Tolv Fosen-demonstranter pågrepet

Fosen-demonstranter blir pågrepet av politiet i februar 2023. Foto: Filter Nyheter.

NÅ BLIR DEMONSTRANTENE PÅGRIPET: 12 Fosen-demonstranter ble i dag pågrepet og båret inn i politiets minibuss etter å ha lenket seg fast foran Finansdepartementet. Etterpå ble også aksjonistene som blokkerte inngangene til de andre departementene fjernet. (Følg vår dekning på Twitter.) Under pågripelsene brast artist og aksjonist Ella Marie Hætta Isaksen i gråt.  

Blant de siste sakene om vindkraftverket på Fosen:

  • VG meldte i går at Olje- og energidepartementet (OED) har kranglet med Sametinget og reineierne om hva som skulle stå i et møtereferat fra et konsultasjonsmøte 9. november i fjor. På møtet skulle de diskutere departementets forslag til et utredningsprogram: «Alle var enige i reineiernes forslag om at Sametinget skulle føre referat. Det var omtrent det eneste de var enige om de neste fire timene», skriver avisa. Departementet skal senere ha strøket flere deler av referatet i et «revidert utkast», som ifølge reineiernes advokat i realiteten ble et helt nytt utkast. OED mener imidlertid at Sametingets forslag hadde en veldig muntlig form, mens de gjorde den «egnet for formatet protokoll»
  • Flere aviser har det siste døgnet reist til vindkraftanleggene ved Roan og/eller Storheia i Fosen. Til Aftenposten sier direktør i Fosen Vind, Tom Kristian Larsen, at rundt 50 reinsdyr holder til i området rundt vindkraftverket, spesielt når det er tåke, og han stiller derfor spørsmål ved om det kan være mulig å drive reindrift og vindkraft samtidig. Overfor Klassekampen er reineier Leif Arne Jåma fortsatt tydelig på at det vil være umulig. Eksempelvis mener han at alternativet om å få nye beiteområder vitner om kunnskapsmangel: «Da må vi sør for Trondheimsfjorden. Mener de at vi skal flytte vår rein på lastebiler, med ferjer, eller svømme over fjorden? Da er det en tvangsforflytningssak de snakker om»
  • Anslag viser at det vil koste én til to millioner kroner å fjerne hver turbin på Storheia. 
  • Reindriftssamer fra Fosen har kommet til Oslo for å møte aksjonistene. 
  • Konflikten om Fosen er prinsipielt viktig fordi den ikke bare handler om energipolitikk, men om menneskerettigheter og forholdet mellom utøvende og dømmende myndigheter. I praksis er likevel kampen om de drøye 50 kvadratkilometerne bare en forsmak på det som kommer, skriver vår kraftspaltist Jostein Henriksen i ukas utgave av Filter KALDDUSJ. Les den her.
  • Usikker på hva Fosen-saken handler om? Klikk her for å lese våre 18 svar på like mange sentrale Fosen-spørsmål! 

PSST! Har du ikke tilgang på Filter KALDDUSJ skyldes det at du ikke har abonnement! Heldigvis er det bare et par klikk unna. Og med på det helt uforpliktende kjøpet får du andre faste spalter som Filter X, Filter KONSPI, Filter ANBEFALER, Filter KAFFE og ELENDIG FREDAG. Klikk her for å lese mer!


ANKLAGER WAGNER FOR KRIGSFORBRYTELSER: USAs justisminister Merrick Garland anklager den russiske leiesoldathæren Wagner for krigsforbrytelser i Donbas-regionen i Ukraina, og kaller Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin en krigsforbryter. Garland understreker at de har mer enn nok bevis for påstanden. 

Tidligere denne uka ble det kjent at Russland utvider sensurlovene sine til også å gjelde kritikk eller «diskreditering» av Wagner-hæren. Loven ble innført etter fullskalainvasjonen 24. februar i fjor, og i januar klaget Prigozjin på kritikk mot Wagner på blogger og i sosiale medier. Statsdumaens leder, Vjatsjeslav Volodin, sa onsdag at enhver bevisst og offentlig deling av feilinformasjon om styrkene vil være straffbart etter endringene. (Ifølge menneskerettsgruppa OVD-Info er 5800 russere blitt straffeforfulgt det siste året for det myndighetene anser som feilinformasjon). 


DAGENS BILDE: Sei tatt på garn i Osterfjorden i Hordaland, stappfull av fôrpellets fra oppdrettsnæringa. Hobbyfisker sier til Bergensavisa at bare sju var spiselige, av en fangst på 50 fisk. 


SABOTØRER ELLER FALSK FLAGG-OPERASJON? Vladimir Putin hevdet i dag at Russland bekjemper et terroristangrep i Brjansk-regionen, og sverget han ville «knuse» en ukrainsk sabotasjegruppe som skal ha avfyrt skudd mot sivile. Det melder Reuters etter at det statlige russiske nyhetsbyrået Tass tidligere i dag rapporterte at en gruppe ukrainere hadde tatt seg inn i to landsbyer, der de skal ha blitt konfrontert av soldater fra nasjonalgarden. 

Ikke noe av dette er bekreftet uavhengig. Ukrainske myndigheter svarer at det dreier seg om en falsk provokasjon, samtidig som de impliserer at en eller annen type angrep faktisk skal ha vært begått – men da av russiske partisaner. Videoer som er spredd på nett viser bevæpnede menn som kaller seg «Det russiske frivillige korps» og som sier de har gått inn i Russland for å bekjempe «det blodige putinistregimet».


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.