40 landsbyer inn mot selve Kherson sentrum har blitt frigjort. Nå kommer stadig flere bilder av folk som tar til gatene med ukrainske flagg. Hva som har skjedd med sivile under okkupasjonen er usikkert. 


  • Som vi allerede har mailet deg om i dag (beklager det) har Filter Nyheter i dag fått avslag på vår søknad om statlig produksjonsstøtte. Vi oppfyller alle kriteriene, bortsett fra at vi ikke publiserer nok «debattstoff», ifølge Medietilsynet. Årsaken til at du knapt finner leserbrev, kommentarer og kronikker på Filter Nyheter er enkel: Vi mener det er nok meninger i den norske offentligheten og ønsker å bruke våre knappe ressurser på faktabasert stoff og gravejournalistikk. Er du enig i denne prioriteringa er det en god dag å tegne et årsabonnement (klikk her!), kjøpe et gaveabonnement til en venn (klikk her!) eller vippse oss en håndsrekning (73 15 46). Pengene til undersøkende journalistikk må komme fra et sted, og Filter må ha høyere abonnementsvekst om det skal bære oss gjennom 2023. Er du allerede blant våre støttespillere – tusen takk for det!

FIKK IKKE MARKERE MENNESKERETTIGHETER: I går ble det kjent at det danske herrelandslaget fikk avslag fra Fifa for å bruke treningsdrakter med teksten «Human rights for all». Begrunnelsen fra det internasjonale fotballforbundet var at de i henhold til reglene ikke tillater «politiske» budskap på treningstøy og drakter under sluttspill. Denne avgjørelsen står i kontrast til at Norges herrelandslag tidligere fikk skryt da de brukte t-skjorter med påskriften «Human rights on and off the pitch» før avspark under kvalifiseringskamper. Da fikk det norske landslaget tilbakemelding om at Fifa «tror på ytringsfrihet og at kraften i fotball kan føre til positive endringer». Fifa-forsker Hans Ivar Næss sier til NRK at han tror Fifa nå føler seg presset av Qatar til å avvise forslaget fra danskene: «Avgjørelsen går rett imot Fifas egne menneskerettighetsarbeid som de begynte med i 2017 og som de fortsetter med nå for å sette kriterier for nye VM-arrangører»

Nyheten kommer i forlengelse av at Fifa-president Gianni Infantino tidligere i november sendte ut et brev til alle VM-landene om at de måtte «fokusere på fotballen» i stedet for kritikken Qatar hadde fått om brudd på menneskerettigheter. 


PÅ TIDE Å TILPASSE SEG ET NYTT KLIMA: En ny forskningsrapport som er lansert i dag på COP27, FNs klimatoppmøte i Egypt, blottstiller hvor fjernt politikerne og næringslivets festtaler om å redde klimaet egentlig er fra hva som virkelig skjer. I år vil de globale klimagassutslippene fra fossile brennstoff øke rundt ett prosent i 2022 grunnet økt flytrafikk og vareproduksjon etter pandemien, og gjøre det enda mindre sannsynlig at vi unngår en katastrofal oppvarming. Det er nå 50 prosent sjanse for at det mye omtalte målet i Parisavtalen om å begrense snitt-oppvarmingen til 1,5 grad er brutt allerede om ni år, ifølge rapporten.

Selv om det fremdeles mumles om 1,5 grader celsius i Sharm El-Sheikh tyder ting på at mange er i ferd med å ta inn over seg at målet ikke vil nås. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Som tidligere klimatoppsjef i FN, Svein Tveitdal, sa til Klassekampen i forrige uke, har det blitt problematisk. «Verdens ledere snakker fortsatt om et mål som det er 100 prosent sikkert at vi ikke når, og som man ikke legger planer for å nå», sa Tveitdal. «Det er en ganske stor katastrofe, fordi man lurer folk». For klimatoppmøtets del innebærer realiseringen en vending vekk fra urealistiske løfter om utslippskutt og over på klimatilpasning og klimaerstatning, skriver vi i ukas klimaspalte, ELENDIG FREDAG (som du leser her).


STADIG INGEN SØNDAGSSKOLE: Arbeiderpartiet ble målt til rekordlave 16,9 prosent oppslutning denne uka, men i stedet for samling i bånn gikk AUF-leder Astrid Hoem til angrep på lederen i partiets største lokallag på Debatten torsdag kveld, og fikk støtte av partileder og statsminister Jonas Gahr Støre i dagens Politisk kvarter.

Det hører med til historien at lokallaget er det såkalte Nidaros sosialdemokratiske forum, i motsetning til lokallag flest har medlemmer over hele landet og ledes av Trond Giske. Han må slutte å «konsekvent hakke mot ledelsen», mener Hoem, mens Støre i dag erklærte seg forståelsesfull for Hoems frustrasjon og minnet om at eks-nestlederen måtte gå av (og trakk seg som fylkeslederkandidat i Trøndelag) på grunn av metoo-saker. Giske sier selv til VG i dag at han ikke vil gå inn i en persondebatt: «Politikk skal handle om folk, om å gjøre deres hverdag bedre, ikke om politikerne».