LØGN MOT LØGN: Gårsdagens tv-debatt endte i relativt dødt løp mellom statsminister Boris Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn, men det var et stunt i sosiale medier som tok mye av oppmerksomheten: En offisiell Twitter-konto for Det konservative partiets PR-apparat endret nemlig logo og navn til «factcheckUK» og utgav seg helt bevisst for å være en uavhengig faktasjekk-tjeneste som fortløpende «korrigerte» uttalelser fra Corbyn. Mot slutten av debatten kåret «factcheckUK» til og med en vinner (og du gjetter nok selv hvem det ble). Twitter har reagert sterkt på stuntet og truet med sanksjoner mot toryene dersom det gjentar seg, mens partiets generalsekretær forsøkte å forsvare det hele i et intervju med BBC tirsdag kveld. – Vi gjorde det for å konfrontere unøyaktighetene og løgnene som kom fram under debatten, sa James Cleverly om det kritikere har omtalt som et forsøk på å villede offentligheten. Les vår oppsummering her.

SLAKTES FOR INTERVJU OM GJENGKRIM: I Sverige er det kraftige reaksjoner på at statsminister Stefan Løfven peker på fattigdom og utenforskap som årsakene til den skremmende utviklingen i gjengkriminaliteten i landet, uten å ville kople den til innvandringspolitikken som har vært ført de siste årene. Bakteppet for intervjuet i helgas utgave av SVT-programmet Agenda er en rekke skyteepisoder i 2019 der unge mennesker har måttet bøte med livet. «Ekstratjenester og lese-skrive-regne-garantien er sølvkulen som skal felle gjengene», harselerer Expressens lederskribent Patrik Kronqvist. «Så lite forberedt, svarløs og ubegripelig får ikke en statsminister opptre», skriver Aftonbladets politiske kommentator Lena Mellin. «Hver forklaring som har en likhet med Sverigedemokratenes, er blitt umulig for en sosialdemokrat. Derfor sitter Løfven på tv og uttaler ubegripeligheter og trylleformularer som lever et liv hinsides den innbyggerne ser», skriver Peter Kadhammar i samme avis. I et intervju med Dagens Nyheter i går sto statsministeren fast på at man ikke skal blande etnisitet inn i debatten: «Kriminaliteten avhenger ikke av om man er født på et bestemt sted eller har en viss hudfarge eller bakgrunn. Den avhenger av de sosioøkonomiske forutsetningene. Får du for lite språkopplæring og for få sjanser til å komme deg inn på arbeidsmarkedet vil det slå ut på segregasjonen», sier han.

FACE VALUE: Videomanipulasjoner av ansikter (såkalte deepfakes) kan bli en utfordring for den opplyste offentligheten. Vi har samlet noen av de mest kjente eksemplene på slik manipulasjon. Bonus: Den gangen det holdt å tukle med tempoet på en video for å få en politiker til å fremstå i uheldig lys.