«Dette er arven fra Hillary Clinton: død, ødeleggelse og svakhet» – Trumps store seierstale tuftet på «lov og orden» og fremmedfrykt

USA er inne i en krisetid med terror i amerikanske byer, politifolk som drepes i gatene og titusenvis av livsfarlige innvandrere i fri flyt – der bare Donald Trump kan berge nasjonen etter Obamas vanstyre, ifølge Donald Trump. «Jeg har en beskjed til dere alle: Kriminaliteten og volden som i dag rammer nasjonen vår vil snart - og jeg mener veldig snart - ta slutt. Fra 20. januar 2017 vil sikkerheten bli gjenopprettet», sa han fra talerstolen i Cleveland klokka 04 i natt.

Lenge før landsmøtekvelden startet, gikk ryktet om at Trumps desidert viktigste tale så langt i karrieren kom til å tegne et bekmørkt bilde av dagens USA og lefle med store doser nasjonalisme og få konkrete løsningsforslag. Da selve manuset ble lekket av en utro tjener ved landsmøtet hele fem timer i forkant, ble inntrykket bekreftet – selv om den nøye gjennomarbeidede talen var mildere i formen enn mange av Trumps dels improviserte tirader i primærvalgkampen. Samtidig forsøkte han i natt å fri eksplisitt til både svarte, latinos, homofile, kristenkonservative og Bernie Sanders-velgere. Talen - på over en time og et kvarter - kan sies å ha  meislet ut to bærende temaer: 1) Trump erklærer seg som «lov-og-orden-kandidaten» (Nixon-vibber her), som skal gjøre alle amerikanere trygge igjen ved å gjøre alt som trengs stedet for å være «politisk korrekt». 2) Hillary er korrupt, kriminell og en marionett for mektige aktører i næringslivet. Hele det politiske systemet er «rigget» til fordel for særinteresser, men nå skal Trump røske opp på vegne av de hardtarbeidende amerikanerene som fram til nå har vært «neglisjert, ignorert ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.