Torsdag 31. mars på tre minutter: FNs voldtektsmenn, Trumps skandaledøgn og konkurranse mellom norske arbeidsledige og flyktninger

Dette er de mest interessante sakene vi har fått med oss siden sist:

 

Fredsbevarende forbrytere
Representanter for FN fikk sist lørdag nye, groteske detaljer om overgrep begått av FN-soldater mot lokale jenter i Den sentralafrikanske republikk. I 2014 skal en offiser i den franske styrken i landet ha tvunget fire jenter til seksuelle handlinger med en hund. Men også så nylig som i forrige uke ble en kongolesisk FN-soldat anklaget for voldtekt av ei 16 år gammel jente,ifølge organisasjonen Aids-free world. FN holdt tirsdag krisemøte for å gjøre opp status i den stadig mer omfattende granskningen av voldtekter begått av fredsbevarende styrker i årene i 2013-2015.

 

I samme båt
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) poengterer at mange av nordmennene som nå er arbeidsledige skal inn i det samme arbeidsmarkedet som innvandrere og flyktninger. – Det er ingen tvil om at flyktningene, de som skal få opphold i Norge, skal konkurrere om de samme jobbene med ungdom som faller utenfor og nordmenn som mister jobben, sier Hauglie til VG. Fafo-forsker Jon Rogstad tolker dette som et positivt signal om likebehandling.

 

Tvangsarbeid på VM-stadion
Forberedelsene til fotball-VM i Qatar i 2022 er som kjent en sammenhengende øvelse i korrupsjon, slavedrift og dødsulykker.Men Amnesty har nå for første gang dokumentert menneskehandel-lignende forhold også knyttet direkte til bygging av selve VM-anleggene. (Tidligere avsløringer har vært knyttet til mer indirekte infrastruktur). Ved Khalifa-stadionet blir utenlandske arbeidere tvunget til å leve i svært kummerlig innkvartering i ørkenen, mens passene deres er konfiskert og lønna tilbakeholdt, ifølge den ferske rapporten. Funnene rimer dårlig med løfter fra Fifa og myndighetene de siste årene om å rydde opp i arbeidsforholdene.

 

Ett døgn – fire skandaler
På 24 timer har Donald Trump prestert å komme med spektakulære uttalelser om henholdsvis abort, tortur, vold mot kvinner og lojaliteten til det republikanske partiet. Mest oppsikt vakte utspillet om at abort ikke bare skal forbys, men at kvinner som avslutter svangerskap også skal ilegges straff.Presidentkandidaten endret ståsted kort tid etter i en skriftlig uttalelse. Så sa han på direktesendt tv at Genevekonvensjonen (som forbyr tortur av krigsfanger og summariske henrettelser) er«problemet» som gjør at amerikanske soldater er redde for å krige ordentlig og at det må gjøres «justeringer» i regelverket. Flere kommentatorer mener paraden av skandaløse og uforutsigbare utsagn denne uka gjør det mer sannsynlig enn tidligere at partiet gjør opprør mot Trump på landsmøtet i sommer, om han ikke når rent delegatflertall før den tid. Det er 221 dager til presidentvalget.

 

Frisk sammenligning
Frankrikes likestillingsminiser Laurence Rossignol blir anklaget for rasisme etter at hun uttalte at kvinner som bruker hijab og andre tildekkende hodeplagg er som «negre som støttet slaveriet». Rossignol uttalte seinere at bruken av N-ordet var en tabbe men at hun står ved poenget sitt.

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter

 

PS: Dette er en versjon av nyhetsbrevet vårt, som hver dag sendes ut direkte til e-postabonnenter. Det er gratis og reklamefritt.