Frykter ekstremister vil utnytte skolevalg til rekruttering: – Ingen reell mulighet til å gripe inn

Til høsten er det igjen duket for skolevalg i norske videregående skoler. Formålet, ifølge Viken fylkeskommune, er «å fremme elevenes demokratiforståelse, oppslutning om demokratiske verdier og demokratiets spilleregler».

Men skolevalgene har de siste årene blitt omstridt etter at partiet Alliansen har oppsøkt flere skoler i forbindelse med valgtorg og skapt kaotiske situasjoner.

Alliansen er i dag en del av det høyreekstreme miljøet i Norge og omfatter enkeltpersoner som over tid har vært i søkelyset til Politiets sikkerhetstjeneste.

Skoleledere og politikere forteller til Filter Nyheter at de frykter at partiet vil dukke uanmeldt opp igjen, og at de er redde for at skolene kan bli en arena for rekruttering til ekstremistiske miljøer. Men ingen er sikre på hvordan de skal gripe inn, og reglene er uklare. 

– Jeg håper Viken fylkeskommune får all den hjelpen de trenger for å lage gode rammer mot dette. Det skapte mye støy, utrygghet og ubehag, sier Ann Hege Jerve, rektor ved Sandvika videregående skole.

Under forrige valgtorg stilte Alliansen-leder Hans Jørgen Lysglimt Johansen (51) seg opp rett utenfor skolen hennes, like etter han hadde blitt bortvist fra Valler videregående skole.

For å få oppmerksomhet i sosiale medier delte partilederen ut 500-lapper til elever som lovet ikke å ta koronavaksinen. En elev forklarte overfor Budstikka at det ble «ganske høylytt» da lærere og elever forsøkte å få partiet til å forlate området, og at flere av dem syntes d...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.