Torsdag 19. mai på tre minutter: Flystyrt, danske imamer på demokratikurs og Martin Kolbergs «b-filmer»

B-film.

Dagens Trump: Lydopptak der han kaller en modell han prøvde å sjekke opp for ei «jævla tredjerangs hore». (172 dager til presidentvalget). Så, før jeg går meg vill i alle rap- og filmreferansene norske politikere har lagt opp til i dag:

 

Kolbergs Hollywood på lavbudsjett
Høyre har slått seg sammen med LO/Ap-tenkerne i Agenda i et frontalangrep på Martin Kolbergs ledelse av kontroll- og konstitusjonskomiteen. «I de mest høytidelige former innkaller han til disse høringene som minner om amerikanske b-filmer, og så avsier man dommen umiddelbart etterpå for pressekorpset», sier Michael Tetzschner (H) til DN i dag. (Skulle likt å se Netflix-historikken hans over komitéhøringsklassikere.) Høyre mener det bør et større mindretall enn i dag til for å reise en sak i komiteen. Lørdag var det Agenda-leder Marte Gerhardsen som slo fast at det ikke er kontrollkomiteens jobb å avdekke korrupsjon, og at opptredenen kan føre til lavere oppslutning om statlig eierskap.

 

Uavklart flystyrt
Alle de 66 om bord – 30 egyptere, 15 franskmenn, to irakere og enkeltpersoner fra Storbritannia, Belgia, Kuwait, Saudi-Arabia, Sudan, Chad, Portugal, Algerie og Canada – er trolig døde etter at EgyptAir-flighten MS804, en Airbus A320, styrtet i Middelhavet på vei fra Paris til Kairo fra marsjhøyde i egyptisk luftrom i 02.30-tida i natt. Det er -veldig- uvanlig med ulykker på 37 000 fot, men det er heller ikke konkrete indikasjoner på terrorisme foreløpig. Guardian har en god liveblogg.

 

Wiggaz wit attitudes
«Forbannet idioti» kaller Venstre-nestleder Ola Elvestuen regjeringens utdeling av nye letelisenser i Barentshavet, og Greenpeace frykter en oljekatastrofe ved iskanten. «Gratulerer med dagen», sa statsråd Tord Lien til industrien. Fra MDGs twitterperson Eivind Trædal talte jeg i går to spark mot Venstre, to mot Krf+Venstre og to tweets om den nye skiva til Chance The Rapper. (Kanskje Trædal kan hjelpe Natur og Ungdom med å finpusse det «Fuck the pole ice»-memet deres)

 

Krever verdige imamer
I Danmark er det politisk flertall for å stille konkrete krav til imamer(og andre religiøse ledere) som skal ha vigselsrett. Blant annet vil de miste retten om de er involvert i vigsler med mindreårige, og må gjennomgå et obligatorisk kurs i dansk familierett, friheter og folkestyre (inkludert innføring i ytringsfrihet og homofiles rettigheter) før de får stå for ekteskapsinngåelsene. De såkalte imam-forhandlingene har også resultert i at danske myndigheter for første gang på ti år setter i gang en omfattende kartlegging av landets moskeer.

 

Sosialistisk avventeparti
Både Bård Vegar Solhjell, Heikki Eidsvoll Holmås og Karin Andersen vurderer å si nei til å stille til valg neste år, skriver Klassekampen. Dermed kan SV-leder Audun Lysbakken bli den eneste av dagens profiler i partiet som får en ny periode på Stortinget.

 

God lunsj!

 

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter