Det ble ingen SAS-streik, VG gjør sitt beste for å jazze opp terrorfrykten i sommer og Demokratenes Elizabeth Warren kaller Trump «en ekkel, høylytt, tynnhudet, svindler». Ellers:

 

Selvpisking og arbeidsledige afrikanere
Dagen før stortingsbehandlingen av asylinnstrammingspakken, er full av utspill, spin og kommentarer. Ap sier nei til kutt i norskopplæringen – og får Frp med seg på å stille strengere krav til innvandrerkvinner. Støre sier (om EU-innsatsen i Middelhavet) at «viljen til å hjelpe kan utløse at flere legger ut på en livsfarlig reise». Gunnar Stavrum skriver om oppdatert SSB-statistikk der han framhever at seks av ti innvandrere fra Afrika ikke er i arbeid. FrP hadde rett da de i 2013 foreslo å endre det internasjonale flyktningregelverket, «og nå er det vel greit å innrømme at jeg og flere med meg tok feil», skriver VG-kommentator Astrid Meland.  Medienes flyktningkrisedekning fikk forøvrig en skyllebøtte fra eks-pressegeneral Per Edgar Kokkvold i Kringkastingsrådet i dag: «Det var praktisk talt ingen journalistikk om hva mottaksapparatet kunne tåle, i en slags beundringsverdig men misforstått frykt for rasisme», mener han.
 
Mer halal enn antiekstremisme
Kriserammede Islamsk råd er mer opptatt av halalsertifisering enn av å forebygge radikalisering, mener Khalid Mahmood (Ap). Han er en av en rekke profilerte muslimer som nå sabler ned paraplyorganisasjonen, og bidrar til å bekrefte inntrykket av at oppslutningen om IRN er i ferd med å rakne helt (som jeg skrev om på mandag). Generalsekretær Mehtab Afsar kontrer påstander om at han er for lite tilgjengelig – med å la være å besvare journalisthenvendelser.
 
Korrupsjon og kaos i 14 år
Danskenes evaluering av landets militære innsats i Afghanistan ble kjent i dag, og ligner på Norges. Rapporten forteller blant annet om vanskelighetene med utviklingsarbeid som  jenteskoler og vannprosjekter parallellt med militære angrep, dypt rotfestet korrupsjon og et virvar av forskjellige interesser mellom lokale makthaver. Tilførelsen av penger til lokalsamfunn kan «øke risikoen for inflasjon og skjevheter i de lokale samfunnstrukturene», heter det også.
 
PS: Min ringe gjetning er  at Bernie Sanders kaster inn håndkleet kort tid etter møtet med Obama i Det hvite hus i kveld, før presidenten formaliserer støtten til Hillary. (Jeg vedder et tre ukers gratisabonnement på Klassekampen)
 
Ha en fortsatt fin torsdag!
 
 
Med vennlig hilsen,
 
Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter