Rusavhengig tror ikke på endring i ruspolitikken: — Det har jeg hørt før

Ved bussholdeplassen Brugata i Oslo er rusmiljøet godt synlig.
Ap, Venstre og SV har gått sammen med Høyre i ruspolitikken. Dermed har partiene flertall på Stortinget i sitt ønske om å reformere norsk narkotikapolitikk slik at helsevesenet får ansvaret for oppfølging av narkomane og personer som blir tatt med narkotika til eget bruk, og vekk fra politi- og justis-sektoren. Behandling, ikke straff for de narkomane, er tanken. Nyheten kom da partiene stemte for å legge dette inn i en merknad i budsjettinnstillingen  fra helse- og omsorgskomiteen da komiteen behandlet statsbudsjettet for 2018 siste uke før jul. — Hva betyr det da, egentlig, spør Lill Isabell Carlsson (47).

Vil slippe fengsel

Filter Nyheter møter henne ved Brugata. Carlsson forteller at hun har vært rusavhengig siden hun ble født. Hun sier at hun fikk antabus som tiåring, et legemiddel for avvenning av alkoholavhengighet. Hun har vært avhengig av piller og opiater store deler av livet, og har sett mange lovnader om ruspolitisk endring kommet og gått. I mellomtiden har hun blitt arrestert et tredvetalls ganger av politiet. Snart skal hun i retten igjen. — Kanskje denne reformen gjør at jeg slipper fengsel denne gangen, sier hun spørrende. Da må endringen skje lynkjapt. Det kan hun med all sannsynlighet se langt etter. Vedtaket betyr egentlig bare at Stortingsflertallet ønsker reform, men det er regjeringen som bestemmer om det blir sånn.  Frp og KrF er imot endringen. Høyres representant i komiteen, Sveinung Stensland, har sagt at partiet ikke vil presse mer på i regjeringen enn dette. Justisminister Per Willy Amundsen (Frp) har bekreftet til VG at

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.