Trump får tiltalen i kveld – sliter med advokat-trøbbel

Donald Trump møter i kveld norsk tid i Miami for å få tiltalen i dokumentsaken forkynt, men hadde i går mer enn nok med å hyre et advokat-team som er villig til å ta på seg saken. Ifølge Washington Post har flere stjerneadvokater i Florida takket nei til Trump etter at to av hans viktigste forsvarere helt uventet sa fra seg oppdraget i forrige uke, rett etter at tiltalen ble kjent. Én av årsakene til at advokater mener prestisjeoppdraget ikke er verdt det, skal være at få er villige til å belemre ryktet en strategi der Trump, i stedet for et tradisjonelt forsvar, går til frontalangrep på Justisdepartementet og rettssystemets integritet. Trump har også en lei tendens til å sette advokatene sine i en posisjon der de ender opp som tiltalte eller vitner i stedet for bak skranken. Magasinet Rolling Stone har en fornøyelig skildring av de siste ukenes konflikter mellom advokaten Boris Epshteyn – som har blitt værende ved Trumps side – og mer faglig orienterte kolleger som har forlatt skuta. De skal bak hans rygg skal ha kalt ham «Porous» Epshteyn (på grunn av alle presselekkasjene han sto bak) og Boris «Inept-shteyn» på grunn av hans angivelig håpløse innspill egnet til å undergrave juridisk strategi.

     Selv om Trump i kveld formelt blir pågrepet ved ankomst, blir han etter alt å dømme løslatt uten noen restriksjoner etter rettsmøtet, i påvente av en juryrettssak. 


NYTT ANGREP MOT BOLIGER: Ti personer er drept i det russiske rakettangrepet på en leilighetsblokk og et lager i Volodymyr Zelenskyjs hjemby i sentral-Ukraina, Kryvyj Rih, i dag tidlig. «Russiske mordere fortsetter å føre krig mot boligbygninger, vanlige byer og mennesker», kommenterer den ukrainske presidenten på Telegram. Det er seks uker siden 25 ble drept i et angrep med langdistansemissiler mot en blokk i Uman, utført av regimet som nekter for at sivile er mål for krigføringen.

Rakettene skytes mens ukrainske styrker sakte, men sikkert vinner terreng i motoffensiven i sør og øst. Videobilder som er geolokalisert av uavhengige medier viser ifølge Reuters at mer territorie er gjenerobret enn på noe tidspunkt siden i fjor høst, men fortsatt er ingen av russernes befestede hovedforsvarslinjer brutt.

Russiske militærbloggere melder i dag at den russiske generalmajoren Sergej Gorjatsjev (52) i dag er drept av et britiskprodusert missil i nærheten av Zaporizjzja.


  • PS! Den russiske avisa Mediazona er en sjelden kilde til kritisk journalistikk om Ukraina-krigen på russisk og rettet mot russere. Hvis du tegner et årsabonnement på Filter i juni eller juli går halve summen til å støtte dem. Da får du også vårt spesialnummer med «Russlands andre stemmer» i posten i juli. Les mer her – eller klikk her for å bestille årsabonnementet.

BUKSER OG BRØD: Revidert nasjonalbudsjett er ferdigforhandlet. SV har fått gjennomslag for å bruke 2,1 milliarder kroner mer, og mesteparten går til økt barnetrygd: For hver øyensten mellom seks og 18 år kan du se frem til 200 kroner mer i måneden inn på konto. Penger sp går til «bukser og brød», som SV-leder Kirsti Bergstø sier. 

Samtidig løftes sosialhjelpssatsene med 10 prosent og det skal settes fart i «det rettferdige grønne skiftet» (konkret skal 300 millioner kroner kroner brukes til frivillig skogvern, Enova-tiltak og klimasats). Det er ikke bare økt pengebruk i budsjettet: Utgifter kuttes med 560 millioner, ifølge NRK.

Foto: Gage Skidmore (CC BY 2.0)


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.