Trump melder seg for retten – får neppe «mugshot» og håndjern

VENTER PÅ TRUMP: Hundrevis av journalister og skuelystne er allerede på plass utenfor rettslokalet på Manhattan der Donald Trump i dag er ventet å melde seg for å få forkynt tiltalten i den såkalte hysjpengesaken. Det er ventet å skje på ettermiddagen, New York-tid, altså kveld her i Norge. Men venter du et klassisk «mugshot» av ekspresidenten vil du trolig bli skuffet: Selv om Trump formelt vil bli arrestert og få fingeravtrykkene registrert, vil han trolig verken iføres håndjern eller føres foran kamera med navnet sitt på et skilt under, og dessuten bare tilbringe en kort stund i politiets varetekt før han løslates. Trumps advokater har dessuten fått dommeren med på å forby alle tilstedeværende å ha med kamera eller datamaskiner (men Trump vil definitivt bli fotografert av pressen på vei inn og ut). Fortsatt er det konkrete innholdet i tiltalen ukjent. 

Saken mot Det republikanske partiets «frontrunner» til presidentvalget neste år har heller ikke svekket hans standing blant tilhengerne: 48 prosent av republikanerne ønsker nå ham som kandidat, ifølge en ny meningsmåling gjennomført etter at tiltalen i den såkalte hysjpenge-saken ble kjent. Ingen andre kandidater har i nærheten av den samme oppslutningen. 


BANKET OPP ETTER REPORTASJE OM KRIGSTILHENGERE: Den russiske journalisten Peter Ivanov (21) fra den uavhengige avisa Sota ble i mai i fjor banket opp av to maskerte menn utenfor leiligheten i St. Petersburg. «En av dem tok armene mine fra hverandre, og slo til meg i ansiktet flere ganger. De tok et bilde av meg, og etterpå spurte han meg om jeg kom til å gjøre noe «mer faenskap», forteller 21-åringen til Filter Nyheter. Da politiet ikke så ut til å etterforske anmeldelsen hans videre, gransket han selv hvem som kan ha stått bak angrepet, og han har funnet at det angivelig var to Putin-støttespillere knyttet til den nasjonalistiske foreningen «Frivillig Kompani». Foreningen er kjent for å ha stilt opp i større Z-formasjoner (Putins støttesymbol for krigen) og for å ha hjulpet til med logistikk og propagandakampanjer for okkupasjonsmakten i Øst-Ukraina. Ivanov har dekket flere av markeringene deres, som i motsetning til andre antikrigsdemonstrasjoner ikke har blitt stanset av politiet i Russland. 23. februar 2022 – dagen før fullskala-invasjonen i Ukraina – meldte han seg selv opp som «frivillig» for å dekke en av deres mange flashmob-markeringer undercover. Les mer om hva som skjedde i vår ferske artikkel.


Bidra til at Filter Nyheter kan fortsette sitt frittstående, journalistiske arbeid – tegn et abonnement! Da får du blant annet et daglig nyhetsbrev til morgenkaffen hver dag, flere andre eksklusive nyhetsbrev og spalter og – hvis du vil – vårt månedsmagasin tilsendt i posten. Klikk her for å lese mer! 


FINLAND BLIR NATO-MEDLEM: En ny flaggstang er montert utenfor Nato-hovedkvarteret i Brüssel, og i løpet av dagen vil det heises et finsk flagg for å markere at forsvarsalliansens 31. medlemsland er innlemmet. Kremls talsmann Dmitrij Peskov kaller Nato-utvidelsen en overtredelse av Russlands sikkerhet og nasjonale interesser og sier at de følger nøye med på hva som skjer i Finland. Da landets parlament søkte om medlemsskap i fjor kunngjorde Nato at det ikke var aktuelt å tvinge finnene til å ha permanente militærbaser i landet, og fortsatt er det stor motstand mot slike baser i den finske befolkningen. 


PLANLA TERROR I SVERIGE: Fem personer ble i dag tidlig pågrepet i en koordinert politiaksjon i Eskilstuna, Linköping og Strängnäs, etter mistanke om planlegging av terroraksjoner i Sverige. Sikkerhetspolitiet mener de fem har koblinger til voldsfremmende islamsk ekstremisme og kan knyttes til IS, skriver Expressen. Pågripelsene skal ha skjedd «i kjølvannet av» den store oppmerksomheten rundt den danske ytre høyre-provokatøren Rasmus Paludans koranbrenning i Stockholm i januar, selv om politet ikke kan slå fast at den mistenkte terrorplanleggingen kan ses på som en reaksjon på Paludans markering. Fredag avgjøres det om de pågrepne skal varetektsfengsles.


UT MOT «MONSTERKYLLINGER»: Dyrevernalliansen advarer om at de kan forsøke å gå rettens vei mot norske produsenter av den svært hurtigvoksende kyllingrasen Ross 308, ikke ulikt hvordan en britisk gruppe har tatt den britiske staten til Høyesterett for bruk av rasen, skriver VG. Norgesgruppen, som eier Kiwi, Meny, Joker og Spar, samt Coop som får sin kylling fra Den stolte hane, benytter seg av Ross 308, mens Rema 1000 har gått over til den mer saktevoksende rasen Hubbard. Dyrevernalliansen har kjørt en kampanje mot Kiwi og det de kaller «monsterkyllinger», og de beskriver det som at Ross-rasen avles fram til å gå med en ryggsekk på magen for å få mye kjøtt på brystet – en mager type kjøtt som er etterspurt av kundene. Rasen har også fått problemer med hjertesvikt på grunn av tempoet den vokser i. Norgesgruppen har lovet å skifte ut rasen, men sier de har måttet utsette endringen på grunn av økte produksjonskostnader, økte matpriser og redusert kjøpekraft. Høyesterettssaken i England starter 3. mai, og en dom her vil ikke ha noen umiddelbar innvirkning på produksjonen i Norge. 


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.

 

Foto: Zack Korb (CC BY-NC 2.0) – Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)