Trump-toget på eurotrip og solas forbannelse

Her er et konsentrat av ukas begivenheter. Vil du ha det rett i innboksen? Enkel påmelding her

Det har ikke manglet på skandaler i internasjonal politikk. Her hjemme sliter vi med langt mer jordnære ting.

KRANGLER MED BESTEVENNEN: Handel er øverst på møtelisten når USAs president Donald Trump møter britenes konservative statsminister Theresa May i Storbritannia, USAs eller så trofaste bestevenn, i dag. May ønsker å lande en solid handelsavtale med USA før brexit er en realitet i mars neste år.

Det er imidlertid store mengder sand i maskineriet. Trump har i et intervju med den britiske tabloiden The Sun sagt at hvis May gjennomfører den nåværende brexit-avtalen vil det «trolig sette en stopper for store handelsavtaler med USA». Bra start! Trump har allerede startet handelskrig som rammer sju prosent av britisk ståleksport. Han skal også møte president Vladimir Putin på mandag, samtidig som Englands forhold til Russland er frysebokskaldt etter nervegiftangrep på britisk jord det siste halvåret – en kvinne er drept.

Vanlige briter er så forbannet på Trump av 50.000 av dem er ventet å demonstrere mot presidenten, blant annet ved å sende opp en diger ballong-versjon av ham med bleie og mobiltelefon over London sentrum. Nær 1,9 millioner skrev under på et opprop om å nekte Trump å komme på statsbesøk.

BBC liverapporterer.

Boris Johnson gikk av som utenriksminister på grunn av statsminister Theresa Mays brexit-plan. Montasje.

 

APROPOS BREXIT: Som ikke Trump var nok, May har hatt en hard uke. Sist helg klarte hun å samle sin egen regjering om en plan for brexit, men søndag gikk brexit-minister David Davies av, fordi han mener planen er for myk (den inneholder et ønske om å forbli i tollunionen, samt etablere et felles med marked for varer og landbruk). Avgangen førte til spekulasjoner om Mays rolle som både partileder og statsminister er truet. Det ble ikke bedre på mandag, da utenriksminister Boris Johnson også forlot regjeringen. Tidligere i uken samlet vi de beste analysene av situasjonen akkurat nå – her er en gjennomgang av den politiske krisen.

HELT KRISE, GOD STEMNING: Trump støvsugde all oppmerksomhet på Nato-toppmøtet denne uka. Lekkasjer og kommentarer om hva som skjedde på et lukket møte torsdag formiddag gir sprikende gjengivelser av hvor langt Trump gikk i å true sine allierte med å trekke USA fra Nato hvis ikke alle medlemmer straks bruker to prosent av nasjonalinntektene sine på forsvar – helst fire. Samme ettermiddag var både han og generalsekretær Jens Stoltenberg «veldig fornøyd» med møtet, og forsikret om at Nato «er sterkere enn for to dager siden». Det skyldes ifølge Trump at de andre landene har lovet å investere mer i forsvar etter hans press. I avtalen gjenspeiles det imidlertid ikke noen ekstra innsats utover avtalen fra 2014. Sterkere eller ikke, det har sjelden blitt skrevet flere aviskommentarer om alternative forsvarssamarbeid for europeiske land på så få dager som nå.

President Donald Trump, Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg og kansler Angela Merkel.

UNDER TÅKEDISEN: Usikker på hva Nato-landene faktisk ble enige om under toppmøtet i Brussel? Her er ni kortfattede punkter fri for tweets og Trump-trusler, som tar for seg resultatet av møtet. Mer interessert i uenigheter? Vi har også laget en sak om hvilke Nato-land som er «på lag» med hverandre i ulike stridsspørsmål innad i alliansen.

 

DET BRENNER: Mye krisestemning her nå, men det nydelige sommerværet lager dessverre store problemer i landbruket. Bøndene tviler på om de klarer flere slike somrer på rad. Ifølge klimaforsker Bjørn Samset i Cicero er tørkesommre en ventet utvikling som følge av klimaendringene. 50 branner har herjet i Telemark siden torsdag ettermiddag da tordenvær og lynnedslag rullet inn over Sør- og Østlandet. Det har i skrivende stund brent minst 115 steder på grunn av tørken. Det er meldt fortsatt ekstrem brannfare gjennom helga.

DUGNAD MOT FÔRKRISEN: I dag starter regjeringens nulltoll på import av høy og halm. Tørke- og fôrkrisen sprer seg utover hele Europa, og USA trekkes fram som importkandidat. Veterinærinsituttet advarer imidlertid om sykdommer som kan følge gresset. Kornbønder som lager grovfôr av kornet får betalt som om det var korn. Det er viktig for bøndene, mange har satset stort og har mye gjeld. Tiltakene vil bøte litt på fôrkrisen, slik at bøndene forhåpentligvis kan beholde flere av dyrene sine. Mange vil hjelpe, og alt fra grunneiere som ikke driver markene sine til golfbaneklubber har ringt bondelaget og tilbudt gress. Island vil også hjelpe.

SKRUR IGJEN OLJEKRANA: Det er ikke bare statsledere som ikke er på godfot for tiden. Det har låst seg helt mellom offshorearbeiderne i fagforbundet Safe og arbeidsgiver Rederiforbundet. 1 550 arbeidere kan være i streik etter helgen. Shell har allerede stengt produksjonen på Knarr-feltet i Nordsjøen. Totalt ni utvinningssteder kan bli rammet. Striden handler om pensjon.

FINNMARK + TROMS ELLER INGENTING: I et intervju med Nationenlegger kommunalminister Monica Mæland skjebnen til absolutt hele regionreformen på Finnmarks skuldre:

— Veldig mange syns vi må reversere Finnmarks-vedtaket. Det kan Stortinget godt gjøre, men konsekvensen er at hele regionreformen legges til side, sier Mæland til avisen.

NRK har ringt landets fylkesordførere, og flere mener det vil bli opprør hos dem hvis Finnmark får viljen sin om å stå alene.

Ministeren sier hun med ti års fartstid som byrådsleder i Bergen, en by som ikke akkurat er kjent for en emosjonelt avstumpet befolkning, er helt bekvem med sterke følelser, samtidig som hun mener finnmarkingene bør droppe Oslo-retorikken. Vi har dykket litt ned i krigsretorikken fra nord, og kommer med en sak som tar for seg følelsene som fikk begeret til å flyte over i Finnmark.

Det skorter ikke på diktator- og mørkets fyrste-referanser om Mæland fra folk i Finnmark. Montasje.

Trump er ikke den eneste som vil møte Putin. Ordføreren i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen (Ap), oppfordrer statsminister Erna Solberg til å invitere presidenten på besøk til Kirkenes når 75-årsjubileet for Sovjets frigjøring av Finnmark markeres høsten 2019.

 

God sommer videre!

Ny oppdatering kommer om en uke. Vil du ha det rett i innboksen? Meld deg på her!