Tre av årets skytemassakrer ble varslet på «internetts mørkeste utpost». Nå er 8chan tatt ned

Tre av årets rasistisk motiverte skytemassakrer ble varslet på forhånd av gjerningsmennene på samme sted. Både Brenton Tarrant, som drepte 51 da han angrep to moskeer i Christchurch på New Zealand i mars; John T. Earnest, som drepte en da han angrep en synagoge i California i april, og Patrick Crusius, som sto bak forrige ukes massakre i El Paso, Texas, la ut sine «manifester» på nettstedet 8chan – som kaller seg selv «internetts mørkeste utpost». Alle tre ble i etterkant hyllet av brukerne, som i Christchurch-tilfellet også fikk en link til en Facebook-livestream av skytingen, direkte fra et kamera festet på gjerningsmannens hjelm. Nettavisa Bellingcat omtaler det som «spillifiseringen» av massedrap – det ser ut som et skytespill med førsteperson-perspektiv, og heies fram av tilhengere som ser hvert tapte menneskeliv som ett poeng nærmere high score. Hva er 8chan, og hvordan kan et slikt nettsted få operere fritt på nettet?

Startet av arvehygiene-entusiast

Mannen som opprettet nettstedet, angrer på det i dag. Men i 2013 mente Fredrick Brennan, en da 19 år gammel amerikansk programvareutvikler, at verden trengte et enda friere og mindre kontrollert nettforum enn det herostratisk berømte 4chan. Som et sted der man enkelt og anonymt kan poste og kommentere bilder i forskjellige forum dedisert til alt fra tegnefilm og spill til politikk, ble 4chan i forrige tiår et arnested for memer og annen netthumor. Men også et st...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.