Humlegårds hoff
Politiforum publiserte i dag en svært dyptpløyende reportasje om kaotisk og lukket ledelse, mulig fryktkultur og konflikter rundt forhåndsbestemte lederansettelser i Politidirektoratet. Innblikket bak kulissene til politidirektør Odd Reidar Humlegårds nærmeste er basert på to SINTEF-rapporter knyttet til arbeidsmiljø. POD har ifølge fagbladet «anstrengt seg for at så få personer som mulig skulle kjenne til innholdet i SINTEF-rapport nummer to».

 

Genial populisme vs. håpløs policy
Trumps «America First»-tale i går blir oppsummert av The Economist som «an awful speech» full av feil og selvmotsigelser, som fikk utenrikspolitikk til å høres ut som eiendomsmegling. Andre påpeker at talen var like ufokusert og brautete som Trumps sedvanlige valgkamptirader, til tross for at han nå leste fra forberedt manus. «Trumps geniale trekk er å si at USAs tilbakeslag skyldes at landet er for snilt og sjenerøst i en skrudd og utakknemlig verden, og at det nå er tid for å bli mer egostisk og streng», skriver The Economist.

 

Trosset departementet
NAV har forspilt mulighetene til å få tilbake svimlende 676 millioner kroner som er feilaktig utbetalt siden 2013, for eksempel til uføre som har oppgitt at de tjente mer enn de faktisk gjorde, skriver DN.De svært kostbare foreldelsene skjer etter at NAV-ledelsen, stikk i strid med med Arbeids- og sosialdepartementets føringer, bevisst har trappet ned jakten på feilutbetalinger.Statsråd Anniken Hauglie krever en nærmere forklaring.

 

NIMBY
– Jeg mener helt klart at de man redder nå, de skal settes i land i Libya. Det er ingen grunn til å transportere dem til Europa, sa Ulf Leirstein (Frp) til NRK om båtflyktninger i går. Han kom også med en ny trygghetsdefinisjon: «de kommer jo derfra, så det har tydeligvis vært trygt nok til å dra derfra». I Politisk kvarter i morges understreket han at det trolig må militære styrker på bakken til for å muliggjøre tiltaket og at «mitt poeng var å returnere til Afrika og ikke til Europa». Flyktninghjelpen gir på sin side Sylvi Listhaug honnør for å ha skutt ned «dette litt forferdelige forslaget».

 

Utfor, ikke slalåm
Ap sier nei både til innstrammingsforslaget om at innvandrere må ha jobbet eller studert i tre år før familiegjenforening, og regelen om at mindreårige bare skal få midlertidig opphold. Dermed er det neppe flertall for forslagene. Samtidig går Høyre i dag ut mot Frps varslede «slalåmkjøring» i Stortinget. Innvandringspolitisk talsmann Ingjerd Schou, som også er saksordfører, understreker at hennes ambsjon i komitébehandlingen er samlet enighet mellom forlikspartnerne. (Komitehøringen om «Innstramming II» startet forøvrig kl. 10.30).

 

Personvern-debatt kl. 12.55
Selv er jeg på Sikkerhetsutvalgets seminar om blant annet overvåkning vs. personvern i dag, der blir en interessant paneldebatt med JD-statssekretær Gjermund Hagesæter (Frp), Bård Vegar Solhjell (SV), Sveinung Rotevatn (V), Jorodd Asphjell (Ap) og Anders Werp (H). (Streames her).

 

Ha en fortsatt fin dag!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter