Amerikansk Iran-ekspert: Trump forstår ikke hvor farlig twitter-skuespillet hans er

Donald Trump rundet av søndagen med å rope ut sin vrede mot Irans president med litt krigsretorikk før han gikk og la seg i Det hvite hus: https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1021234525626609666 Morgenen etter snakket Filter Nyheter med Iran-ekspert Suzanne Maloney ved Brookings Institution om ståa i forholdet mellom Hassan Rouhani og Trump. Maloney er nestleder for utenrikspolitikk ved den kjente amerikanske tankesmien, har skrevet to bøker om Iran og har vært tilknyttet utenriksdepartementet i USA som rådgiver for langsiktig Iran-politikk. – Hvilke tanker gjør du deg om dagens blokkbokstav-twittermelding fra Trump?

– Dette er jo helt i tråd med Trumps lederstil. Som så ofte ellers ser det ut til å skje helt uten koordinering med resten av administrasjonen. Dette kom samtidig som utenriksminister Pompeo skulle holde en tale med en del positive signaler (til liberale krefter i landet, red. anm.), noe jeg tror ble helt undergravd av presidentens melding.

– Hva med motsatt side – hvor bekymret bør vi være når Rouhani snakker om «alle krigers mor»?

– Vi er i en situasjon med massevis av barskt snakk på begge sider. Dessverre kan det få utilsiktede følger, selv om ingen av de to lederne har interesse innenrikspolitisk av en direkte militær konfrontasjon, i tillegg til at Iran vet at de ikke har en sjanse i en krig mot USA. Dette er rent teater, men et teater som kan ha konsekvenser i den virkelige verden. Det som bekymrer meg er at Trump – som har klart å unngå slike utfall så langt og ser ut til å tro at slike meldinger førte til diplomatiske framsteg i Nord-Korea – ikke ser ut til å forstå de høyst reelle farene.

[caption id="attachment_3666" align="alignnone" width="633"]

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.