Tory-twitter under falsk flagg, Frode Bergs forklaring, senatsstøtte til Hong Kong

LØGN MOT LØGN: Gårsdagens tv-debatt endte i relativt dødt løp mellom statsminister Boris Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn, men det var et stunt i sosiale medier som tok mye av oppmerksomheten: En offisiell Twitter-konto for Det konservative partiets PR-apparat endret nemlig logo og navn til «factcheckUK» og utgav seg helt bevisst for å være en uavhengig faktasjekk-tjeneste som fortløpende «korrigerte» uttalelser fra Corbyn. Mot slutten av debatten kåret «factcheckUK» til og med en vinner (og du gjetter nok selv hvem det ble). Twitter har reagert sterkt på stuntet og truet med sanksjoner mot toryene dersom det gjentar seg, mens partiets generalsekretær forsøkte å forsvare det hele i et intervju med BBC tirsdag kveld. – Vi gjorde det for å konfrontere unøyaktighetene og løgnene som kom fram under debatten, sa James Cleverly om det kritikere har omtalt som et forsøk på å villede offentligheten. Les vår oppsummering her.

SLAKTES FOR INTERVJU OM GJENGKRIM: I Sverige er det kraftige reaksjoner på at statsminister Stefan Løfven peker på fattigdom og utenforskap som årsakene til den skremmende utviklingen i gjengkriminaliteten i landet, uten å ville kople den til innvandringspolitikken som har vært ført de siste årene. Bakteppet for intervjuet i helgas utgave av SVT-programmet Agenda er en rekke skyteepisoder i 2019 der unge mennesker har måttet bøte med livet. «Ekstratjenester og lese-skrive-regne-garantien er sølvkulen som skal felle gjengene», harselerer Expressens lederskribent Patrik Kronqvist. «Så lite forberedt, svarløs og ubegripelig får ikke en statsminister opptre», skriver Aftonbladets politiske kommentator Lena Mellin. «Hver forklaring som har en likhet med Sverigedemokratenes, er blitt umulig for en sosialdemokrat. Derfor sitter Løfven på tv og uttaler ubegripeligheter og trylleformularer som lever et liv hinsides den innbyggerne ser», skriver Peter Kadhammar i samme avis. I et intervju med Dagens Nyheter i går sto statsministeren fast på at man ikke skal blande etnisitet inn i debatten: «Kriminaliteten avhenger ikke av om man er født på et bestemt sted eller har en viss hudfarge eller bakgrunn. Den avhenger av de sosioøkonomiske forutsetningene. Får du for lite språkopplæring og for få sjanser til å komme deg inn på arbeidsmarkedet vil det slå ut på segregasjonen», sier han.

FACE VALUE: Videomanipulasjoner av ansikter (såkalte deepfakes) kan bli en utfordring for den opplyste offentligheten. Vi har samlet noen av de mest kjente eksemplene på slik manipulasjon. Bonus: Den gangen det holdt å tukle med tempoet på en video for å få en politiker til å fremstå i uheldig lys.

VILLE UT AV DET: Frode Bergs egen forklaring på hvordan en pensjonert grenseinspektør fra Kirkenes kunne ende med som spiondømt i russisk fengsel, levner ikke norsk etterretningstjeneste mye ære. Berg sa på en pressekonferanse i går at praksisen med å overlevere konvolutter til en kontaktperson i Moskva startet som en «tilfeldig vennetjeneste» for en bekjent (som ikke identifiseres). Han oppfattet leveransene – fem i alt – som økonomisk bistand og skal ha blitt forsikret om at jobbene ikke innebar noen risiko. Da Berg i 2017 hadde begynt å få kalde føtter og ønsket å slutte, ble han angivelig presset til å fortsette. «Er ikke dette et avtalt spill mellom Norge og Russland, er det en etterretningsskandale av dimensjoner», sier den nå hjemvendte pensjonisten. Norsk e-tjeneste har ikke villet kommentere anklagene.

USA-STØTTE TIL HONG KONG-OPPRØR: Senatet i USA har vedtatt et lovforslag med støtte til demokratibevegelsen i Hong Kong. Forslaget innebærer en hyppigere vurdering av Hong Kongs spesielle handelsstatus i USA og åpner for sanksjoner mot de ansvarlige for menneskerettighetsbrudd i den tidligere britiske kolonien, som ble tilbakeført til Kina i 1997 med betingelser om innbyggernes borgerrettigheter og i år har vært åsted for enorme pro-demokratiske demonstrasjoner og til dels opptøyer. Vedtaket er en «beskjed til det kinesiske kommunistpartiet og President Xi om at USA stiller seg bak de demokratiske demostrantene», sier demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer. Reaksjonen fra Beijing legger lite i mellom. Vedtaket «neglisjerer fakta og sannheter, legger opp til doble standarder og blander seg inn i Hong Kong-politikk og Kinas øvrige indre anliggender», heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet. President Trump holder på sin side sitt angivelige løfte til Xi fra i sommer om å ikke si noe om det som skjer i Hong Kong så lenge Kina ligger i handelsforhandlinger med USA.

HAR OPPTAK FRA DØDSNATTA: Hvis konspirasjonsteoriene rundt den pedo-ring-tiltalte milliardæren Jeffrey Epsteins selvmord i fengsel i New York overhodet lar seg påvirke av fakta, er det fremkommet nye som kan være egnet til å svekke dem. Det finnes blant annet opptak fra overvåkingskameraer som viser at kvelden han døde var det ingen som gikk inn i fengselsområdet Epstein befant seg på, ifølge påtalemyndigheten i saken mot de to vaktene som skulle passe på fangen. Vaktene straffeforfølges for å ha forfalsket loggbøker som viser at de neglisjerte oppgaven og både sov og nettsurfet mens de var på vakt, skriver AP.

SISTE: En av Maltas mest prominente forretningsmenn, Yorgen Fenech, er arrestert i forbindelse med drapet på journalisten Daphne Caruana Galizia. Hun arbeidet med å avdekke korrupsjon blant middelhavsøyas politiske og økonomiske elite da hun ble tatt av dage i 2017. Fenech leder en av Maltas største investeringsselskaper og er direktør i et stort energiselskap, men ble for kort tid siden avslørt som mannen bak et Dubai-registrert selskap sentralt i Caruana Galizias avsløringer.