Tirsdag 28. juni på tre minutter: Skred av rasisme etter Brexit og Krf får dårlig smak i munnen av SV

Børsene stiger visst igjen, noen har hacket MDG for å sende epost om at fossilt brensel er bra og SV dårlig, og Aftenposten er felt i PFU for en av Panama Papers-artiklene. Ellers:

 

Brexit-rasisme og akutt lederstrid
Politiet i Storbritannia har registrert 85 meldinger om hatkriminalitetde første fire dagene etter folkeavstemningen (en betydelig økning fra 54 i tilsvarende periode i forrige uke). Mange av episodene ser ut til å være rasistiske utfall mot vilkårlige polakker, muslimer eller mørkhudede briter, knyttet direkte til at de blir bedt om å «dra hjem» etter Brexit. (Mange beretninger via SoMe her)
Opp mot 150 (av 229) Labour-parlamentsmedlemmene forventes å stemme mot Jeremy Corbyn i «mistillitsvotumet» i dag.  To tredeler av det som inntil i går var skyggeregjeringen hans og et tjuetalls andre politikere er blant dem som offentlig stiller seg bak kuppforsøket. Corbyn bedyrer at han vil være kandidat hvis bataljen ender med et nytt ledervalg i hele medlemsmassen.(Labour-avisa Daily Mirror krever forøvrig hans avgang på hele forsida i dag)
Hos de konservative er det klarlagt at nominasjonene i lederkampen formelt skjer imorgen, at ny leder skal være på plass før 2. september og at Theresa May kanskje / kanskje ikke kan innhente Boris Johnson.

 

Sovjetreferanse som bursdagsgave
– Jeg får dårlig smak i munnen av dette, og jeg får assosiasjoner til regimer vi har sett i Europa tidligere, sier Hans Olav Syversen (KrF) etter å ha sett forslagene fra SVs «arbeidsgruppe for sekularisering», et av forarbeidene til nytt SV-program. Syversen mener også gruppas navn «tyder jo på en veldig klar målsetting». – Jeg kan kun tolke dette som en bursdagsgave fra Kristelig folkeparti, skriver utvalgsleder Andreas Christiansen Halse på Facebook.  Gratulerer med dagen.

 

Hengemyr-alarm fra Venstre
Trine Skei Grande er svært kritisk til at de 60 norske spesialsoldatene som trener opp syriske opprørere i Jordan, også skal kunne følge opprørerne inn i Syria, skriver Klassekampen.  – Vi er veldig skeptiske til den utvidelsen (…) Vi synes ikke forsvarsministeren har noe godt svar på når vi skal ut av Syria igjen, sier Grande. Venstre utgjorde sammen med Sp og MDG motstanden mot Syria-bidraget da Stortinget godkjente det i forrige uke.

 

Oppvask om indiske IT-ansatte
NRK forteller i en omfattende reportasje om en indisk ansatt hos en underleverandør for Norgesgruppen som har varslet om blant annet påstått bakvakt uten kompensasjon, manglende overtidsbetaling og ulovlige mengder overtid i tillegg til at de ansatte skal ha fått beskjed om at de vil få sparken om de forsøker å organisere seg. Flere titalls indiske IT-arbeidere i Norge har fortalt om enormt arbeidspress og fryktkultur.

 

Ikke humor mot statsråd
Gårsdagens voksenopplæring kom i fengslingskjennelsen mot den britiske kvinnen som ifølge politivitner kastet en bløt gjenstand på Solveig Horne fremst i prideparaden i Oslo på lørdag. «Valget av en kremkake – eller barberkrem-kake – som kastegjenstand, som ellers oftest oppleves på sirkus eller markeder og som derfor umiddelbart kan fremstå som humoristisk, endrer ikke fare-vurderingen etter § 115. Hvis det er viktig å kaste kremkaker på andre, må man velge andre ofre enn Konge, regjeringsmedlemmer, Storting eller Høyesteretts medlemmer om man ønsker å gå klar av § 115», skriver tingrettsdommer Per Kaare Nerdrum.

 

Ha en fortsatt fin dag!

Eller, som The Times-kommentator Matt Chorley skrev i morges: «Bare husk at uansett hvor dyster dagen din ligger an til å bli – det er alltid noen som har det verre: David Cameron reiser til Brüssel i dag for møte og middag med 27 EU-ledere hvorav alle hater ham».

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter