Torsdag 30. juni på tre minutter: Boris Johnson trekker seg fra statsminister-kampen og knivdrap på israelsk 13-åring

13 personer, hvorav tre utlendinger, er pågrepet i Istanbul etter flyplass-terroren og Nate Silvers nye tallknusermodell gir Donald Trump under 20 prosents sjanse til å vinne presidentvalget. Ellers:

 

Barnedrap blir politikk
Knivdrapet på 13 år gamle Hallel Yaffa Ariel i bosetningen Kiryat Arba på Vestbredden i morges kan fort gi reaksjoner som eskalerer. (Den israelske hæren har allerede tvitret et bilde av jentas blodtilsølte barnerom). Gjerningsmannen, som myndighetene karakteriserer som terrorist, var en 19 år gammel palestiner som tok seg over et sikkerhetsgjerde inn til bosetningen før han drepte jenta mens hun lå og sov. Israel er fra før på tå hev denne uka etter tre dager med opptøyer på og ved Tempelhøyden i Jerusalem og flere andre voldshendelser.

 

Bakholdsangrep på Boris
(OPPDATERING: Boris Johnson trakk seg fra lederstriden like før klokka 13).
Dagens politiske bombe i Storbritannia er at justisminister Michael Gove – helt sentral i Brexit-leiren – har meldt seg på i de konservatives statsministerkamp, like før nominasjonsfristen gikk ut. Det regnes som en knetakling av Leave-medspiller Boris Johnson i det som lå an til å bli en duell med Theresa May, og utfallet framstår nå helt åpent. «Gove is a cunt who set this up from the start», skal en sentral kilde i Boris Johnson-leiren ha skrevet i en tekstmelding til The Suns politiske redaktør i morges.Kandidaturet kommer forøvrig dagen etter at Goves kone «ved et uhell» sendte en epost til en utenforstående der hun kommenterte Johnsons svakheter. «Dette er den den mest dramatiske morgenen i britisk politikk siden… vel, siden fredag», tvitrer BBC-journalist Ross Hawkins. Husk at det var britene som fant opp House of Cards. (Her er en lang profil om Gove og partilederpotensialet fra fire år tilbake).

 

Mot humanitær krise
I Venezuela har mangelen på dagligvarer i den stadig forverrede økonomiske krisen de siste ukene gått så langt at matleveranser jevnlig blir utsatt for voldsomme ran og supermarkeder plyndres av folkemengder. Butikkene som har varer har mindre enn en femtedel av det vanlige sortimentet og en fersk spørreundersøkelse indikerer at 87 prosent av befolkningen oppgir at de ikke har nok penger til å kjøpe mat.

Ha en fortsatt fin dag!

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter