Ukraina hevder å ha skutt ned hypersoniske missiler

Ukraina hevder det var seks hypersoniske missiler av Khinzal-typen blant dem som ble skutt ned under det usedvanlig harde russiske luftangrepet i natt. Det er i tilfelle en ny indikasjon på at selv Russlands mest avanserte våpen – som angivelig skal kunne fly med mange ganger lydhastigheten – kan nøytraliseres ved hjelp av vestlig luftvern i Ukraina. Også tidligere denne måneden skal et slikt missil ha blitt skutt ned med det amerikanske Patriot-systemet. Opplysningene er ikke kommentert av Kreml.

Flere krysserraketter av typen Kalibr, ballistiske missiler med kort rekkevidde og droner ble i tillegg avfyrt, blant annet fra skip i Svartehavet, mot Kyiv og andre ukrainske mål i nattas angrep. Det skal ha vært det mest omfattende siden starten av mars. Tre personer er meldt skadet.

FRYKTER EKSTREMISTER UNDER SKOLEVALGENE: Ved forrige valg troppet høyreekstremisten Hans Jørgen Lysglimt Johansen fra partiet Alliansen opp på skolen som bærer minnesmerker etter Manshaus og Breiviks ofre. Filter Nyheter har tidligere dokumentert hvordan partilederen har koblet tenåringer og unge menn til etablerte nynazister, både i lukkede nettfora og i fysiske møter.

I høst mener rektorer og politikere at de må være bedre forberedt. Flere av politikerne i Viken fylkeskommune mener Alliansen utfordrer intensjonen i opplæringsloven, og de har fattet et vedtak for å ekskludere partier som sprer «hatefulle ytringer, konspirasjonsfortellinger og ekstremt tankegods» fra valgtorg. Men etter en juridisk avklaring som tilsier at vedtaket vanskelig kan forenes med Grunnloven gjør Viken fylkesting retrett. – Jeg håper Viken fylkeskommune får all den hjelpen de trenger for å lage gode rammer mot dette. Det skapte mye støy, utrygghet og ubehag, forteller Ann Hege Jerve, rektor ved Sandvika videregående skole, til Filter Nyheter. Les hele artikkelen her. Reglene knyttet til skolevalg-regler var også tema på NRKs Dagsnytt 18 i går. 

  • ROCK + JOURNALISTIKK ER SANT! Er det lov å si at det har begynt å SVINGE av kampanjetilbudene våre? Nå kan du kjøpe pass til forsommerfestivalen Loaded på Kontraskjæret i Oslo (8.-9. juni, normal pris 1800,-) og få med årsabonnement på Filter Nyheter (normal pris 900,-) og årsabonnement på fotballtidsskriftet Josimar (normal pris 699,-) for en SAMLET SUM PÅ BARE 1800! Klikk her for å bestille!

SITTER FORTSATT INNE: Terrorsiktede Arfan Bhatti ble ikke løslatt mot kausjon i rettsmøtet i Islamabad i dag, slik hans norske forsvarere hadde varslet var en mulighet. I stedet blir det ny rettshøring neste uke, skriver VG. 45-åringen er siktet for medvirkning til Pride-angrepet i Oslo i fjor og ble pågrepet i Pakistan i fjor høst. Han motsetter seg utlevering til Norge fordi han ikke vil returnere i håndjern, ifølge hans advokater.

SPESIALENHETEN HENLEGGER DE FLESTE ANMELDELSER: Av 974 anmeldelser til Spesialenheten for politisaker i fjor, en enhet som etterforsker om politiet har brutt loven i tjeneste, endte kun 29 saker (3 prosent) med en reaksjon, enten i form av forelegg, tiltale eller påtaleunnlatelse. Det kommer fram i en artikkel av Faktisk.no. 64 prosent av anmeldelsene som kom inn i fjor, ble lagt bort uten å bli etterforsket. I en mindre andel av sakene som ble henlagt uten etterforskning, ble det gjort undersøkelser i forkant i form av vitneavhør og eller avhør av anmeldte. 


SAMER FÅR URFOLKSSTATUS: Mandag vedtok Stortinget at samer får urfolksstatus i Grunnloven. 147 representanter stemte for, mens 22 representanter fra Fremskrittspartiet stemte mot.