Rusavhengig tror ikke på endring i ruspolitikken: — Det har jeg hørt før

Ved bussholdeplassen Brugata i Oslo er rusmiljøet godt synlig.

Ap, Venstre og SV har gått sammen med Høyre i ruspolitikken. Dermed har partiene flertall på Stortinget i sitt ønske om å reformere norsk narkotikapolitikk slik at helsevesenet får ansvaret for oppfølging av narkomane og personer som blir tatt med narkotika til eget bruk, og vekk fra politi- og justis-sektoren. Behandling, ikke straff for de narkomane, er tanken.

Nyheten kom da partiene stemte for å legge dette inn i en merknad i budsjettinnstillingen  fra helse- og omsorgskomiteen da komiteen behandlet statsbudsjettet for 2018 siste uke før jul.

— Hva betyr det da, egentlig, spør Lill Isabell Carlsson (47).

Vil slippe fengsel

Filter Nyheter møter henne ved Brugata. Carlsson forteller at hun har vært rusavhengig siden hun ble født. Hun sier at hun fikk antabus som tiåring, et legemiddel for avvenning av alkoholavhengighet. Hun har vært avhengig av piller og opiater store deler av livet, og har sett mange lovnader om ruspolitisk endring kommet og gått. I mellomtiden har hun blitt arrestert et tredvetalls ganger av politiet. Snart skal hun i retten igjen.

— Kanskje denne reformen gjør at jeg slipper fengsel denne gangen, sier hun spørrende.

Da må endringen skje lynkjapt. Det kan hun med all sannsynlighet se langt etter. Vedtaket betyr egentlig bare at Stortingsflertallet ønsker reform, men det er regjeringen som bestemmer om det blir sånn.  Frp og KrF er imot endringen. Høyres representant i komiteen, Sveinung Stensland, har sagt at partiet ikke vil presse mer på i regjeringen enn dette. Justisminister Per Willy Amundsen (Frp) har bekreftet til VG at straff er reaksjonsmåten som vil gjelde fram til en eventuell endring.

Skal utredes

Helseminister Bent Høie sette ned et offentlig utvalg tidlig på nyåret 2018 som skal jobbe to til tre år med å utrede hvordan lovverket endres, og hvilke behov behandlingsapparatet vil ha med en slik reform. Endringene vil tidligst vedtas i neste stortingsperiode, altså etter 2021.

Venstre, som skal inn i regjeringsforhandlinger på nyåret, vil spille en nøkkelrolle for framdriften, antyder Høie overfor Klassekampen. Tidsplanen avhenger av utfallet av regjeringsforhandlingene, uttaler han til avisen.

Carlsson fnyser skuffet når hun får høre om framdriftsplanen. Hun og andre rusavhengige i Brugata hadde gjerne sett at de politiske prosessene gikk raskere.

— Utredning? Vi trenger ikke utredning nå! Det der har jeg hørt så mange ganger før. Vi som går her kan nok bare glemme det. Kanskje jeg skal skrive et innlegg i avisa. Jeg gjør det innimellom, når jeg har noe ordentlig på hjertet, sier hun.

Vi spurte tre rusbrukere i Oslo, Lill, Trond og Magnus, hva en rusreform bør innebære: