Trump implisert direkte i valgkampforbrytelser av egen advokat + Møte om homokrisen i KrF

ALLE PRESIDENTENS KRIMINELLE: Jeg vil påstå at tirsdag var den verste dagen i Trumps presidentskap så langt. Det mest eksplosive skjedde i løpet av én time i to helt separate straffeprosesser:

  • Michael Cohen, Trumps mest betrodde advokat/«fikser» fram til FBI-razziaen i april i år, spaserte inn i FBIs kontor i New York og inngikk en tilståelsesavtale som innebærer opp mot fem års fengsel selv etter strafferabatten.
  • Juryen i den første av to (!) straffesaker i høst mot Trumps valgkampsjef Paul Manafort, kjente ham skyldig på åtte tiltalepunkter knyttet til skattesvindel og banksvindel – noe som også leder til en dom på mange års fengsel.
  • I rettsmøtet der Cohens tilståelse skulle formaliseres like etter, slo han fast at Donald Trump (veldig morsomt anonymisert av påtalemyndigheten som «Individ 1… som på dette tidspunktet var blitt USAs president»beordret ham til de erkjente bruddene på den føderale valgkampfinansierings-lovgivningen. De besto av fasilitering av pengeutbetalingene til pornoskuespilleren Stormy Daniels og Playboy-modellen Karen McDougal for å holde deres sexhistorier med Trump unna offentligheten rett før presidentvalget. (Les selve tiltalepunktene og tilståelsesavtalen her)

La meg repetere det siste: USAs sittende president er – av sin egen advokat, under ed – direkte implisert i forbrytelser begått som del av valgkampen som brakte ham til makten. Det er sannsynlig at det bare er presidentimmuniteten hindrer tiltale mot Trump personlig. Og dette er ikke engang Mueller-etterforskningens anklager (der Manafort-tiltalen kommer fra), men statsadvokaten i New York, så Trumps stadig mindre effektfulle «heksejakt»-retorikk gir ekstra liten mening her. Han vet heller ikke hva hans tidligere håndlanger nå kan fortelle Mueller. «Mr. Cohen har kunnskap om bestemte temaer som burde være av interesse for spesialetterforskerne og er mer enn glad for å fortelle dem alt han vet», sa advokatens advokat i natt. Twitter-responsen fra Trump selv er fascinerende mild foreløpig: «If anyone is looking for a good lawyer, I would strongly suggest that you don’t retain the services of Michael Cohen!»
Så… Kan presidenten bli strafferettslig tiltalt? Blir han felt av riksrett i Kongressen? De korte svarene er «ikke før han har gått av» og «i hvert fall ikke ennå», men les mitt forsøk på grundigere forklaring her. (Fra juni).
På grunn av presidentens immunitet og Demokratenes mindretall i Kongressen, er det eneste som nå kan tvinge Trump til å gå av, trolig at mange nok republikanske representanter gir etter for ytre press om å starte riksrettssak. Ingenting tyder på at de vil skje før de ser at lojaliteten til presidenten truer deres egen posisjon i hjemstaten. Der er vi ikke ennå – så får vi se når Mueller snart konkluderer om hvor ulovlig Trumps motarbeiding av etterforskningen har vært. 

KRISE PÅ VIPPEN: På sentralstyremøtet i KrF i morgen er hovedtemaet anti-homoekteskap-krisen, som ble utløst av ranaskrik mot partileder Knut Arild Hareides aksept for at familiepolitisk talsmann Geir Bekkevold viet et lesbisk par som prest. Mens Bekkevold får støtteerklæringer fra noen fylkeslag, går andre hardt til verks for å få ham fjernet som talsperson– Hvis ikke Geir Jørgen går selv, må Knut Arild ta affære slik at partiet unngår ytterligere skade, sier David Pletten Aasgard, KrFU-leder i Hordaland, til Dagbladet i dag. KrF har fått over hundre utmeldelser (men også et knippe innmeldinger) i løpet av de to ukene saken har skapt voldsomt engasjement i grasrota og kristenavis-spaltene. «Hvis den ene fløyen opplever at det ikke er rom for deres overbevisning i partiet, risikerer man at partiet går i oppløsning», skriver Erik Lunde (KrF) i Vårt Land.

INGEN STANS I ATOMVÅPENUTVIKLINGEN: Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) underbygger nå at utviklingen slett ikke går i riktig retning etter det ennå resultatløse toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un«Fortsettelsen og videreutviklingen av Nord-Koreas atomprogram og relaterte uttalelser fra landet gir grunn til alvorlig bekymring», heter det i en ny rapport fra FN-organet. Det er ventet at USAs utenriksminister Mike Pompeo snart vil prøve å dra til Pyongyang en fjerde gang for samtaler, der målet er å få nord-koreanerne til å overlevere en liste over produksjonsanlegg og atomvåpenarsenal – men slike innrømmelser er ennå ikke gitt.